Вход
София
Времето в София 17 o C

ГОРЕЩИ ДАННИ НА "БАРОМЕТЪР": ГЕРБ отвява БСП с над 15% - 33,5 на сто от българите гласуват за партията на Борисов, червените с Корнелия получават едва 18,2 (ГРАФИКА)

ГОРЕЩИ ДАННИ НА "БАРОМЕТЪР": ГЕРБ отвява БСП с над 15% - 33,5 на сто от българите гласуват за партията на Борисов, червените с Корнелия получават едва 18,2 (ГРАФИКА)

на 26.06.2020
104730
0
ГОРЕЩИ ДАННИ НА "БАРОМЕТЪР": ГЕРБ отвява БСП с над 15% - 33,5 на сто от българите гласуват за партията на Борисов, червените с Корнелия получават едва 18,2 (ГРАФИКА)
Автор: ПИК
26.06.2020
0
104730

ГЕРБ води на БСП с над 15% месец след отмяна на извънредното положение. Това сочи най-горещото проучване на "Барометър".

Според преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват, ГЕРБ остават водеща политическа сила и за тях биха дали вота си 33,5% от анкетираните, които ще отидат пред урните.

БСП са на второ място с 18,2%, но продължава тенденцията им на отлив на подкрепа, като вътрешните противоречия и неяснотата дали и какви промени ще настъпят в партията отблъскват избирателите им, включително и от най-твърдото им ядро.

Няма промяна в подкрепата на традиционния електорат на ДПС и те биха били трета политическа сила с 10% от гласовете, ако изборите се провеждаха сега.

При избори днес Обединени патриоти с 9% биха били четвъртата политическа сила в бъдещия парламент, като през последните месеци запазват и консолидират подкрепата на патриотично настроената част от българските избиратели.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която наскоро получи регистрация, тепърва ще трябва да изгради структури и предстои да се види какви лица ще представи пред евентуалните си избиратели на местно ниво. Към момента разчита предимно на популярността на лидера си, като телевизионна звезда, и привлича подкрепата на 3,4% от анкетираните – предимно млади хора във възрастовата група 18-26 години и от малки населени места.

„Демократична България“ трудно ще успее да мобилизира достатъчна подкрепа, за да прескочи изборната бариера. Към днешна дата привлича вота на 3% от анкетираните – десни избиратели от столицата и най-големите градове.

Наблюдава се и значим процент колебаещи се (10,7%), част от които са привърженици на левия политически сектор, които засега са снели традиционното си доверие към столетницата, но все още не са решили към кого да го насочат.

И през юни значителен си остава делът на негласуващите – 43,5%. 

В края на февруари в редовното си проучване „Барометър България“ зададе въпроса „Страхувате ли се от коронавируса?“. Днес, няколко месеца по-късно, мнението на хората е претърпяло промяна. На същия въпрос респондентите дават доста различни отговори.

Докато преди повечето от тях неглижираха въпроса със заразата, то днес 43,7% заявяват, че се страхуват (в края февруари 25,6% са посочили, че ги е страх).

Намалява значително делът на тези, които смятат, че паниката е изкуствено създадена и няма причини за страх – февруари са били 26,5%, а днес – 15,2%.

Устойчив е делът на тези пък, които заявяват, че следят новините, но не изпадат в паника – 30,2% в края на февруари и 33,2% през месец юни.

Почти двойно са се увеличили анкетираните, които смятат, че коронавирусът е поредният грип, който ще отмине – сега са 10,1%, а преди – 5,2%. 

Промяната в отношението на българите за пандемията от Ковид-19 явно се дължи на нейния обхват и продължителност. Въпреки че България е от страните, в които няма голям брой заразени и смъртни случаи, страхът на сънародниците ни все пак е нараснал значително.

Респондентите отговориха и на въпрос коя е най-важната тема за българите след извънредното положение. Процентите от отговорите надхвърлят 100, защото анкетираните са давали повече от един отговор. 

За 82,4% най-важно е как страната ни ще се справи с икономическите последствия, породени от кризата с коронавирус. Отминаването на заразата е важна тема за 38,9% от българите, а за 36,5% това е разхлабването на мерките. 24,3% пък открояват като важна тема състоянието на здравната ни система след кризата.

Въпреки страха от зараза българинът съвсем прагматично поставя като тема от най-голяма важност как ще се справим с икономическите последствия. Цели сектори от икономиката са изключително засегнати и обществото очаква мерки, които да начертаят план за излизане от кризата.

„Барометър България“ попита анкетираните според тях коя е институцията, която е изиграла най-важна роля по време на извънредното положение. 

Респондентите подреждат по следния начин коя институция е имала най-важната роля в борбата с коронавируса - почти с равен дял анкетираните подреждат министерски съвет – 31,6%, и Национален оперативен щаб – 30,2%. Народно събрание е институцията с важна роля според 24,2%, а за 4,3% това е здравният министър. 9,7% от анкетираните не могат да посочат.

 

Характеристики

Период на провеждане на изследването: 20-25.06.2020 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 828 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Финансиране: Собствено

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 20007
архив

В час по физика госпожата пита:

- Ако оставя това парче злато на слънце какво ще стане?

Иванчо:

- Зависи къде?

- Ами да кажем на пейката пред училището...

- Аааа, тогава ще изчезне!

няма нови новини
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
сега
717
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Библейска буря връхлетя София - адски гръмотевици раздират небето (ВИДЕО)
x
3 зодии сред мъжете, които са студени като лед
x