Вход
София
Времето в София 10 o C

ГОРЕЩА ТЕМА: Издатели на книги с апел към премиера Борисов за ДДС върху печатните издания

ГОРЕЩА ТЕМА: Издатели на книги с апел към премиера Борисов за ДДС върху печатните издания

на 07.06.2019
11909
3
ГОРЕЩА ТЕМА: Издатели на книги с апел към премиера Борисов за ДДС върху печатните издания
Автор: ПИК
07.06.2019
3
11909

Декларация до премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов разпространиха и до медиите от Асоциация "Българска книга" по повод дебата за диференцирано ДДС върху печатните издания. Вчера в парламента министър-председателят заяви, че въпросът ще бъде обсъден в парламента и може да се стигне до решение за нулев данък добавена стойност върху книгите, с което да се стимулира културата. 

Финансовият министър Горанов днес бе скептичен и заяви, че не одобрява диференцияцията като добър финансов модел, но заяви, че ако бъде прието от парламента, изпълнителната власт ще трябва да се съобрази. 

Ето какво пишат по горещата тема от АБК в експертна позиция от името на бранша:

"Уважаеми господин Борисов,

Уважаеми господин Горанов,

Във връзка с Ваше изказване в Народното събрание от 06.06.2019 г. относно намаляване на ДДС ставката върху книгите, от името на Управителен съвет на Асоциация „Българска книга“ и членовете на организацията: издатели, разпространители и литературни агенти, бих искала да Ви информирам за позицията на Асоциация „Българска книга“ относно липсата на диференцирана ставка на Данъка върху добавена стойност на книгите, учебниците и учебните помагала в България, като част от ЕС.

ПОЗИЦИЯ НА АСОЦИАЦИЯ „БЪЛГАРСКА КНИГА“

ОТНОСНО ЛИПСАТА НА ДИФЕРЕНЦИРАНА СТАВКА НА ДАНЪКА ВЪРХУ ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ НА КНИГИТЕ, УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА В БЪЛГАРИЯ, КАТО ЧАСТ ОТ ЕС

Асоциация „Българска книга“ е единствената неправителствена браншова организация, която обединява повече от 120 български издателства, членувайки активно в европейската Федерация на книгоиздателите (Federation of European Publishers) и Федерацията на книгоразпространителите в Европа (European and International Booksellers Federation).

Издателите, разпространителите на книжни издания и литературните агенти категорично се обявяват за намаляване на ДДС върху книгите, учебниците и учебните пособия.

Единствено България и Дания са държави-членки на ЕС, в които не се прилагат данъчни облекчения върху книгите, а в най-бедната по икономически показатели страна на ЕС, официалната позиция досега бе твърдо да не се приема диференцирана ставка, независимо че я има във всички останали страни на Съюза. Намаляването на ДДС за книгите няма да е нарушение на европейските директиви, а възприемане на добри и съвременни действащи модели за насърчаване на продукт от национално значение.

В България подобно данъчно облекчение функционира в сферата на туризма от много години – за хотелски и други услуги ставката е 9%, а не 20%. Това се възприема от всички, предвид необходимостта от позиционирането на страната ни, като атрактивна туристическа дестинация.

За утвърждаване имиджа на България като страна с богато културно наследство и изключителен творчески потенциал, част от общоевропейската съкровищница и съвременно икономическо пространство, днес е необходимо да поставим в облекчена позиция и българската книга.

Постоянна цел на организацията е необходимостта от диференциране на данъчната ставка по отношение на книгите и учебниците в България, в синхрон с останалите страни в Европейския съюз, с което книгите и знанието да са по-достъпни за българските граждани, както да се повиши качеството на книжната продукция и условията на труд и заплащане в бранша, да се развиват инициативи за изграждане на четящи, на знаещи и можещи млади хора.

Извадка от меморандума, който Асоциация „Българска книга“ и Министерството на културата, както още 15 институции подписват преди повече от 10 години, гласи: „Културата е същност и проява на всяка цивилизация. Основно мерило за културата на една нация е нейната книжнина“.

През 2006 г. бе стартирана националната програма „Четяща България“ и бяха загатнати основите на стратегия за развитие на книжния пазар. Една от главните цели на тази програма бе въвеждането на данъчни преференции и други облекчения за цялата книжна верига. Измина повече от десетилетие, а промени или политическа воля за тях до този момент не са реализирани.

Живеем във време, в което всички сме убедени в значимата роля на четенето на книги, но сме свидетели как интересът драстично намалява през последните години, включително заради техническите нововъведения и дигиталната среда на новото време. Новото време обаче изисква от държавата да прояви специално отношение към носителите на паметта, на знанието, на творчеството. Тези идеи се появяват постоянно през годините, говори се за тях, но до този момент нищо не се е променило и книгата продължава да оцелява, поставена в равни условия с всеки друг продукт в условията на пазарна икономика.

Крайно време е да се преразгледа този данък. Намалението на облагането на книгите ще ги направи по-достъпни и още по-добри, а това е неотложно необходимо, като се имат предвид и проблемите, с които се сблъсква образователната ни система. Четенето е предпоставка за по-добро образование, което е възможност за излизане от бедността - материална и духовна, път към развитие и усъвършенстване.

Оставаме на разположение за необходимите експертни разговори и с радост очакваме дискусия за по-доброто бъдеще на българската книга и страната ни. Макар закъсняла, според общоевропейския часовник, тя е прогресивна и рационална както в икономически контекст, така и предвид важността на въпросите, свързани с националната ни идентичност и културно съхранение."

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33288
архив

- Здравей, приятелю! Колко време не сме се виждали! Вече ожени ли се, или продължаваш сам да си готвиш?
- И едното, и другото.

x
САМО В ПИК TV: Моделка на Божков роди тайно от софийски топ ерген
x
Социолози определиха идеалната възраст за щастлив брак
x