Глобяват кмета на Дупница с 3000 лева за ползване на закрито сметище

Темида

Глобяват кмета на Дупница с 3000 лева за ползване на закрито сметище

4835
на 08.01.2021
Глобяват кмета на Дупница с 3000 лева за ползване на закрито сметище
Автор:   ПИК

Три хиляди лева глоба е постановил Районният съд в Дупница за кмета на общината заради експлоатация на закритото сметище в местността Злево. Експерти от РИОСВ - Перник, са наложили санкция в размер на шест хиляди лева, която е била обжалвана. Глобата е намалена наполовина от съда.

препоръчано

Сред мотивите за това са обстоятелството, че липсват данни нарушението да е извършено при условията на повторност, липсата на други нарушения по ЗУО, предприемане мерки за почистване, неголямата площ на замърсяването.

Депото е затворено за експлоатация от края на 2017 г., а отпадъците трябва да се извозват до лицензираното депо в кв. "Филиповци", за което общината има сключен договор.

При извършена проверка на 18 септември 2019 г., по повод подаден телефонен сигнал до МОСВ за поредно замърсяване на атмосферния въздух от запалване на старото закрито депо на Дупница, е бил установен гъст задушлив дим. При огледа на място е установено струпване на голямо количество битови отпадъци, а по време на проверката камион на сметоизвозващата фирма изсипал битови отпадъци в участъка забранен за експлоатация. Други камиони също изсипвали битов отпадък и строителни отпадъци.

По време на инспекцията е било установено още, че достъпът до сметището не е ограничен и е липсвала обозначителна табела, че депото е закрито.

Решението на съда подлежи на обжалване и протест пред Кюстендилския административен съд.

Сподели:
Бомба x
Диетата с малко мазнини намалява тестостерона Диетата с малко мазнини намалява тестостерона
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Звезда от Откраднат живот тайно стана майка за втори път САМО В ПИК TV: Звезда от "Откраднат живот" тайно стана майка за втори път
ново
Днес: 145
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това