Година от трагичния инцидент с автобус на АМ „Струма“, погубил 45 души

Инциденти

Година от трагичния инцидент с автобус на АМ „Струма“, погубил 45 души

3292
на 23.11.2022
Година от трагичния инцидент с автобус на АМ „Струма“, погубил 45 души
Автор:   ПИК

Навършва се една година от трагичния инцидент с пътнически автобус с македонска регистрация на автомагистрала „Струма“, при който загинаха 45 души, сред които шофьорът и 12 деца. Седем души пострадаха.  

препоръчано

Катастрофата стана малко след 2:00 часа на 23 ноември 2021 г., на 31-я километър на магистралата, близо до село Боснек. Туристическият автобус, в който пътуваха 52-ма души, се блъсна в мантинелата, запали се и напълно изгоря. 

Автобусът, собственост на фирмата от Република Северна Македония „Беса Транс“, се връщаше от екскурзия от Истанбул и пътуваше към Скопие. Той беше последният от четирите автобуса на фирмата, които са изпълнявали екскурзията. Разследването на инцидента беше поверено на Националната следствена служба. Първоначалните заключения са, че виновен е шофьорът на автобуса, който е карал с висока скорост.  

На 20 януари т.г. в Районния съд в Перник е образувано гражданско дело за обезпечение на доказателства относно инцидента. Допуснати са експертизи относно състоянието на пътния участък, включително наличната пътна маркировка, мантинели и пътни знаци. В началото на тази година сигнализацията при 31-вия км на АМ „Струма“, в отсечката между пътните възли „Боснек“ и „Старо село“, е допълнена с нови пътни знаци от Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

През август т.г. близки на загиналите заведоха иск за обезщетения от 750 000 евро срещу АПИ и Българската асоциация на автомобилните застрахователи. Тезата на адвоката на близките на пострадалите е, че към момента на катастрофата е имало редица технически неизправности по пътното платно, заблуждаващи маркировка и знаци, некачествени мантинели и асфалт, които са оказали влияние за инцидента. 

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГ СЪВЕТВА: Днес е най-спокойният и мирен ден - за любов, смирение и прошка АСТРОЛОГ СЪВЕТВА: Днес е най-спокойният и мирен ден - за любов, смирение и прошка
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов след разкритията за манипулация на вота: Това е висша степен на корупция - да откраднеш изборите! Кирил Петков сигурно държи кода в джоба си. Всячески искат да отидат на избори, защото колкото повече време минава, далаверите им излизат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов след разкритията за манипулация на вота: Това е висша степен на корупция - да откраднеш изборите! Кирил Петков сигурно държи кода в джоба си. Всячески искат да отидат на избори, защото колкото повече време минава, далаверите им излизат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 62
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК