BG EN

Горещият гювеч топли сърцето

Звезди в тигана

Горещият гювеч топли сърцето

11819
на 30.10.2012
Горещият гювеч топли сърцето

Исках и искам да се науча да готвя

Художникът Божидар Икономов е един от най-добрите плакатисти не само у нас, но и в световен мащаб. И до днес казва, че е благодарен на професията си за свободата, която му дава. Ценител е на хубавата храна, но винаги е бил строен. „Нещо, за което приятелите ми актьори ми завиждаха”, разказва той.   - Господин Икономов, вие сте художник. Как трябва да изглежда едно ястие според вас? - Хубаво е да е красиво и привлекателно, но е важно и да е вкусно, да ухае добре. Например аз съм бил в Япония, където моите домакини бяха художници. Те ни бяха направили специална програма. Там поднасят ястията по невероятен начин. Обясняват и че някои неща не са за ядене, а само за украса. Но не бива да забравяме и традиционната кухня. Например гледката на един гювеч, току-що изваден от фурната, е нещо, което би разтопило всяко сърце. По-важно е поднасянето на храната, цялата обноска към трапезата. Аз съм огромен фен на това, как да се подреди масата, как да се конструира една вечеря или продължителен обяд – с ордьоврите, супите, салатите. Всичко това е изкуство и го приемам с голяма радост. По принцип хората, които обичат хубавата храна, обичат и хубавото вино. То е задължително. Не е лошо да има и един малък аперитив, особено към ордьоврите. Една рибка например с една малка водка или туршийка с ракийка е прекрасна комбинация. - А самият вие готвите ли? - Не, за съжаление, но знам, че ще започна да готвя. Мога да правя някои малки нещо. Аз винаги съм мечтаел да започна да готвя. Трупах и продължавам да трупам кулинарни книги. И ще започна. Знам. - Значи никога не е късно? - Не само че не е късно, ами аз очаквам с нетърпение това да се случи. - Какво най-много обичате да има на трапезата ви? Споменахте вече гювеч и риба. - Просто си представям гювеча. Но иначе харесвам и мусака със сини домати, ако говорим отново за традиционните балкански неща. Но според мен зависи и от сезона. Например сега започнах да усещам, че ми се ядат кисели краставички вместо пресните салати, които си правя. Сега съм сам, съпругата ми почина, и умея да си приготвям някои неща. Ходя и много по ресторанти, купувам си и готова храна, и други такива неща. - С които да си стоплите душата? - Определено храната е уютът на един дом.
препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК