Вход
София
Времето в София 29 o C

Гневът срещу Нова за трагедията край Вакарел е лицемерие. Репортерът заслужава награда

Гневът срещу Нова за трагедията край Вакарел е лицемерие. Репортерът заслужава награда

на 15.04.2018
85385
27
Гневът срещу Нова за трагедията край Вакарел е лицемерие. Репортерът заслужава награда
15.04.2018
27
85385

Почти не гледам БТВ и Нова. Не за друго, от скука. Превключвам само на мачовете по БТВ Action.

През времето съм имал поводи публично да кажа какво мисля за тях. А то е, че са картел, нищо повече.

Само че този път масовият ропот срещу репортерчето от Нова, което хукнало да разпитва пострадалите край Вакарел минути след катастрофата, ми се струва лицемерен.

Репортерчето заслужава награда, защото си е свършило работата преди всички. Недопустимо подвиквал на жертвите: "Кажете нещо, в ефир сме!"

Естествено, че ще подвиква. Човекът си гони сензацията, а от друга страна се грижи за пълното покритие на картината, за добрата информираност на зрителя. Това е част от трудовите му задължения.

Яд ме е, че моите журналисти, да речем, не са го направили, позакъснели са, не са хванали очевидци, потърпевши, нямаме кадри непосредствено от самия автобус.

Сигурно звучи цинично, но всички работим за гледаемост, читаемост, трафик. И това не е непременно неприлично. Публиката има определени потребности, ние ги удовлетворяваме.

Съзерцанието на трагедията е сред най-важните от тези потребности. Продава лошата новина - класическа максима в журналистиката. 

Всички са гледали репортажа на Нова, а после са хукнали към фейсбуците си да се възмущават.

Ами не гледайте, кой ви кара насила?

О-ле-ле, не бил спазен Етичния кодекс на медиите?!

И какъв е този Етичен кодекс, кой точно го прие? Съюзът на издателите от времето на Тошев, Гочева, Тошко Батков, Бозукова, Прокопиев...Най-етичните журналисти, без съмнение. Ченгета под егидата на другото ченге Гоце Първанов, което тогава се подвизаваше като президент.

Вятър и мъгла, сълзи и сополи е всичко. Няма и не може да има единни стандарти в условията на свирепа конкуренция, всеки упражнява тази професия, както я разбира. Правилният критерий в крайна сметка е успехът, рейтингът.

Така че не му яжте ушите на репортерчето, а бачкайте като него.

Извинявам се на момчето, че не му знам дори името...

Сподели:
Напиши коментар »
(27)
1
мои мисли все едно
2
ЧУДЕСНА СТАТИЯ, КОЯТО ОПИСВА ДЕМАГОГИЯТА НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ!
3
Много ясно бре, всички бачкаме за рейтинг...
4
един мьж го изгони трябваше да го спука от бои вместо да помага да ги вадят от автобуса задаваше просташки вьпроси
5
Написаното е вярно, това е положението, такава е професията..
6
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
7
Не до дялко ми трие коментарите Утрепан комунистически гларус без история
8
Не гледам нова тв,Негледам btv.
9
Статията е чудесна и се отнася не само за конкретния случай, а за цялостен обществен дефект. Това е най-отвратителното нещо в българското общество - всеки да плямпа и да съди другия, независимо за какво става въпрос. Особено компетенциите по всички въпроси - по футболни, по медицински, по журналистически. Иначе на такива мастити съдници изобщо не им идва на акъла колко струват те самите в собствената си професия. ако ги питаш, са направо безгрешни богчета. До гуша са ми дошли. И сега пак същото. Всеки звъни, тича, пита какво и как е станало, иска да е незабавно информиран, ама ако журналистът си е свършил работата, непременно трябва да бъде омаскарен "колко е нетактичен и просташко-папарашки". Аман от благочестиво лицемерие.
10
Всички сте боклуци и лешояди!
11
ДА СИ ПРАВИШ ПИАР ОТ ТРАГЕДИЯ ЕТО ТОВА НЕМОГА ДА ГО АСИМИЛИРАМ! ВМЕСТО ДА СЕ ПРАВЕШЕ НА СЕЛЯ-НДУРИН КАКЪВТО Е ПО ПРОИЗХОД ЖУРНАЛИСТЧЕТО ДА БЕШЕ СЕ ВКЛЮЧИЛ В ИЗВАЖДАНЕТО НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ АВТОБУСА. ЗА НЯКОИ ОТ УМРЕЛИТЕ МОЖЕ ДА Е БИЛА ЦЕННА ВСЯКА СЕКУНДА ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ. А ТОВА СЕЛЯНДУР-ЧЕ ГИ СНИМАЛ И ПИТАЛ УМИРАТЕ ЛИ? АЙ СИКТЕР БЕ ВАШТА МАКЯ И ЛЕШОЯДИ. ТЕЛЕВИЗИЯ НЕ ГЛЕДАМ ОТ 1998 ГОДИНА. ДА ГЛЕДАМ СЕЛЯНДУ-РИТЕ ЛИ ИЛИ ОНИЯ СЕЛЯНДУР-КИ С ОБРАТНИТЕ ЗАХАПКИ? АЙ НЕМА НУЖДА. ДА ГИ ГЛЕДАТ МАЙМУНИТЕ!
12
В 7 гледах трагедията, в 8 турския сериал, а в 9 не знам какъв боклук още. В 7 съпреживявам, в 10 сера. Това е животът на съвременния крепостен селянин.
13
Лошите новини продават ефирното време. Не виждате ли, че всяко предаване започва с това колко са убити, изнасилени и т.н. Но най-лошото е, че са и доста ограничени в познанията си и говорят глупости. Никой не иска да са всезнайковци но да внимават с изказванията си. За да си запълнят времето след това коментарите продължават цели седмици. Пример - днес 15.04 отново коментират катастрофата.
14
Борбата за оцеляване на журналята от "големите" ни тв,е безмилостна.Очаквам,някоя от двете да започва излъчване в 04.00 часа,за да има време да залее ефирът с най жестоките по възможност новини.Има физиономии от т. нар. "водещи",които не мога нито да ги гледам,нито да ги слушам.В.Николаев,в много от сутрините си "доспива" в студиото,докато партньорката му на която така и не научих името й, грачи монотонно,"надстроявайки" изреченията си върху думите на гостът в студиото.
15
Това с репортера беше по бтв.Пак сте се объркали
16
На лицемерните благочестивци ще кажа само едно. По тяхната логика ако се обадиш на 112, за да повикаш линейки, пожарни, и всякаква помощ, за да информираш, че се случило трагично събитие и ако седнеш да организираш пътя, по който трябва разумно да се окаже помощ, а не да се хвърляш матросовски да спасяваш някого, то ти си правиш гнусен пиар. Нали си казваш името на 112, като човек, подал информацията, значи си правиш пиар. Менажирането и подаването на информация са най-важните неща, ей, умни глави, диктатура на пролетариата! Ако е имало кой да упътва хората в рейса да се изтеглят крайно вляво, за да не се мине 45 градусовият наклон и кой да ръководи спасителната операция, вместо всеки да се блъска и крещи паническата, бягайки инстинктивно към вратите на рейса, навярно много хора щяха да бъдат спасени.
17
Ами и ти си като репортерчето, джендър. Според теб какъв въпрос може да се зададе на пострадалите. Например Радвате ли се? Просто снима без коментар. КОМЕНТАРЪТ Е ИЗЛИШЕН, ДЖЕНДЪРЧЕ.
18
Ако ТИ си репортерчето а затиснатите ,умиращи и ,,, са твоите деца,майka,,,,УРОД,,,
19
само в бг при разследване на инцидент има телевизия непосредствено до инцидента и репортери спрели в аварийна лента застрашаващи движението и готови да предизвикат още един инцидент .в Германия щяха да ги арестуват за опасно каране репортерите . спиране в аварийна лента в Германия е наказуемо от закона а при опасност от катастрофа или придизвикване на такава и затвор .
20
Репортажа по въпросната телевизия не гледах, заявявам го веднага. Но от статията разбрах, че всичко е допустимо заради рейтинга. Какъв рейтинг, дами и господа, да питаш човек едва оцелял от катастрофа какво се е случило и той как е, добре ли е? Как очаквате да реагира публиката, освен да се възмути и да тегли една майна на репортерчето. Впрочем по НоваТ предаванията и репортажите са в повечето случаи като за първосигнални примитиви, каквато българската публика не е.
21
а ти, п.едялко си един боклук
22
може да е младо още, неопитно ,ама полуарменчето по бтв задаваше толкова тъпи въпроси(не съм сигурен дали може други!) в четвъртък на съпругите на загинали при ПТП преди година ,че даже колкото и да е свикнал човек с идиотията му пак се учудих
23
Яд го било, че неговите вещици не били първи там!? ами купи им турбометли
24
Ерго - в името на рейтинга (респ. - на заплатките и хонорарчетата) всичко е позволено? Няма морал, няма човешки ценности, няма нормалност?
25
Авторът на горната публикация не трябва да се нарежда до журналистите. Както знаете той е един обикновен плювач. Познавате го. Върти се около дебелака от Банкя, бие му шпатули и преживява от подаянията му. Завалията той, споменава за някакви негови журналисти. Какви журналисти са те , всички до един са напъдени от по няколко медии. Вместо да се занимава с двете най големи телевизии най добре е авторът на статията да тръгва за Банкя и да драска на вратата на световния лидер, който през 1995 година заплаши брат му с убийство.
26
"Репортерче", "моите журналисти", "човекът си гони сензацията", рейтингът бил правилният критерий. "Авторът" на тази статийка заслужава "Пулицър" за отвратителна Джурналистика.
27
А защо не се хвана да помогне с нещо. Репортажът с какво ще помогне? Ще намали болката на хората ли? В такива моменти е нужно разбиране, а не показност и бездушие Като покаже трагедията на хората какво ще стане? На хората пред телевизорите ще им олекне ли? Пълни мародери са журналистите.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Жена се връща ядосана вкъщи, носейки голям куфар. Още от вратата подхваща мъжа си:
- Край, омръзна ми! Напускам те! Ето, и куфар си взех да си събера багажа - отивам си обратно при мама!
- Късно е, тя преди малко дойде тук. Напуснала баща ти...

няма нови новини
Днес: 122
hot
най-четени новини в момента
сега
1995
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Коцето аут от "Пайнер"! Царят на баладите прецакал шефа си с хонорарите от Брадъра и "Капките" - само в "Жълтите новини"
x
Класация! Ето кой е най-сигурният град в света
x