Вход
София
Времето в София 26 o C

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Честваме паметта на небесния покровител на България - великия свети Йоан Рилски

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Честваме паметта на небесния покровител на България - великия свети Йоан Рилски

на 19.10.2019
23989
8
ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Честваме паметта на небесния покровител на България  - великия свети Йоан Рилски

На 19 октомври църквата чества паметта на преподобния наш отец свети Йоан Рилски Чудотворец. Той е и небесният покровител на България и се ползва с всенародната и благовейна почит.

На 18 август 946 година св. Йоан напуснал този свят.  34 години след успението си св. Йоан се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века.

На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренесъл в столицата Търново. През 1496 година, след като получили разрешение от султана, монасите от Рилската обител върнали мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.

Предполага се, че канонизацията на св. Йоан Рилски е извършена през X век, след пренасянето на мощите му от Рила в Средец, където в негова чест е построена църквата "Свети Лука".

Най-великият светец на българската земя, преподобни Йоан се родил около 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край река Струма (себото съществува и сега). Бил съвременник на свети цар Борис-Михаил (852-889) и на неговия син Владимир Расате, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син - светият цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. 

Преподобни Йоан Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече хиляда години. Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила.

ВЯРА И ПОЧИТ: 10-метров метален кръст пази селото на свети Йоан Рилски

ВЯРА И ПОЧИТ: 10-метров метален кръст пази селото на свети Йоан Рилски

10-метров метален кръст беше издигнат на входа на...

на 13.05.2019

Славата на отшелника постепенно се разпространила по цялата страна и достигнала чак до столицата. Използвайки едно свое пътуване до София, светият цар Петър I изминал около 120 километровото разстояние до планината, за да се види с благочестивия старец. Праведният Йоан обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, като монархът отговорил със същото. Отшелникът, естествено, върнал обратно и изпратеното му от цар Петър злато. Това още повече увеличило славата му и към него започнали да се присъединяват ученици, които строели за себе си колиби наоколо. Такова било началото на най-известния български манастир.

Преди смъртта си преподобни Йоан отишъл на пълно уединение, там съставил своето завещание, наречено "Заветът на свети Йоан". Починал на 18 август 946 година на около 70 годишна възраст и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която е запазена и до днес. Неговото успение Църквата възпоменава всяка година на същата дата.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 20637
архив

- Ей, кучето ми съвсем мързеливо стана...

- Защо мислиш така?

- Ами преди, като искаше да го разхождам, идваше и ми носеше каишката. А сега идва и ми носи ключовете от колата.

няма нови новини
Днес: 133
hot
най-четени новини в момента
сега
2201
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Влюбеният шеф Манчев глези новата си жена с див лаврак за 1000 лв. на пир край морския бряг
x
Невролози разработиха устройство, което помага в изучаването на чужди езици
x