ГОРЕЩО В ПИК: "Барометър" с данни за изборите - ГЕРБ води на БСП с 31,5% срещу 22,4% (ГРАФИКИ)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ГОРЕЩО В ПИК: "Барометър" с данни за изборите - ГЕРБ води на БСП с 31,5% срещу 22,4% (ГРАФИКИ)

199916
на 16.02.2021
ГОРЕЩО В ПИК: Барометър с данни за изборите - ГЕРБ води на БСП с 31,5% срещу 22,4% (ГРАФИКИ)
Автор:   ПИК

ГЕРБ води на на БСП с 31,5 % срещу 22,4%, ако изборите са днес. Това показва най-новото проучване на "Барометър България", видя ПИК.

препоръчано

ДПС и ВМРО са следващите две партии, които със сигурност влизат в бъдещия парламент според данните на проучването. Шансове за участие в него имат и партията на Слави Трифонов и "ДеБъ". Твърдо под чертата според най-новото проучване обаче е хибридната дружинка на Мая Манолова и Арман Бабикян със странното име "Изправе се, Мутри вън". 

Преди средата на февруари и броени седмици преди изборите „Барометър България“ проведе стандартизирано телефонно интервю, за да проучи нагласите на избирателите – доколко са склонни изобщо да стигнат до урните и за кого биха гласували, ако го направят. Отговорите откроиха няколко тенденции. От една страна вероятна ниска избирателна активност, измерима с тази от последните евроизбори, при която ще се мобилизират единствено твърдите избиратели на политическите формации. От друга страна – значителен дял на колебаещите се дали да отидат да гласуват, но с политическа позиция – които могат да повлияят на крайния резултат.

Един от основните въпроси, свързани с предстоящите парламентарни избори, е какъв процент от избирателите ще стигнат изобщо до урните – доколко страхът от COVID-19, реалният брой заболели и карантинирани в изборния ден, напредъкът на ваксинацията, както и ред други фактори, влияещи традиционно на избирателната активност (метеорологични условия, празници и др.) ще предопределят облика на следващия парламент.

Затова и първият въпрос, който Барометър България зададе при телефонно стандартизирано интервю, беше свързан именно с нагласата на анкетираните дали изобщо да гласуват.

Отговорите на респондентите показаха две ясни тенденции. От една страна вероятна избирателна активност, съизмерима с активността при последните избори за Eвропейски парламент, показва, че категорично желание да гласуват имат само най-твърдите ядра на политическите сили.

Втората тенденция е рекордният дял на колебаещите се – особено на тези, които имат политическа позиция, но не са взели категоричното решение дали да отидат до урните. Почти при всички избори има дял на колебаещите се, който в някаква степен би повлиял на вота – като при предишни избори той винаги се е движел около 10% от анкетираните. Към днешна дата делът на тези избиратели е нараснал двойно до 22%, като евентуалната им мобилизация би могла да повлияе на политическата картина след изборите.

Сподели:
Бомба x
Астролог съветва: Избягвайте лошите постъпки, не лъжете и не крадете Астролог съветва: Избягвайте лошите постъпки, не лъжете и не крадете
ПИК TV x
ПИК TV: Крум Зарков: БСП не подкрепя чисто мажоритарната система (ВИДЕО) ПИК TV: Крум Зарков: БСП не подкрепя чисто мажоритарната система (ВИДЕО)
ново
Днес: 155
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това