ГОРЕЩА ТЕМА - Политолози единодушни: Стабилността на правителството не е застрашена, Борисов успява да балансира и да отпуши напрежението

Политика

ГОРЕЩА ТЕМА - Политолози единодушни: Стабилността на правителството не е застрашена, Борисов успява да балансира и да отпуши напрежението

95025
на 18.01.2020
ГОРЕЩА ТЕМА - Политолози единодушни: Стабилността на правителството не е застрашена, Борисов успява да балансира и  да отпуши напрежението
Автор:   ПИК

Не мога да си представя, че това, което виждаме, е от два-три месеца и никой не е давал нагоре информация. Политиците може би трябва да се научат - да бръкнат в интернет, да видят сателитни снимки. За този проблем се говореше от лятото, а той е проблем, натрупван от 30 години. Това заяви пред БНТ политологът Татяна Буруджиева, коментирайки ситуацията с водната криза в Перник. "Ние сме на племенно равнище, не на държавно. На ниво, в което шаманът се тръшка. Това говори за криза в управленските решения", добави тя.

препоръчано

Според социолога Румяна Коларова темата за водната криза е трябвало да бъде поставена преди изборите, не след тях. "Сега разбирам - спечелилият кмет на Перник нали ужким не е бил в управлението, може би не е наясно. Но там има общински съветници на БСП, които няма как да не са наясно с проблема. Това е първата грешка. Втората - в Перник виждаме размерите на кризата. Но такъв тип водна криза има в много български градове и села. И въпросът ми е - защо тук стана големият скандал, а не на другите места", коментира Коларова.

Според нея водната криза в Перник е свързана с "корпоративни интереси".

"Водата, въздухът и някои други неща са публични блага. И е важно в този смисъл да е ясно кое благо не е в приоритетите на пазарните механизми, а е в приоритетите на държавния контрол. Но първо - не е вярно, че в кампанията нямаше тема за водата в Перник. Разбира се, това не беше основната тема. Но новият кмет на Перник показа политическа зрялост. Защото един такъв проблем не е от вчера и днес. Да го използваш в кампанията като острие на меч, за да посечеш другите си опоненти, не е коректно. И той прояви изключителна коректност и политическа зрялост", заяви Буруджиева.

Румяна Коларова допълни, че вотът на недоверие, иницииран от БСП, е трябвало да бъде преди кампанията, а не сега. 

"Политическата криза ще получи решение на няколко нива. Първото ниво е парламентът. Второто - доколко министрите ще се справят с ясните проблеми, свързани с управлението. Става дума не само за новия министър на МОСВ, но и за министъра на здравеопазването. Проблемът с публичните ресурси", заяви, Коларова.

"Стабилността на правителството не е застрашена", коментира на свой ред Буруджиева. 

На въпрос дали премиерът Борисов успява да се справи и дали случващото се отразява на рейтинга му, Коларова заяви: "Разбира се, че се отразява. Но той успява да отпуши напрежението, успява да смени баланса на отношенията към правителството".

"Борисов трябва да действа на трите нива. Предлагайки конкретни действия, той излиза от сферата "само на приказките". Най-важната стъпка, която трябва да се направи в посока на общественото мнение и решението на тази криза, е предложението за този фонд, към който трябва да се обръщат общините, за да се справят с водния си проблем", заяви Татяна Буруджиева.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
ПАЛАВНИЦИ: Тези две зодии мислят нон стоп за секс ПАЛАВНИЦИ: Тези две зодии мислят нон стоп за секс
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите на 2 октомври: Във всички подписки има покойници (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите на 2 октомври: Във всички подписки има покойници (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това