ГОРЕЩА СОЦИОЛОГИЯ! ГЕРБ бие ППДБ с малко под 10%. 2 към 1 е шансът за правителство. Вижте разпределението на мандатите в Народното събрание и в европарламента (ТАБЛИЦИ)

Акценти

ГОРЕЩА СОЦИОЛОГИЯ! ГЕРБ бие ППДБ с малко под 10%. 2 към 1 е шансът за правителство. Вижте разпределението на мандатите в Народното събрание и в европарламента (ТАБЛИЦИ)

222531
на 06.06.2024
ГОРЕЩА СОЦИОЛОГИЯ! ГЕРБ бие ППДБ с малко под 10%. 2 към 1 е шансът за правителство. Вижте разпределението на мандатите в Народното събрание и в европарламента (ТАБЛИЦИ)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг „Електорални нагласи преди изборите „2 в 1“ представят в БТА.

препоръчано

Резултатите от проучването коментира Юлий Павлов – директор на Центъра за анализи и маркетинг. То е проведено сред 820 души с преки стандартизирани интервюта лице в лице. 

Повечето водещи политици имат доверие под 20%, на пръстите на едната ръка се броят тези, които са с над 20 на сто, заяви Павлов.

Единствено армията има над 52 процента доверие, а недоверието е 57%. Най-високо е недоверието към прокуратурата, към която и доверието е най-ниско, заяви Павлов.

Оценката за правителството на сглобката е негативно. При правителството на Димитър Главчев 1/3 нямат мнение, но има и негативни мнения, сочат данните.

Кой носи основната отговорност за провалената ротация? 17 на сто са склонни да я прехвърлят на ГЕРБ, 24% на ППДБ, половината от българските граждани и повече от половината от тези, които имат мнение, казват, че и двете политически сили са отговорни.

Традиционният въпрос за най-сериозния проблем в страната получава отговор, че високите цени и инфлацията продължават да са водещи, вече не с такива високи дялове, а се повишават процентите на лошото управлление на страната и корупцията в съдебната реформа.

Сред вероятните гласуващи процентът на хора, определящи се като центристи, е намалял, за сметка на малко покачване на тези с лява ориентация и сериозно покачване на тези с дясна ориентация.

На 9 юни ще се проведат избори. 43 на сто са отговорили, че ще гласуват и са решили за кого. 10 на сто ще гласуват, но не са решили за кого. Малко над 1/3 са отговорили, че няма да гласуват. Проучванията в последните години с екзит полове показват, че около 1/6 от гласуващите твърдят, че са взели решението си за кого да гласуват в последната седмица, а повече от половината от тях казват, че са взели решение в деня на гласуването. Всички социолози се гарантираме с уговорката, че това е моментна снимка, а не е прогноза, но да твърдиш, че не е прогноза пет дни след изборите, не е сериозно. Прогноза е, но не е 100-процентова, изтъкна Павлов.

Малко под 10 процента е разликата между ГЕРБ и ППДБ, които са на второ място. Те са с 1,5% пред ДПС, които пък са малко преди Възраждане. Следва БСП за България и ИТН.

За ГЕРБ ще гласуват 26,4 на сто, като вероятността е Бойко Борисов да има между 70 и 76 депутати. За ППДБ гласовете ще са 16,6 на сто. Техните народни избраници вероятно ще са между 43 и 49.

15% ще получат ДПС, които имат шанса да вкарат в НС между 40 и 44 депутати.

Възраждане ще получат 14,5% гласове, при които шансът за депутати са между 38 и 42.

8,4 процента ще получат Коалиция БСП за България. Техните депутати ще са между 21 и 25. Партията на Слави Трифонов е с шанс да мине бариерата и да вземе 5,3 на сто от гласовете, като вероятността е да вкарат между 13 и 17 депутати.

Между 8.2 млн. българи са регистрирани по света, а 6,8 млн. са с избирателни права. А в България живеят 6,4 млн. души. Все още, макар и да няма санкция, в закона стои бемисленият текст, че гласуването е задължително. 

На един процент от изследванията стоят 53 хил. души.

Между 2,5 и 2,7 млн. души ще гласуват, по нашата прогноза. Това е колкото предходния път и по-малко. По списъци ще бъде малко под 40% за националните изборите.

Поне 60-70 хил. гласа ще има за евроизборите заради гласовете от Турция. В България също ще има по-ниска избирателна активност с около 300 хил. души.

Към моментните данни ППДБ е на второ място, но се съпоставят възможните статистичеси грешки, както и вероятния брой депутати, не се изключва вторият и третият да се разменят. Не е изключено и третият и четвъртият да се разменят. Това ще решат избирателите, които отиват с решение в последния момент.

Надценява се влиянието на купения и корпоративен вот.  Купеният вот се разпределя пропорционално при определени граници, но не нарушава структурата на вота. По-големите партии купуват повече, понеже имат повече пари и субсидии. Но купуването не става само с пари, а и чрез програми за заетост и т.н. Това трудно може да лбъде преодоляно, но то не изкривява изборните резултати. Доказателство за това е, че на национални избори нямаме искане за касиране на изборите, освен един-единствен път за секции в Турция, припомни Павлов.

След тези избори ние най-вероятно ще си задаваме въпроса "оти ги ручахме жабетата", тъй като картината няма да се промени и съставянето на правителството ще е трудно. ДПС може да са вече официален партньор, което ще се яви проблем за ППДБ, които си изнесоха кампанията си, че с ДПС повече не, а с ГЕРБ под условие.

При европейските избори броят на гласуващите е малко по-нисък, процентите, които получават отделните политически сили са подобни на тези за национални избори и вероятните сили, които ще изпратят евродепутати са 6. Разпределението е 5 ГЕРБ, 4 за ППДБ, по 3 за ДПС и Възраждане и 2 за БСП.

Ако никой не успее да състави правителство, кое е по-добрият вариант за страната? Негативно е отношението към сглобката. Малко по-висок процент има за служебното правителство да продължи да управлява. Да се чуди човек какво очакват да се промени онези, които искат нови предсрочни избори. Защото структурата на парламента няма да се промени. И пак ще си задаваме въпроса: оти ручахме жабетата.

Ако не се състави сега правителство, изборите трябва да бъдат септември и октомври и няма да изчакат американските избори през ноември. Опираме вече не толкова до социология, колкото до психология и други науки, започващи с името на Психея. Не би трябвало да имаме нови избори, защото структурата на парламента ще бъде същата. Ясно е, че по ред съображения не е добре да участват БСП или Възраждане. Независимо, че някой ще има повече или по-малко, евроатлантическите формации се иска да бъдат заедно, а не едните да са в опозиция. Рациото ми казва, че не би трябвало да има избори. Но, ако политиците действаха рационално, нямаше да правят и тези избори. Оптимистично е да прогнозираме, че те ще действат разумно. Ако се състави правителство сега, не смятам, че американците ще повлияят. Парламентът би издържал почти пълен мандат, но, ако не успее да се състави и влезем в спирала от избори, тогава вече едни следващи избори през октомври преговорите ще се точат, докато се види какъв ще е резултатът от американските избори, заяви Павлов.

Ние виждаме предварителните заявки и това, че ПП не са захлопнали вратата към ГЕРБ, обаче това може да се окаже недостатъчно, а те са захлопнали вратата към ДПС. Различна ще е картината, ако ГЕРБ и ПП имат 120 депутати, тогава ще се стигне до общо управление и коалиционно споразумение. Ако нямат абсолютно мнозинство, едва ли ще има правителство само ГЕРБ и ДПС, не само, защото Борисов го е казал, че няма да управляват само двете сили, а и процесът по легитимация на Борисов не е завършил и той минава през ППДБ. Така че той ще държи за правителство тип сглобка, но с коалиционно споразумение, 2 към 1 е вероятността да имаме правителство през юли, каза Павлов на въпрос на ПИК дали ще има нова сглобка.

Ако първият мандат се провали, зависи от подредбата и желанието на президента, но чисто психологически съм убеден, че ако не стане с първия мандат, няма да стане правителство, посочи Павлов.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за третия ден на октомври: Близнаците да избягват авантюри, Раците са в размисъл за брак, Девите да не си го и помислят, но да се отдадат на секс САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за третия ден на октомври: Близнаците да избягват авантюри, Раците са в размисъл за брак, Девите да не си го и помислят, но да се отдадат на секс
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ! Борисов разказа пред пълна зала култов виц за порно филм, надарени актьори и един отрицателен герой (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ! Борисов разказа пред пълна зала култов виц за порно филм, надарени актьори и един отрицателен герой (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК