ГОРЕЩА ТЕМА! Доц. Кунчев с важно предупреждение: Ако щамът от Великобритания дойде у нас, може да имаме големи проблеми

Акценти

ГОРЕЩА ТЕМА! Доц. Кунчев с важно предупреждение: Ако щамът от Великобритания дойде у нас, може да имаме големи проблеми

55914
на 20.01.2021
ГОРЕЩА ТЕМА! Доц. Кунчев с важно предупреждение: Ако щамът от Великобритания дойде у нас, може да имаме големи проблеми
Автор:   ПИК

Заразяването с коронавирус след първата имунизация е напълно нормална ситуация. Тя няма да е често срещана предвид и ниската ни заболеваемост. Тази ситуация не крие никакви рискове за пациента. Той има недостатъчно антитела след първата имунизация, но те са достатъчни, за да не прекара тежко вируса, което пак е нещо. Това заяви пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор на България доц. Ангел Кунчев.

препоръчано

"Около месец при ваксинацията е възможно човек да се зарази, но най-вероятно ще го прекара много леко. Човек ще бъде напълно защитен около 10 дни след втората доза на ваксината", добави той.

"Това, което вкарваме с ваксината, не е вирус, а информационна рНК", каза още главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев обясни, че днес ще му бъде поставена първата доза от ваксината срещу коронавируса.

"Очакваме третата ваксина да е на "АстраЗенека". Сравнено с другите производители сме поръчали най-много от този производител, но като тип ваксините сме поръчали горе-долу еднакви количества - по 3 млн. броя. Бих избрал "АстраЗенека", защото нейното съхранение и използване е значително по-лесно", уточни той.

По думите му в страната през февруари ще се работи и с трите ваксини.

"Надявам се заведенията да не отворят самоволно. Някои от заведенията, не ресторантите, а нощните заведения, не работят вече 10 месеца. Разбирам ги тези хора. Ако се спазват отстоянията и се запълва капацитет до 50%, рискът е по-малък. Проблемът е с тържествата, а българинът има склонност към тържества. Едно е да влезеш със семейството си и да вечеряш, след което да си тръгнеш, друго е да влезеш, да пиеш две ракии и да ти паднат задръжките", каза още главният държавен здравен инспектор.

"Обсъждаме при моловете да отворим чисто търговската дейност, но да оставим затворена социалната. Училищата ще започнат работа, но те ще бъдат запълнени около 30-35% и ще са на ротационен принцип", уточни доц. Кунчев.

"Сигналите, които дойдоха от Великобритания, са много неприятни и тревожни. До момента там надхвърлиха най-тежките си моменти при предишната вълна и дори я задминаха. Концентрацията на вируса в носоглътката е 100 пъти по-голяма", обясни той.

Ако този щам дойде в България, е възможно концентрацията върху болниците отново да се засили и да имаме големи проблеми. Много зависи кога ще се случат нещата, защото знаем, че този вирус е много по-слаб при по топло време", завърши главният държавен здравен инспектор.

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 299
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това