ГОРЕЩА ТЕМА! Спретнали 20 проверки на Борислав Сарафов само за година, не открили абсолютно нищо

Акценти

ГОРЕЩА ТЕМА! Спретнали 20 проверки на Борислав Сарафов само за година, не открили абсолютно нищо

65550
преди 5 часа
ГОРЕЩА ТЕМА! Спретнали 20 проверки на Борислав Сарафов само за година, не открили абсолютно нищо
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Изпълняващият функции главен прокурор Борислав Сарафов е бил обект на над 20 проверки в рамките на последната година. Това твърдят източници от Висшия съдебен съвет, цитирани от "Епицентър".

препоръчано

В сряда на сайта на съвета бе публикувана справка, според която срещу Сарафов „няма висящи и неприключили наказателни производства“. Документът е подписан от ad hoc прокурора Даниела Талева, която има правомощието да разследва сигнали срещу обвинител №1 и неговите заместници.

Талева, която е наказателен съдия в Софийски градски съд, бе избрана на случаен принцип след като през май м.г. влязоха в сила законовите поправки, които позволиха съдия да бъде преназначаван за прокурор, за да може да извършва независими специализирани проверки срещу ръководството на прокуратурата.

Една от въпросните над 20 проверки е свързаната с „Осемте джуджета“ – едноименен ресторант, който преди пет години е бил стопанисван от бившия следовател Петър Петров-Еврото. От година и половина Петров е в неизвестност и се издирва, а в рамките на настоящия мандат на Сарафов като и.ф. главен прокурор Пепи Еврото дори се сдоби и с обвинение. Бившият следовател се укри, след като в края на мандата на предходния главен прокурор Иван Гешев бе образувано разследване, според което Еврото и магистрати са участвали в заговор срещу него. Даниела Талева е проверявала именно този казус и в резултат установява, че по досъдебното производство няма никакви данни Борислав Сарафов да е извършил престъпление, нито да е имал близки контакти с Пепи Еврото. В крайна сметка разследването е прекратено както от Талева, така и от прокурор от Софийска градска прокуратура по отношение на останалите магистрати.

Талева е проверявала Сарафов и заради снимката, на която се вижда как той се здрависва с Петър Петров в ресторанта „Осемте джуджета“. На снимката, правена преди 2019 г. се вижда съпругата на обвинител №1 и дори едно от децата му. Тази проверка установява, че фотосът е направен много преди да станат известни разкритията по адрес на бившия следовател. Пред бТВ тази седмица бившият градски прокурор и настоящ адвокат Николай Кокинов определи историята със снимката на Петров и Сарафов като „долнопробен компромат“. Още през май 2023 г. и Сарафов обясни подробно, че е бил извикан в ресторанта на бившия следовател от неговия предшественик Иван Гешев, който обаче така и не се е появил на срещата.

Никакви данни за нарушения и престъпления не са открити и по проверка, свързана с публикации в сайтовете BIRD и Биволь, в които се твърдеше, че близки на Сарафов имали множество имоти.

Оказва се, че това са само малка част от сигналите, по които и.ф. главен прокурор е бил обект на инспекции в рамките на последната година от ad hoc прокурора Даниела Талева. Срещу Сарафов имало сигнали дори от двама затворници – от един рецидивист, известен с прякор на земноводно животно, и от Герман Костин, осъден до живот за двойното убийство на майка и дете.

Равносметката сочи, че Сарафов е бил обект на две досъдебни производства, които са прекратени заради липса на данни за извършени престъпления.

По други 20 проверки са постановени откази, отново заради липсата на данни за извършени незаконосъобразни действия. Част от тях дори са обжалвани от подателите на сигналите пред две съдебни инстанции - Софийски градски съд и Апелативен съд-София. Резултатът - различните съдебни състави потвърждават отказите на специалния прокурор Талева.

В крайна сметка в разгара на процедурата за избор на следващ главен прокурор се оказва, че Борислав Сарафов е най-проверяваният магистрат у нас. При това по специален ред и от специално упълномощен съдия, който макар да се води прокурор е независим от държавното обвинение.

Въвеждането на механизъм за контрол над главния прокурор и неговите заместници беше подкрепено от Европейската комисия, макар съществуването на този механизъм да е спорно и до днес.

Проблемът е, че независимо кой е главен прокурор или негов заместник, то той се оказва обект на неправомерен натиск чрез непрекъснато фабрикуване на сигнали на база доноси. Абсурдното е, че този инструмент очевидно действа насърчително дори за закоравели престъпници, осъдени за убийството на дете, които получават привилегия да пратят сигнал дори срещу обвинител №1.

Какво остава, ако засегнат от сериозно разследване за корупция и злоупотреба с власт, реши да зарине с доноси ad hoc прокурора срещу ръководството на държавното обвинение, особено ако някой не се харесва на някого.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят
ПИК TV x
ПИК TV! Гюнай Хюсмен с ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Българите разбраха по трудния начин, че трябва да гласуват - избирателната активност в неделя ще бъде по-висока (ВИДЕО) ПИК TV! Гюнай Хюсмен с ГОРЕЩА ПРОГНОЗА: Българите разбраха по трудния начин, че трябва да гласуват - избирателната активност в неделя ще бъде по-висока (ВИДЕО)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК