ГОРЕЩО В ПИК: Ето го ДОКУМЕНТА, който боде очите на Асен Василев! Заради него той ще закрие...

ТЕМА

ГОРЕЩО В ПИК: Ето го ДОКУМЕНТА, който боде очите на Асен Василев! Заради него той ще закрие...

259508
на 01.07.2023
ГОРЕЩО В ПИК: Ето го ДОКУМЕНТА, който боде очите на Асен Василев! Заради него той ще закрие...
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

ПИК се сдоби с официалната справка, изготвена от Министерството на финансите, за международните арбитражни дела и делата пред чуждестранни юрисдикции, страна по които е била Република България.

препоръчано

За последните двадесет години са били спечелени всички международни арбитражни дела, защитата ни в които се е организирала от Дирекция "Съдебна защита" към Министерството на финансите (МФ).

Въпреки че звеното може да се похвали със своята 100-процентова успеваемост по арбитражните дела, в момента Асен Василев прави пореден опит за неговото закриване, като официалният мотив за това е създаването на Институт за стратегически анализи и прогнози към МФ, който да консултира кабинета. Планът на Василев е да прехвърли дирекцията към Министерство на правосъдието.

Справката за международните арбитражни дела и делата пред чуждестранни юрисдикции, по които България е била страна, е изготвена от шефа на дирекция "Съдебна защита" Иван Кондов.

Според източници на ПИК, запознати със случващото се в Министерството на финансите, въпреки резултатите на дирекцията му Кондов е сред набелязаните за изчегъртване от Василев служители.

По наша информация в момента еспертите в дирекция "Съдебна защита" са 17 души, в това число и директора Кондов. Ако намеренията на финансовия министър Асен Василев се осъществят, една част от служителите, които с работата си са допринесли държавата да спести милиарди левове от арбитражните дела, ще бъдат съкратени, а други щели да бъдат прехвърлени към "Правна дирекция".

Скандалните събития, които се случват във финансовото министерство, всъщост следват по план изреченото от Асен Василев в записа от Националното съвещание на "Продължаваме промяната". В него той говори именно за уволняването на директории на дирекции, като има план как направи това. "Нека да кажем, че аз лично във финансите съм си го измислил как да го направя и си имам устройствен правилник, както и във всички други структури във финансите. Но там, където бихме срещнали голяма съпротива, трябва да се почисти, и то ударно", казва Василев в онзи запис.

ПИК научи също така, че плановете на Асен Василев са да закрие дирекция "Съдебна защита" и да прехвърли организацията на защитата по международните съдебни дела от Министерството на финансите към Министерството на правосъдието, до 16 юли. В момента има две висящи дела за 4 млрд. лева, едно от които е на ЧЕЗ. Компанията търси от България около 800 милиона евро. 

Потенциалният риск България да се окаже в ситуация, в която чисто нова дирекция без никакъв опит и експертиза ще трябва да защитава страната ни в дела за милиарди левове, срещна ударен отпор сред депутатите в Народното събрание. 

По-рано в четвъртък Делян Добрев от ГЕРБ, заедно с колеги от парламентарната си група и други депутати от ИТН и ДПС, общо около 50 души, внесоха проект на решение, с което да защитят националния интерес на България в международни арбитражи от деструктивните действия на финансовия министър Василев. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 32
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК