Вход
София
Времето в София 17 o C

ГЛЕДАЙТЕ НЕБЕТО! Идва Суперлуната! Първото астрономическо явление за 2018 г. е в нощта на 1 срещу 2 януари

ГЛЕДАЙТЕ НЕБЕТО! Идва Суперлуната! Първото астрономическо явление за 2018 г. е в нощта на 1 срещу 2 януари

на 01.01.2018
21567
7
ГЛЕДАЙТЕ НЕБЕТО! Идва Суперлуната! Първото астрономическо явление за 2018 г. е в нощта на 1 срещу 2 януари
Автор: ПИК
01.01.2018
7
21567

Първото астрономическо явление за 2018 г. е суперлуние в нощта на 1 срещу 2 януари. Това заяви Пенчо Маркишки – физик от Института по астрономия с НАО към БАН, цитиран от Фокус.

„Перигеят на Луната (най-голямото ѝ сближаване със Земята през януари) ще настъпи на дата 1-ви, в 23.49 часа българско време, когато разстоянието до нашият естествен спътник ще намалее до 356 565 km спрямо земния център (геоцентрично) и 350 723 km спрямо наблюдател върху земната повърхност, намиращ се на географските координати на София (топоцентрично). Пълнолунието ще настъпи 4 часа и 35 минути след перигея – в 04:24 часа на 2 януари.

В нощта на 1 срещу 2 януари Луната ще изглежда близо 8% по-голяма и 16% по-ярка спрямо случая, когато тя е на средно разстояние от Земята (на 384 403 km от нас), и около 14% по-голяма и 30% по-ярка спрямо случая, когато пълната Луна е най-отдалечена от Земята – в апогея на орбитата си, на 405 696 km“, разказа физикът.

Той уточни, че периодът време между две последователни преминавания на Луната през перигея е средно 27 денонощия, 13 часа, 18 минути и 33 секунди (27.55455 денонощия) – т. нар. аномалистичен месец, а интервалът между две едноименни лунни фази, например от пълнолуние – до пълнолуние, е 29 денонощия, 12 часа, 44 минути и 3 секунди (29.53059 денонощия) – т. нар. синодичен месец. „Разликата между продължителността на тези два типа месеци е 1.97604 денонощия и тя се натрупва във времето, като води до съвпадение на пълнолуние с перигей веднъж на около 411.8 денонощия“, подчерта Маркишки.

„При суперлуние с невъоръжено око не можем уверено да отчетем разликата във видимия диаметър и яркостта на Луната, тъй като няма с какво да сравним измененията в тях. Мнозина твърдят, че долавят визуално разлика, но тази им преценка е по-скоро субективна.

Следващото суперлуние с много близък перигей ще бъде на 19 февруари 2019 г.“, допълни още той. По думите му през 2018 г. месеците януари и март ще имат по 2 пълнолуния – в тяхното начало и край. В такива случаи е прието второто пълнолуние в месеца да се нарича „синя Луна“, като това няма връзка с видимият цвят на Луната. Маркишки уточни още, че второто пълнолуние за януари ще бъде на 31-ви в 15:27 часа, а пълнолунията през март ще са на дати 2-ри в 02:51 часа и на 31-ви в 15:37 часа.

Сподели:
Напиши коментар »
(7)
1
По-добре си гледайте джобовете а не Луната, защото управниците непрекъснато ви крадат.
2
Гледайте гледайте ...,,нашия освободител Русия се съюзи с нашия пет вековен поробител Турция!Гледайте за кого ще гласувате вече.Гласуваш за Русия и получаваш вече и поробителя ни пет вековен.Политиците си работвт и от днес минимална работна заплата става вече 510лв!Гледайте кои ви вдигат доходите вече за втори път и кои строят България наново!!!!Гледайте и кои я ограбиха от 1990г до 2008г!!!
3
Много си елементарен .........
4
Много си елементарен .........
5
Гледайте кой какво ви беше обещал в миналото за заплати и за издигане на България!Гледайте и кой си удържа на това обещание!Глдайте кои обединиха Бълканскив полуостров, кои направиха пътуване без визи в Канада.Гледайте кои не направиха 5ова, а ограбиха България през изминалите години до края на мандата на Бсп, Дпс, Ндсв!Гледайте напред в България кой работи за нея, а не като преди четири години като управниците ни които ог4абиха поредна5а си банка КТБ и тия които ни направиха купонна система и на хляба дори през 9ⁿг и 96г и тия които приватизираха България в джобовете си през 97 - 2001 год.
6
Елементарни са бкп/дсб
7
За Дебилите ограбването на България означава, че е елементарно Разграбена от Дсббкп!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Началникът на едно предприятие отишъл при подчинения си Бай Иван и му казал:

- Бай Иване, другата седмица ще идва на посещение президента Плевнелиев, искам всичко да е на ред.

Бай Иван го уверил, че всичко ще бъде както трябва и няма да има проблеми. Така и станало. Президентът пристигнал и като видял Бай Иван още от портала се запрегръщали - станало ясно, че са приятели. Сложили големите софри - ядене пиене, минала срещата...

След месец началника отива по същия повод при Бай Иван със заръката всичко да бъде както трябва, ще идва на посещение президентът на Русия - не може да допуснат да се изложат. Срещата протича по същия начин, Путин се оказва в много добри приятелски отношения с Бай Иван, отново големите софри - всичко минало безпроблемно.

След още два месеца, началника пак отива при Бай Иван и му казва:

- Бай Иване, много допринесе за това предприятие, много помогнаха приятелските ти отношения с тези влиятелни хора, като възнаграждение искам да дойдеш с мен във Ватикана - за литургията на Папата.

Така и станало - отишли на литургията, а там много народ. Бай Иван и началника му застанали в центъра на тълпата и литургията започнала. По едно време Папата казал по микрофона:

- Бай Иване, ти тук ли си бил? Ела при мен горе.

Отишъл Бай Иван, литургията свършила, а когато се върнал началника му бил припаднал и се опитвали с вода и шамари да го свестят. Когато дошъл на себе си Бай Иван го попитал:

- Началник, какво ти стана, защо припадна?

А началника отговорил:

- Добре... че си приятел с Плевнелиев го приех, че сте близки с Путин пак го преживях, че Папата те познава - как да е; но не можах да издържа когато един японски журналист дойде при мен, посочи към трибуната и попита:

- Абе, кой е оня там горе до Бай Иван?

няма нови новини
Днес: 341
hot
най-четени новини в момента
сега
1732
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Борисов с горещи думи за Орбан: До него сме! (ВИДЕО)
x
Ето по какво ще разберете, че ви обича
x