ГНУС: Морската вода в Албена и Варна е с фекалии

Акценти

ГНУС: Морската вода в Албена и Варна е с фекалии

87630
на 21.06.2024
ГНУС: Морската вода в Албена и Варна е с фекалии
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Добрич препоръчва да се ограничи максимално ползването на морската вода за къпане в района на аварията, възникнала в Пречиствателна станция за отпадни води "Албена", с оглед предпазване на къпещите се от излагане на замърсяване.

препоръчано

Фекални води се изливат близо до плажовете. 85 метра тръби са отнесени в Черно море, съобщиха от РЗИ-Добрич.

Вследствие на предприети действия от ВиК дружеството на 17 юни 2024 г. се установява, че участък с дължина приблизително 85 м. от колектора е отнесен в морето, като са открити и извадени пет тръби, разкри бТВ.

От РЗИ посочват още, че са изпратени уведомителни писма до концесионерите и наемателите на съответните плажове, с препоръка да се ограничи максимално ползването на водата в този район за къпане, с оглед предпазване на къпещите се от излагане на замърсяване, предава БТА.

Освен днешното пробонабиране е планирано и извънредно вземане на проби и на 23 юни. Властта прехвърля цялата отговорност на коценсионерите, защото нейните служители ще почиват през уикенда. Причината е, че държавният бюджет е без пукната пара, а извънредният труд трябва да се заплаща.

Във връзка с аварийната ситуация с колектора на ПСОВ “Албена“ областният управител на Добрич свиква комисия, в която ще участва и представител на РИОСВ-Варна.

На основание предоставената информация от Басейнова дирекция "Черноморски район" на този етап от РЗИ смятат, че може да възникне краткотрайно замърсяване на водата за къпане в района на аварията до отстраняването ѝ и има вероятност да настъпи потенциален риск за здравето на населението при ползването ѝ за къпане.

От РЗИ допълват, че днес са уведомени с писмо от Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) за инцидента и са предприели незабавни мерки.

Извършен е насочен здравен контрол от служители на РЗИ-Добрич, придружен с пробонабиране, като са взети проби води както от района на аварията - “Кранево-централен“, така и от съседните на аварията зони за къпане – “Албена“ и “Кранево-юг“ за изследване по следните микробиологични показатели: “ешерихия коли“, “чревни ентерококи“, “салмонела“ и “холерни вибриони“ (НАГ).

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства САМО В ПИК! Хороскоп на Алена за последния ден на юни - Раците да не се товарят с работа, Везните да избягват нови запознанства
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 19
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК