ГОРЕЩИ ДАННИ: България е водач в ЕС по спад в броя на жертвите на пътя за миналата година

Инциденти

ГОРЕЩИ ДАННИ: България е водач в ЕС по спад в броя на жертвите на пътя за миналата година

3325
на 20.04.2021
ГОРЕЩИ ДАННИ: България е водач в ЕС по спад в броя на жертвите на пътя за миналата година
Автор:   ПИК

Броят на смъртните случаи по пътищата в България е намалял миналата година с 26 на сто спрямо данните за 2019 г., съобщи днес Европейската комисия. Намалението е с 40 на сто спрямо 2010 г., сочат данните, цитирани от БТА.

препоръчано

Общо 18 държави от ЕС са отчели най-ниския досега брой жертви по пътищата. Най-видимо е подобрението у нас, в Белгия, Дания, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Унгария, Малта и Словения. В Естония, Ирландия, Латвия, Люксембург и Финландия се наблюдава увеличение на смъртните случаи.

В ЕС за миналата година спадът в броя на пътните злополуки, завършили със смърт, е рекорден - със 17 на сто спрямо 2019 година. Броят на жертвите на пътя в ЕС за 2020 г. е 18 800 - с 4000 по-малко спрямо предходната година.

Според комисията не може да се прецени доколко наблюдаваният спад се дължи и на противоепидемичните ограничения за движението. Между 2010 г. и 2020 г. броят на смъртните случаи по пътищата е намалял с 36 на сто. Европа остава континентът с най-безопасните пътища в света, се посочва в съобщение на ЕК.

Най-безопасни остават пътищата в Швеция, докато Румъния отчита най-високия европейски дял на жертвите на пътя за миналата година. Най-често в ЕС при пътни злополуки загиват пешеходци, мотоциклетисти и колоездачи, показват данните.

Сподели:
Бомба x
Под какви заболявания се “маскира” депресията Под какви заболявания се “маскира” депресията
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 296
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това