Вход
София
Времето в София 15 o C

ГОРЕЩА ТЕМА! Топ епидемиологът Ангел Кунчев разкри идва ли грипна вълна и как да се пазим

ГОРЕЩА ТЕМА! Топ епидемиологът Ангел Кунчев разкри идва ли грипна вълна и как да се пазим

на 14.12.2019
16544
5
ГОРЕЩА ТЕМА! Топ епидемиологът Ангел Кунчев разкри идва ли грипна вълна и как да се пазим
Автор: ПИК
14.12.2019
5
16544

Главният държавен здравен инспектор доц.док. Ангел Кунчев коментира пред Нова телевизия идва ли грипна вълна и как по най-добрият начин да се предпазим от грипа.

Ангел Кунчев: Силно заразни есенни вируси върлуват в страната

Ангел Кунчев: Силно заразни есенни вируси върлуват в страната

В момента минават няколко вълни на респираторни инфекции...

на 10.10.2019

„Истината е, че извадихме късмет тази година, тъй като пикът на грипа закъснява – категоричен бе доц.док. Кунчев. - Има циркулация на грипни вируси, но е много ниска към момента и не я хващаме в изследваният ни. Изследваме до 120 проби на седмица и засега не сме засекли положителни проби.

В Европа процентът на положителните проби вече мина 10 процента, което е най-сериозния знак, че грипната вълна полека-лека идва. Сигурно е че има забавяне на грипната вълна тук, както е сигурно, и че няма да ни се размине.

Малко е вероятно за грипа забавянвето да е от времето. Не е това основната причина, но трудно можем да кажем коя е. Понякога от характеристиките се получават много ранни епидемии, и по-късни – март - април. В Европа, в Португалия, Ирландия има наченки на грипни вълни и не очакваме през празниците да се стигне до по-високи нива. За грипа обаче избягвам да давам прогнози. Няма да се изненадам ако за две-три седмици стигнем и до пик. Засега не можем обаче да кажем кога евентуално ще има такъв. След седмица-две можем да бъдем по-точни.

Иначе сме наясно кои четири щама е предвидено да са основни този сезон. Те са сравнително нови - „Бризбейн” и  „Канзас”. Предполагам, че един от двата ще е основен водещ в Европа. В Америка преобладават в момента „Б” щамовете сега. И Северна Америка не са в разгара на епидемия, но особено в Тексас заболеваемостта е по-висока.

Прогнозите са рискови, но можем да очакваме около средната и малко над средната заболеваемост. При грипа обаче е характерно че бързо развива тежки усложнения. Водещите американски щамове обаче не винаги са водещи и в Европа и от там се получава разлика в интензитета на заболеваемостта.

Д-р Ангел Кунчев убеден: Съдебното решение за ваксините ще бъде отменено

Д-р Ангел Кунчев убеден: Съдебното решение за ваксините ще бъде отменено

Ще обжалваме това решение, трябва да възтържествува...

на 08.11.2019

Наясно сме какво предизвиква грипа и не го подценяваме. Не става дума само за заболяване на горните дихателни пътища и възможностите за усложнения, най-вече при деца са на лице. Става дума за пневмониите. Колегите не трябва да подценяват заболяването, особено ако сле два-три дни заболяването не затихва, а се усложнява”.

Доц.док. Ангел Кунчев анализира, че тази година значително повече хора са се ваксинирали в страната.

„Не мога да преценя дали това е е от Националната програма, която стартира или от това, че хората са оценили предимствата – заяви доц.док. Кунчев. - Около 280 000 дози бяха внесени и в края на октомври и началото на ноември приключиха. Осъзнаването на това, че грипната ваксина ни дава някаква защита са налице обаче”.

Епидемиологът препоръча за предпазване от грип повече гимнастика, правилно и балансирано хране, ако е необходимо имуностимулатори и микроелементи, за хора, които имат някакви проблеми с имунитета.

„За мен основно доброто и правилно хранене задоволява нуждите на огранизма и да не се поднецява заболяването – коментира доц.док Кунчев. - Антибиотика не трябва да се смята за задължителен от първия ден”.

Сподели:
свързани новини
Д-р Ангел Кунчев: Грипът тази година закъснява, има време за ваксина до края на декември Д-р Ангел Кунчев: Грипът тази година закъснява, има време за ваксина до края на декември
Грипът тази година закъснява, време за поставянето на...
на 18.11.2019
ПРЕДИ ГРИПА! Д-р Ангел Кунчев с последни новини за вирусите и ваксините ПРЕДИ ГРИПА! Д-р Ангел Кунчев с последни новини за вирусите и ваксините
Маските не пазят от зараза, имунизирайте се. Цялото...
на 09.12.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34885
архив

Учителка задава въпрос на ученик:
- Какво работи майка ти?
- Майка ми е консултант.
- Чудесно! А къде работи?
- Вкъщи - непрекъснато дава акъл на баща ми.

x
Проф. Кантарджиев с разкрития за високата смъртност у нас и как да се предпазим от коронавируса
x
ОЧАКВА НИ СБЛЪСЪК: Астероидът Апофис лети с бясна скорост към Земята
x