Вход
София
Времето в София 20 o C

ГОРЕЩА ПОЛИТИЧЕСКА ЕСЕН! „Алфа Рисърч“: ГЕРБ държи фронта начело на властта - БСП им диша праха. Слави с мижава подкрепа. Румен Радев инкасира още негативи (ГРАФИКИ)

ГОРЕЩА ПОЛИТИЧЕСКА ЕСЕН! „Алфа Рисърч“: ГЕРБ държи фронта начело на властта - БСП им диша праха. Слави с мижава подкрепа. Румен Радев инкасира още негативи (ГРАФИКИ)

на 18.09.2019
89553
25
ГОРЕЩА ПОЛИТИЧЕСКА ЕСЕН! „Алфа Рисърч“: ГЕРБ държи фронта начело на властта - БСП им диша праха. Слави с мижава подкрепа. Румен Радев инкасира още негативи (ГРАФИКИ)
Автор: ПИК
18.09.2019
25
89553

Социологическа агенция „Алфа Рисърч“ проведе в началото на септември регулярното тримесечно проучване на обществените нагласи преди местните избори. Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция „Алфа Рисърч“. Представените данни са от проведеното в периода 10 - 16 септември 2019 г. национално-представително проучване сред извадка от 1023 пълнолетни граждани.

Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети. Според проведеното изследване, 41% от имащите право на глас в страната предпочитат в общината им да продължи да управлява настоящия кмет, а 47% са за избор на нов.

Нарастват критичните оценки и гласове към качеството и стила на управление на страната. Както показват и последните политически скандали обаче, те биват разчетени от общественото мнение като излизащи от различни по ориентацията си политически сили, което не позволява консолидиране на единна опозиция. В резултат, правителството и премиерът успяват да запазят нивата си от месец юни, регистрирани непосредствено след европейския вот. С 27.5% одобрение за Борисов и 15% за неговия кабинет, управляващите влизат в есенния политически сезон.

Президентът Румен Радев продължава да се ползва с най-висок персонален рейтинг от политиците в страната – 54.8%, с лек ръст на неодобрението (от 14% на 17%).

При другите институции плавен позитивен тренд се наблюдава при полицията, която в рамките на година постига около 10% ръст (от 19% на 28%). Законодателната, съдебната власт, обаче, както и главният прокурор, събират силни негативи и остават закотвени към много ниски нива на обществено доверие.

През септември, както и през целия период на действие на настоящия кабинет, като най-успешен министър се оценява Томислав Дончев (който добавя 5% ръст в персоналния си индекс), следван от министъра на спорта Красен Кралев. На трето място в началото на учебната година излиза образователният Красимир Вълчев.

Тримата са и с най-ясно изразен позитивен баланс между позитивни и негативни оценки. От останалите с подобрени позиции са Росен Желязков и Младен Маринов. По-поляризирани са мненията за Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Боил Банов. Най-проблемни за общественото мнение са ресорите правосъдие, здравеопазване, земеделие.

Националното проучване не е представително за изхода от местния вот, тъй като битките ще се решават във всяка една община поотделно. То показва обаче някои по-характерни нагласи на избирателите, които могат да се окажат съществени за изхода от кметските надпревари.

Около 47% са твърдо решилите да гласуват на предстоящите избори. Като правило местните избори са по-мобилизиращи за избирателите от наскоро отминалите европейски, но към момента декларираната готовност за участие в тях е относително ниска.

Това може да се дължи както на все още нестартиралата реална предизборна кампания, така и на липсата на ярки опоненти по места, което дистанцира гражданите от активно участие. Тази ситуация вероятно ще търпи промяна с регистрацията на всички кандидати и навлизането в същинската кампания.

Силно поляризирани са нагласите по оста „запазване на статуквото или промяна в местната власт“. 41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, 47% са за избор на нов градоначалник. На база на тези настроения не могат да се правят прогнози по общини, но трябва да се отбележи, че сумарно рязко по-критични са нагласите в големите градове (32%:68%), по-умерени – в средните общини (44%:56%) и най-благоприятни за настоящите кметове – в малките населени места (51%:49%).

Така, като най-оспорвана и с най-голяма интрига се очертава надпреварата за кметското място в големите общини. 

Изострянето на критичните настроения е ней-големият резервоар за гласове срещу действащи кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот. Интересното, което показва настоящото проучване обаче е, че при местни избори няма същата логика и размах на протестния вот, както при националните. 37% от анкетираните са готови да се обединят зад която и да е кандидатура, „срещу“ действащия кмет в името на промяната. 62% обаче са на мнение, че биха гласували в зависимост от личните качества на кандидатите и политическите си предпочитания, а не на принципа „против“. Тази нагласа внася допълнителен съспенс в политическата битка, защото показва, че обединението на недоволните не е автоматичен процес, особено когато става въпрос за решаването на местни проблеми, които непосредствено засягат всеки гражданин. Сериозен фактор в развитието на интригата ще бъдат и множеството алтернативни местни играчи, които често получават значителна подкрепа. Около 10 на сто от избирателите са готови да гласуват за такива листи или кандидат-кметове, като на места делът им достига до 15%.

В средата на третия управленски мандат на ГЕРБ нараства усещането за изхабяване на властта. 48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението, срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ. Към момента обаче липсва консолидираща избирателите алтернатива. Отговорът на въпроса „коя е алтернативата на ГЕРБ“ показва силно фрагментирани предпочитания – към БСП - 17%, към партия на Слави Трифонов - 12%, Демократична България - 4.9%, Обединени патриоти - 3.8%, към друга политическа сила - 8.9%. Както тази дисперсия, така, в още по-голяма степен - и взаимната противоречивост между опозиционните формации, показва защо, макар и със силно стеснена подкрепа, ГЕРБ продължава да удържа позиции.

В началото на септември ГЕРБ (21.5%) запазва електоралното си предимство в национален план пред БСП (18.7%). В настоящото проучване Алфа Рисърч измерва и потенциала на вече заявената от Сл. Трифонов партия – „Няма такава държава“. Тя стартира с подкрепа от 8.3%, отнемайки симпатизанти от БСП, националистическите формации и Воля, без съществена ерозия за ГЕРБ. Поради липсата на масови обществени очаквания за демонтиране на цялата политическа система и преориентация на страната, новата формация, позиционираща се като алтернатива на статуквото, започва с умерени нива на подкрепа.

Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6%. С разпада на Обединените патриоти, преобладаваща част от националистическия вот остава зад ВМРО-НФСБ (4.8%), а доскорошният им партньор Атака влиза в политическия сезон с подкрепа от 1.9%.

След пробива на европейските избори и излъчването на евродепутат, Демократична България стабилизира общите си позиции (4.1%), но все още е изправена пред предизвикателството да разшири кръга от свои симпатизанти в страната.

Регистрираната в настоящото проучване подкрепа за управляващи, лява, дясна опозиция и нови формации показва настроенията в обществото на национално равнище. Местните избори обаче са доста различни по характер, а това прави изходът от тях силно зависим от спецификата в отделните общини, от състоянието на политическите сили в тях и гражданската ангажираност.

Сподели:
Напиши коментар »
(25)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
Рейтинга на министрите не включва техния Началник. Вероятно е изпаднал от класацията. Ах, любов народна....
3
Ако нинова не се оттегли от председател на бсп, партията БСП никога няма да спечели избори
4
ИНДЕКСИ,ДОПИТВАНИЯ,АНКЕТИ,ПРОГНОЗИ И...........................НАЙ-НАКРАЯ НАЙ-ДОБРЕ СЕ СМЕЕ ТОЗИ,КОЙТО ПОСЛЕДЕН СЕ СМЕЕ!!!!!!!!АМИ ДА МУ МИСЛИМ НИЕ!!!!ТЕЯ ВСИЧКИТЕ ОТ СНИМКАТА,ДИАГРАМИТЕ И............СА СЕ ОПРАВИЛИ!!!!!!!!!!!!
5
ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА И ОЩЕ 5~6 ...МАНДАТА! НИКОГА ВЕЧЕ ВЛАСТ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ ПЕД.АЛИ ОГРАБИЛИ БЪЛГАРИЯ
6
Данаил Кирилов кърти с този рийтинг. Върви съдебната реформа
7
Бойко извади го да пръдна
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Бойко извади го да пръдна
10
БСП и червеният им президент до сега го духаха и пак така ще продължат да го духат!
11
А рейтинга на Тиквата, за президента знаем че е 70 - 80%. Щом агенция на Герб не дава рейтинга на Тиквата значи е под 20те %. За жалост още има питеци който да гласуват за ОПГ Герб. Ужас.....
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Boiko razbra kolko e nekadaren i I iska da sdade vlastta, no nikoi ne iska da zastane nachelo na falirala darzava.
14
Мая Манолова и мъжа и са от ротата на Сергей Станишев . Кадрите на БСП + Корнелия все милионери не дават шанс на подкрепящите ги членове . Бойко и компания и всички останали партии са като рибки в аквариум . С един център наблюдавани и селектирани . Измет с преобладаваща алчност .
15
какво работи Томислав Дончев, че има ръст от 5 процента
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Общият брой на гласоподавателите на последните избори е 6 419 172 човека (ttps://results.cik.bg/ep2019/aktivnost/index.html). Гласувалите за ГЕРБ са 607 194 човека или 9,5%. Извод №1 от изборите е, че в резултат от масираните кражби от народа, легитимността на ГЕРБ е спаднала до 9,5%. Извод №2 е, че БСП не е алтернатива на ГЕРБ и ГЕРБ ще ги бие на всички избори, защото не може чеверме-комунистите от БСП да са алтернатива на суджук-комунистите от ГЕРБ, не може „батко и братко“ да са алтернатива на „Ради братовчеда“, не може многоимотната Елена Йончева да е алтернатива на многоапартаментния Цветан Цветанов, не може милиционерите и агентите на ДС от БСП да са алтернатива на милиционерите и агентите на ДС от ГЕРБ, не може един крадец да е алтернатива на друг крадец. Не е редно.
18
За съжеление Президентството и социологическите агенции, са двете институции които са твърдо в ръцете на комунистите. И въпреки че не са от най важните,те се опитват да помагат на бсп с каквото могат, според възможностите си Президента хули при всяка отдала му се възможност А агенциите манипулират. Това проучване е поредно доказателство за това.Нито бсп диша на Герб във врата(разликата е най малко 7%Това показаха изборите преди 3 м) Радев отдавна не е с такъв висок рейтинг откакто се разбра че е червен.Нито пък голямата част на обществото ни вижда в комунистите алтернатива ,Защото тяхните управления са били винаги пагубни за страната......Време е в БГ най после да се появи една наистина независима агенция.
19
ИМПИЙТЧМЪНТ !
20
Излиза, че Радев си служи с най-голямо доверие!
21
Излиза, че Радев си служи с най-голямо доверие!
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
фал старт за Манолова ...седнала до кмето - ВИ..БРА..ТОРА ..в инвалидна количка с деца в неравностойно положение ...днес Манолова приключи с надпреварата за кмет ...XXL=== КМЕТО С ИГРАЧКИТЕ ...РОЗОВИ ..!
24
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
25
бяха написали , че Радев бил шпионин ! Не мога да си спомня КОЯ беше точно !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 10753
архив

Седят две блондинки е едно кафене. На едната звъни телефона, но тя не отговаря. Другата:
- Отговори, де!
- Не звънят на мен.
- А на кой? Нали това е твоя телефон?
- Но аз не съм казвала на никой, че съм тук!

няма нови новини
Днес: 222
hot
най-четени новини в момента
сега
2942
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Шефът на автоклъстъра разкри шансовете на България да стане партньор на "Фолксваген" след кризата в Сирия (ОБНОВЕНА)
x
ЖИВОТ ОТВЪД: В египетски саркофаг намериха карта за задгробния свят
x