Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец" отбелязва храмовия си празник

Региони

Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец" отбелязва храмовия си празник

4183
на 06.05.2021
Гложенският манастир Св. Георги Победоносец отбелязва храмовия си празник
Автор:   ПИК

Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец" ще отбележи днес храмовия си празник с литургия, водосвет и курбан за здраве, съобщи отец Нектарий, който е духовното лице на Светата обител.

препоръчано

По думите му Светата литургия и водосвет ще бъдат отслужени заедно с отец Вениамин.

След тях ще бъде раздаден курбан за здраве на поклонниците.

Гложенският манастир е един от най-старите в България. Основан е през 1230 г. от киевския княз Георги Глож. Той бил подгонен от татарите и приел политическо убежище от цар Иван Асен II. Князът основал селището Гложене, а след това и манастира под връх Камен Лисец в тетевенския Балкан. Със себе си Георги Глож донесъл икона на Свети Георги, разказа отец Нектарий.

В Светата обител се е укривал Васил Левски, а килията, в която е отсядал, е превърната в музей. В Гложенския манастир на заточение 15 месеца е бил Васил Друмев, добави отец Нектарий.

Сподели:
Бомба x
ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богаството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богаството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос
ново
Днес: 159
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това