Вход
София
Времето в София -1 o C

ГОРЕЩА НОВИНА: Важен фактор в Световната банка със супер коментар за България! Пет чужди инвеститори в битка за концесията на Летище София

ГОРЕЩА НОВИНА: Важен фактор в Световната банка със супер коментар за България! Пет чужди инвеститори в битка за концесията на Летище София

на 22.04.2019
43639
15
ГОРЕЩА НОВИНА: Важен фактор в Световната банка със супер коментар за България! Пет чужди инвеститори в битка за концесията на Летище София
Автор: ПИК
22.04.2019
15
43639

Пет оферти от международни компании с богат опит в сектора са подадени за концесията на Летище София. В момента комисията за провеждане на процедурата проверява дали подадените заявления отговарят на изискванията на тръжната процедура. Финансовите и технически оферти на допуснатите участници ще бъдат отворени на 9 май 2019 г. в открито заседание. Цялата документация по проекта е публикувана на уебсайта на летището и е достъпна за обществеността, за да се гарантира прозрачност на процеса. Това съобщиха от Международната финансова корпорация (МФК/IFC).

Международната финансова корпорация (МФК/IFC), член на Групата на Световната банка, и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подпомагат Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията при провеждането на търга за концесията на летище София с прилагането на най-добрите световни практики.

,,Ставаме свидетели на налагането на България като привлекателна инвестиционна дестинация в региона'', е заявил Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия, цитиран в съобщението. Според него ефективно работещите институции, които гарантират равнопоставеност на инвеститорите в съчетание с прилагането на регламентите на ЕС, са от изключителна важност за отключването на икономическия потенциал на страната.

,,ЕБВР със задоволство отбелязва, че концесията привлича петима международни играчи с богат опит и доказани успехи в сектора'', смята Лариса Манастърли, директор на ЕБВР за България.

,,Целта е да изберем солиден международен оператор с възможности да развие летището, за да отговори най-добре на нуждите на пътниците и на българската икономика. Това ще е добра новина и сигнал и за други инвеститори, които се надяват да дойдат в България'', е посочила тя.

През последните две десетилетия в световен мащаб се наблюдава тенденция управлението на летищата да се поема от частния сектор, като в повечето случаи се използва моделът на публично-частно партньорство (ПЧП), включително чрез договори за концесия. В Европа през 2016 г. 41 на сто от всички летища имат частни акционери, което представлява увеличение с 22 на сто от 2010 г. насам.

,,Чрез привличането на частен капитал и експертиза, летищните концесии могат да донесат значителни икономически ползи, като стимулират растежа на туризма, увеличат товарните превози и повишат качеството на услугите за пътниците. Всичко това води до намаляване на фискалната тежест за правителствата'', е отбелязва Георги Петров, мениджър ПЧП инфраструктурни проекти за Европа и Централна Азия на IFC.

Правителството на България цели да постигне подобни резултати за страната с концесията на летище София. Съгласно условията на концесията цялата летищна инфраструктура и активи остават собственост на държавата. На частния партньор ще бъдат предоставени права да управлява летището за срока на концесионния договор.

На 5 юли 2018 г. правителството стартира открита, конкурентна тръжна процедура, за да избере най-квалифицирания партньор за управлението на летище София. Инвеститорът, който предложи комбинация от най-високо годишно концесионно възнаграждение и най-добра цялостна визия за устойчиво развитие на летището, ще спечели правото да го управлява. Победителят трябва да плати и фиксираното първоначално възнаграждение от 550 млн. лв.

Сподели:
Напиши коментар »
(15)
1
Кристалинка - Сталинка пак е спретнала някоя далавера да намаже. Че за какво я изгониха от ЕК за едни милиони и я скриха в световната банка. Видиш ли я тази почвай да бегаш Бате - сигнал за корупция
2
БРАВО ТАКА СТАНА ТИ БАЧКАШ ЗА ДЪРЖАВАТА-ама гьонсуратите искат да харчат само,ти събираш те да гепкат искат,събра малко парички и те СЕ НАОСТРИХА ВСИЧКИТЕ ОЛИГОФРЕНИ ИСКАТ ДА СИ ГИ ХАРЧАТ БОЙЧЕ ТАКИВА СА КРАДЛИВИ ЧУГУНОГЛАВИТЕ БУКЛУЧАВИТЕ ЧЕРВЕНИ
3
Лелка със жилетчиците,като я видя ми се повдига.Такъв плужек в женски род трудно се намира.
4
Този пич да каже колко комисионни е взел. И тогава ще разберете защо говори така.
5
Пет ХИЕНИ точат зъби и лиги за лапаницата, но Цецо КРАДЕЦО отдавна е решил откъде ще дойдат още десетки,и стотици апартаменти.
6
...задръстен трябва да си , за да твърдиш , че понеже "крала" в ЕК, затова са я избрали за Президент на Световната банка , за да я скрият! Такива примитиви с конкурс за дебили ли ги назначават за тролове!
7
И не забравяме как Станишев остави държавата и как в последният момент вдигна пенсиите и избяга из Европата като бит педер.. ,как Първанов подписваше едни шлемове големи,малки бе направо четвъртити ни влезнаха и той се скри ама в хотелчето на сина си,как Румен Овч. преподписа договора за газта с руснаците-(нищо че имахме подписан до 2018г.)и така го подписа че няма друга държава с толкова скъпа газ в света.
9
ЩеркЯта на Цецо Крадецо не беше ли и тя в Световната банка на заплатка и кой я назначи там. Там конкурси няма. Ако не беше Сталинка кога ли щеркЯта щеше да работи там. А, П И Д А Л К О?
10
Защо се продава печеливш бизнес?
11
Боклука Борисов дава пари за всякакви глупости,но продава печелившо предприятие.Ама то тъп пожарникар,колко да може.
12
Тази банка е на евреите.Те никога не участват,ако не лапнат 100%печалба.Поредната дивотия .Тиквата е прост като гъз,но хитър мангал.Ще прибере комисионната.
13
kolko неграмотен нискочел тиквунест герберунгелски трол на платено дежурство трябва да си за да надуваш тромпета в краката на вожда. Не всичко е растеж и цъфтеж и хората го разбраха. Герберастките сайтове и тролове се свличате в асансьорната шахата
14
Та да кажа и аз на №6, че не трябва много да се впечатлява като чуе Световна банка - голяма работа. Че с какво се е доказала Сталинка??? Знае ли 6 -НЕ. Да му кажа да знае, че в тази банка на служба са много издънки и агенти на различни служби. А знае ли 6 къде и какво е завършила Сталинка - Да му кажа все пак - в катедрата по Политикономия на УНСС /бивш Висш икономически институт "Карл Маркс"/ заедно с великия вожд Иван Костов. Е за чив го дири нашата политикономистка в Световната банка дето ти № 6 много се впечатляваш???
15
6 знае сигурно достатъчно , за да разпознае щатен плювалник и гнусен комуноид!! Колкото до "тромпета"че то единадесет пъти му го надувате на избори, та би трябвало вече да сте задобряли! Не си хабете силите, след 26май , време за свирене ще имате достатъчно!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 2444
архив

Произшествие. Тълпа любопитни се бута да види какво става, полицията ги връща назад.
- Пуснете ни да минем, ние сме журналисти, искаме да научим подробности! - викат някакви.
Полицията ги връща:
- Подробностите утре ще ги прочетете във вестника!

няма нови новини
Днес: 46
hot
най-четени новини в момента
сега
2020
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Министрите разкриват детайли от плана за Перник след срещата с Борисов - ето как ще се разреши водната криза (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК - ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Емоцията пречи на Близнаците, финансова стабилност за Стрелците
x