Вход
София
Времето в София 20 o C

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - черпят 16 имена, прави се и този специален ритуал за здраве

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - черпят 16 имена, прави се и този специален ритуал за здраве

на 17.01.2020
33216
0
ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - черпят 16 имена, прави се и този специален ритуал за здраве
Автор: ПИК
17.01.2020
0
33216

Св. преподобни Антоний Велики (ок. 250/1- 356 г.) - Подвижничеството е толкова древно, колкото и християнството, но подвижниците от първите векове не напущали света. Те живеели в градове и села, в семейства или насаме, а понякога и на малки групи. Монахът (или самотникът) още не познавал далечната пустиня. И по време, и по съвършенство отшелничеството получило първите си образци в лицето на преподобните Павел Тивейски и Антоний Велики.

Св. Антоний Велики се родил около 251 г. в Среден Египет. Той бил дете на заможни и благочестиви родители. Той бил на 20 години, когато починали родителите му. Те му оставили богатството си и грижата за по-малката му сестра.

Отначало той се заселил в една изсечена в скалите египетска гробница, където го посетили първите изкушения. Най-напред това било съжалението за света, за оставеното богатство, за любимата сестра. След това дошло жилото на плътта – най-силното оръжие на дявола против юношите. Но мисълта за Христа и за вечните мъки подкрепяли Антоний и Господ му помагал да побеждава врага на човешкото спасение.

Своите умножени дарове св. Антоний щедро отдавал на Църквата. Посетил на два пъти шумната столица на Египет – Александрия. Първият път той пристигнал там в 311 г. по време на гонението, предприето от император Максимин, но Бог го запазил от мъченичество заради великата задача на монашеството.

По молбата на самия св. Атанасий Велики Антоний посетил Александрия в 335 година, за да помогне в борбата срещу нестихналото и след Никейския събор арианство.

Преподобни Антоний Велики преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Почувствал близостта на своя край, той завещал да го погребат тайно, за да не узнаят людете за неговия гроб. Небесна радост озарила лицето му, когато дал последно благословение на двамата ученици, останали докрай при него. Той починал на 17 януари 356 година.

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Спасовден е! Черпят седем имена и се прави специален ритуал за здраве

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Спасовден е! Черпят седем имена и се прави специален ритуал за здраве

Четиридесет дни след Великото си възкресение Господ Иисус...

на 06.06.2019

Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не бива да шият и плетат, защото се вярва, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата от шарка. Месят се обаче специални содени питки, които се раздават за здраве на роднини и приятели. Една питка задължително се закача на тавана. Тя се нарича „за белята“ или „за лелята“, т.е за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Тонка, Тоньо, Тотка, Тотю, Тотьо, Дончо, Донко, Донка

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11537
архив

Добре почерпена жена е по-лесно да я доведеш до оргазъм, отколкото до къщи.

няма нови новини
Днес: 192
hot
най-четени новини в момента
сега
3075
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Голяма трагедия в семейството на Татяна Лолова - рак погуби племенницата на актрисата
x
Мъжете от тези 4 зодии са най-подходящи за съпрузи
x