ГОВОРИ СОЦИОЛОГИЯТА: ГЕРБ се откъсва - ППДБ потъват, дребните напират за парламента

Епицентър

ГОВОРИ СОЦИОЛОГИЯТА: ГЕРБ се откъсва - ППДБ потъват, дребните напират за парламента

234537
преди 4 часа
ГОВОРИ СОЦИОЛОГИЯТА: ГЕРБ се откъсва - ППДБ потъват, дребните напират за парламента
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Колкото по-ниска е избирателната активност, толкова повече партии ще се вмъкнат в новия парламент, посочиха експерти и напомниха, че от изключително значение е броят на хората, които ще отидат до урните в последния уикенд на октомври. Тази прогноза правят пред "Труд“ социолози и политолози в първия ден от началото на предизборната кампания. 

препоръчано

“Социологическите данни за септември сочат категорично първо място за партията на Бойко Борисов“, посочват още те. 

И отново на база на същите данни те прогнозират, че седем или дори девет формации влизат в 51-вия парламент.

Ясна тенденция се очертава на старта на предизборната кампания за изборите на 27 октомври - първа политическа сила, откъсваща се от останалите партии, засилили се към парламента, е ГЕРБ-СДС, коментират още политолозите и социолозите.

Данните на социологически агенции на прага на кампанията сочат ГЕРБ-СДС за първа политическа сила в новия 51-ви парламент. Според проучване на “Алфа Рисърч”  втори са ППДБ, следват “Възраждане”, АПС, БСП, “ДПС-Ново начало”, ИТН.

Изследването на “Тренд” също отчита ГЕРБ-СДС като първа политическа сила в евентуален седемпартиен кабинет. Не се изключва възможност и за 9 партии над 4% бариера, съобщи  Евелина Славкова, социолог и политически анализатор от Изследователски център “Тренд”.

Според политолога доц. Татяна Буруджиева кампанията ще бъде много трудна за партиите. Тя посочва, че ясно се очертава тенденция, която може да се проследи на трети поредни избори, а именно, че единствената по-голяма и стабилна партия е ГЕРБ.

“Виждаме, че ППДБ на практика започват да реализират тенденция на потъване“ посочва доц. Буруджиева.

Според нея сега е все по-важно какви грешки ще се направят и дали някоя от малките партии ще съумее да бъде агресивно интересна, за да пробие за място в парламента.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 76
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК