ГОРЕЩО В ПИК! Барометър: ГЕРБ печели с 20,5% срещу 13,2% за БСП, ако изборите са днес (ГРАФИКИ)

Политика

ГОРЕЩО В ПИК! Барометър: ГЕРБ печели с 20,5% срещу 13,2% за БСП, ако изборите са днес (ГРАФИКИ)

123069
на 12.11.2020
ГОРЕЩО В ПИК! Барометър: ГЕРБ печели с 20,5% срещу 13,2% за БСП, ако изборите са днес (ГРАФИКИ)
Автор:   ПИК

ГЕРБ печели избори с 20,5% срещу 13,2% за БСП, ако изборите са днес. Това показва горещо проучване на агенция "Барометър".

препоръчано

Според данните на трето място остават ДПС със 7,5%, а Обединени патриоти запазват позициите си със 7,3%. 

Данните сочат още, че партията на Слави Трифонов, ДеБъ, Манолова и сие остават към момента без шансове за влизане в парламента и губят стремглаво позиции. 

"В началото на ноември политическите нагласи на анкетираните не търпят съществена промяна. ГЕРБ запазват лидерското си място с 20,5%. След отшумяването на протестите и временното мобилизиране на силите си БСП отбелязва спад (13,2%) и отново нараства разликата между първите двама в политическото съревнование. 
ДПС (7,5) и ОП (7,3) са с почти изравнени сили, като в момента патриотите печелят подкрепа с позицията си по отношение на подкрепата на България за Северна Македония за членство в ЕС и нарастващото напрежение и терористични атаки в Ница и Виена на верска основа, извършени от мигранти. Това са теми и въпроси, които отдавна се повдигат от ОП и фокусират вниманието на по-националистически настроените избиратели, както и тези, които подкрепят традиционните ценности.
Следва да се има предвид, че ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП - заемащи мястото на първите четири партии, са с ясно изразен и доказан в избори твърд електорат, който слабо се влияе от конюнктурни политически нагласи. Големият въпрос при тях (с изключение на ДПС) е реалната изборна кампания и каква част от прилежащата им периферия ще успеят да активират. Това ще обуслови и окончателните им изборни резултати", коментират от "Барометър".
Няма динамика в нагласите към партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 3,7% от избирателите биха го подкрепили при избори, като няма и промяна и в профила им – млади хора и от малки населени места.
За Демократична България изявяват желание да гласуват 3,1% от анкетираните.
Нараства броят на колебаещите се (8,8%), които имат потенциал да разместят подредбата при избори. Увеличава се делът и на тези, които категорично отказват да гласуват (30,2%).
До регистрацията на изборните листи за редовните избори, които са през месец март 2021 г., остават приблизително три месеца. Въпреки това като цяло изборите все още не са във фокуса на българското общество.

Одобрявате ли действията на правителството за налагане на вето Република Северна Македония за започване на преговори за членство в Европейски съюз?
Огромна част от анкетираните (81,1%) категорично заявяват, че страната ни трябва да подкрепи съседите ни за еврочленство само и единствено, ако Северна Македония признае общите си исторически корени с България. На база проучването може да се каже, че обществото ни е уморено от дългогодишната антибългарска кампания и не е склонно на повече отстъпки, независимо от причината за тях – сантименталност или геополитически интерес. За 9,1% не е приключен и въпросът за езика, говорен в Северна Македония – според тях подкрепа за членство в ЕС може да бъде дадена едва след като Северна Македония признае връзката му с българския език.
Много малък е делът на крайните и категорични мнения – 4,9% отказват подкрепа при каквито и да било условия, докато 2,9% са на диаметрално противоположно мнение, че България безусловно трябва да подкрепи съседката си в нейната европейска интеграция.

Смятате ли, че в България се прилагат адекватни мерки за овладяване на разпространението на COVID-19?
За повече от половината от анкетираните мерките, въведени от държавата в борбата с COVID-19 са адекватни сами по себе си, но все пак е нужно повече, за да са ефективни – 32,8% смятат, че проблем има в личната дисциплина, а за 27,2% отговорните органи не упражняват необходимия контрол. На фона на нарастващия брой заразени и недостиг на болнични легла и медицински персонал, 24,9% смятат, че са нужни още ограничения, за да се овладее темпът на заразата. За 11% обаче наложените рестрикции вече са прекалени – било заради икономическия им ефект или заради усещането за ограничаване на личната свобода.
Трябва да се отбележи, че коронавирусът е тема, която много сериозно вълнува обществеността в момента, и делът на тези, които нямат мнение, е изключително малък – 4,1%.

Сподели:
Бомба x
Кои са най-сериозните и най-забавните зодии Кои са най-сериозните и най-забавните зодии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това