Гордост! Български ученик смая света, успя да реши задача на 2000 години

ЧАС ПИК

Гордост! Български ученик смая света, успя да реши задача на 2000 години

62789
на 26.02.2014
Гордост! Български ученик смая света, успя да реши задача на 2000 години
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

19-годишният Радко Котев от Националната природо-математическа гимназия успя да реши загадка на 2000 години. Тя мъчи брилянтните математици в света, съобщи БТВ. Ученикът представи решение на Аполониевата задача, с което изуми света на науката, съобщи в. “168 часа”.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Аполоний, който е бил ученик на Евклипт, доразвива неговата задача да се построи окръжност, която минава през три дадени точки. Задачата на древногръцкия математик е да се построи окръжност, която се допира до три обекта, а още по-интересно е, когато имаме три дадени окръжности и търсим друга окръжност, която се допира до тях. „Мотивира ме фактът, че тази задача е трудна за математиците.

Тя е поставена през 260 г. пр. н. е. и до този момент съществуват четири доказателства, които изпълняват условието окръжността да се построи с линия и пергел.“ споделя 19-годишният Котев. Той прави сравнение с Питагоровата теорема, която е почти толкова стара, и има над 100 известни решения. Известно е, че оригиналното решение на Аполониевата задача изгаря в Александрийската библиотека.

Преди две години учителят по математика на Радко споменава за нерешената досега загадка, която мъчи човечеството. Около две години са необходими на нашето момче да направи чертежи и да намери доказателства за решението. Ученикът показва резултатите от проекта първо на учителите си, след което печели и световно признание и специална награда в Европейското състезание за млади учени в конкуренция с 85 проекта от цял свят. Днес светът не спира да следи Радко, тъй като той променя математиката завинаги.


Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с Боташ на българската прокуратура (ВИДЕО) Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с "Боташ" на българската прокуратура (ВИДЕО)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК