ГЛАД ЗА СПЕЦИАЛИСТИ: Почти 10 000 е недостигът на кадри в ИТ сектора

Икономика

ГЛАД ЗА СПЕЦИАЛИСТИ: Почти 10 000 е недостигът на кадри в ИТ сектора

4694
на 14.10.2021
ГЛАД ЗА СПЕЦИАЛИСТИ: Почти 10 000 е недостигът на кадри в ИТ сектора
Автор:   ПИК

Недостигът на кадри в ИТ сектора е близо 10 000 души, каза днес за БТА във Варна Светлозар Петров, управител на “Джобтайгър“. По думите му, ако се вземат предвид и сферите на комуникациите и аутсорсинга, са необходими общо поне 30 000 специалисти.

препоръчано

Всички сектори в страната усещат проблема с кадрите, смята Петров. Вече се работи активно по внос на работна ръка от страни извън ЕС не само в туризма, но и за различни производства.

Работните заплати в ИТ сектора и аутсорсинга остават едни от най-високите в страната, заради недостига на специалисти, каза още Петров.

По думите му тези сфери не са засегнати и толкова сериозно от повишението на тока, защото не са енергийно интензивни както производствените предприятия.

Компаниите не задължават персонала да се ваксинира, допълни Петров. Причината е най-вече, че и без допълнителни изисквания, няма достатъчно кадри.

Сподели:
Бомба x
Тези 4 зодии се променят напълно, когато са влюбени Тези 4 зодии се променят напълно, когато са влюбени
ПИК TV x
ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 296
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това