ГОРЕЩА ТЕМА! Румяна Коларова за президента: Генерал Деси е катастрофа за мандата на Радев - гълта въздух заради нея и олеква

Политика

ГОРЕЩА ТЕМА! Румяна Коларова за президента: Генерал Деси е катастрофа за мандата на Радев - гълта въздух заради нея и олеква

137594
на 04.09.2019
ГОРЕЩА ТЕМА! Румяна Коларова за президента: Генерал Деси е катастрофа за мандата на Радев - гълта въздух заради нея и олеква
Автор:   ПИК

"Генерал Деси съсипва доверието в президента Румен Радев". Това коментира в свой анализ политологът Румяна Коларова. Според нея президентшата "ще продължи силно да влияе на Радев и да формира неговия избор, да доминира в решенията, които се взимат в президентството".

препоръчано

"Загубата на подобен тип доверие рискува разпада на тяхната връзка. Аз не мисля, че той ще спечели от това, защото би довело до катастрофа в неговия мандат", отбелязва тя.

Коларова коментира и паралела между политическия проект „Мая Манолова“ и вече реализирания „Румен Радев“:

"През изминалата година публичният образ на президента се видя, че не гълта много въздух. Неговите позиции са негативни срещу всичко, което ГЕРБ прави. Той дублира едно към едно всичко, което БСП твърди. Разбира се, че Румен Радев придава тежест на „столетницата“, но междувременно с това изпразва от съдържание президентската институция и тя олеква. Ако опитва по този начин да пази доверието, което има президентската институция, рискува балонът му да бъде спукан.

Да дойде един момент, в който всичко това, което има досега, да се изпари. Другият вариант е той да стесни своите политически претенции, за да може да им предаде съдържание и да имат своята политическа и човешка подплътеност. Местните избори могат да му дадат възможност да се захване с конкретни теми, които да дадат тежест на позициите му. Едновременно с това, ще дискредитира позицията си на надпартиен президент, тъй като местните избори са партийни. Илюзия е, че има безпартийни кметове. Това са политически шашмалогии. Кметът е безсилен, ако няма подкрепата на общинския съвет, който е продукт на съотношение между силите на партиите. Затова е лицемерно да се твърди, че Мая Манолова може да бъде независим и безпартиен градоначалник. Тя може да спечели изборите само ако десните партии я припознаят". 

Очевидно цялата кампания на Мая Манолова, която предстои, е 100-процентов политически инженеринг. Тя започна със социологически проучвания и медии, които активно пропагандираха възможността омбудсманът в оставка да има всички атрибути за предстоящите избори. Политическият инженеринг беше направен по учебник, в най-зрялата му форма. Целта очевидно е да се създаде нова политическа партия, която да бъде ляво-център. Целта е да се премести самият център на българската политическа система. Това заявява още пред "Фактор" политологът Румяна Коларова. 

Според нея "новият проект „Мая Манолова“ ще бъде един тест за българската партийна система и за избирателите" и отбелязва: "Тя (Манолова, б.р.) е просто един рупор и високоговорител, който усилваше основните тези на БСП. Тя е способна да препредава съобщения. Ставайки омбудсман, излезе от политиката и прие ролята на звънец, който алармира, когато държавната администрация не се справя".

"Въпросът е до колко избирателите ще избегнат капана в София, който са им подготвили. Електоратът на тези партии е изключително лоялен...  Битката е за десните избиратели. Екстремните изказвания на Корнелия Нинова и поредните ѝ загуби бяха тестът, който показа, че в този вид на „Позитано“ 20 няма повече ресурс. Затова сега БСП търси фигура, която има минало на радикално ляв и агресивен говорител, а в същото време комуникира със заинтересовани групи, които не са „леви“, отбелязва политологът.

Тя посочва, че в конфигурацията с кандидатурата на Манолова за столичен градоначалник ясно прозира фигурата на лидерката на соцпартията Корнелия Нинова: "Ясна е позицията на Корнелия Нинова. Тя полага цветя и пред паметника на Тодор Живков. Спомняме си какво е говорила за демокрацията и за комунизма. Искам обаче да отбележа, че в декларацията на инициативния комитет на Мая Манолова прочетох изречението, че България била земен рай, а управлението на ГЕРБ я е довело до катастрофа. Искам да попитам – кога България е била „земен рай“ – по времето на комунизма, на Жан Виденов, или на тройната коалиция и Пламен Орешарски. Този вид носталгично отношение и безкритичност към комунизма се вижда много ясно в инициативния комитет на Мая Манолова. Ако трябва да направя прогноза, този проект няма да успее. Това е мое мнение като човек, чиито ценности са свързани с десния политически спектър". 

Сподели:
Бомба x
Какво искат жените в леглото Какво искат жените в леглото
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО)
ново
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това