ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Според научно изследване, публикувано във вторник, вероятността за шокови увеличения на цените на храните в страните-вносители се увеличават с нарастването на световната популация и все по-голямата зависимост на нациите от глобалния пазар, съобщава Reuters.
Проучването анализира данни за 140 страни, свързани с демографския ръст, хранителната продукция, консумацията и търговските потоци от 1986 до 2011.
Държави, зависими от внос на храни, както и страни, където за увеличаващата се популация не достига обработваема земя и питейна вода, са най-уязвими за внезапни скокове в цената на храните, твърди авторът Паоло д‘Одорико, който е професор по екология от университетът на Вирджиния.
„Световната хранителна система е по-слабо устойчива поради глобализацията“, заявява той. „Да се разчита повече на местно производство, когато е възможно, е добър подход“, допълва професорът.


