Говорите си сами? Не е срамно, а полезно

ШАРЕН СВЯТ

Говорите си сами? Не е срамно, а полезно

15506
на 04.12.2020
Говорите си сами? Не е срамно, а полезно
Автор:   ПИК

Всички го правим, но рядко си го признаваме, за да не си помислят другите, че нещо не ни е наред. Говоренето сами – случва се, когато сме ядосани, щастливи, когато се чудим какво да си облечем, когато сме възмутени от някого или нещо и т. н. Според учени психолози това е съвсем нормално и дори може да има някои ползи за здравето ни, пише az-jenata.bg. Вижте кои.

препоръчано

Това е начин да намалите стреса

Говоренето сами е чудесен метод за подреждането на мислите, определяне на приоритетите на дневна база. Когато не сме в състояние да организираме собствените си мисли и приоритети, това повишава нивото ни на стрес. Стресът не е маловажна емоция, тъй като той се натрупва всеки ден и това води до промени във функционирането на тялото ни, като високо кръвно налягане, кожни проблеми, депресия, хранителни разстройства, затлъстяване и други.

Намалява чувството за самота

Още една полза от това да си говорим сами е, че така се чувстваме по-малко самотни. Самотата е гостенка, която понякога не забелязваме как се е настанила в живота ни. Трайната самота увеличава риска от развитие на деменция, инсулт, депресия, сърдечни заболявания.

По-добър самоконтрол

Самоконтролът е важна част от поддържането на добро здраве, особено когато става въпрос за поддържане на определени импулси. Разговорът със себе си може да ви помогне да управлявате по-добре тези импулси. Така например, сигурно сте забелязали как някои спортисти преди своето изпълнение си говорят сами на себе си. Това им позволява да намалят импулсивните реакции и да се представят максимално добре, и това не ги прави луди.

Тренирате паметта си

Ако често си говорите сами, знайте че по този начин тренирате вашата памет. Това е чудесно, ако ви предстои презентация, изпит, придобивате нови знания, например по чужд език. Според учени, от четири различни метода за припомняне на нещо написано, четенето на глас носи най-голям шанс за запомняне. Ето защо, ако искате да запомняте по-добре конкретна информация, не се колебайте да я обсъждате на глас, макар и със себе си.

Това е начин да тренирате позитивните си мисли

Знаем че позитивното мислене оказва силно влияние върху нашата мотивация, общуването ни с хората около нас. Възползвайте се от факта, че понякога говорите сами на себе си и си казвайте повече положителни думи. Така не само мислите позитивно, но и ще си помогнете в това да селектирате хората в кръга си, които имат повече положителни черти на характера, казват специалисти.

Сподели:
Бомба x
МНОГО ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - 16 имена черпят, прави се и този специален ритуал за здраве МНОГО ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - 16 имена черпят, прави се и този специален ритуал за здраве
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това