ГОРЕЩО В ПИК! Ето защо Радев забави консултациите с партиите

Акценти

ГОРЕЩО В ПИК! Ето защо Радев забави консултациите с партиите

357978
на 08.08.2024
ГОРЕЩО В ПИК! Ето защо Радев забави консултациите с партиите
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Защо президентът Румен Радев се забави със свикването на парламентарно-представените партии на консултации, след като от “Има такъв народ” върнаха в понеделник неизпълнен третия мандат? Както ПИК първи съобщи, срещата в президентството е насрочена за днес в 17:00 часа.

препоръчано

Забавянето е заради командировката на управителя на БНБ в САЩ. Очаква се Румен Радев и Димитър Радев да изяснят в телефонен разговори дали е възможно Петър Чобанов да стане служебен министър-председател, без това да предизвика сътресения или да наруши правилата на БНБ и ЕЦБ.

От информирани източници научих, че Петър Чобанов е дал съгласието си на президента, но изчаква разговора му с гуверньора на Националната банка.

Петър Чобанов е на 48 години, той беше министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски (2013 - 2014 г.) от гражданската квота на БСП. Преди това е работеше като изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози и като председател на Комисията за финансов надзор. Той беше народен представител от гражданската квота на ДПС от 2021 г. до 2023 г..На 26 юли 2023 г. беше избран от Народното събрание за подуправител на Българската народна банка. Другият подуправител - Андрей Гюров, беше отстранен от длъжност след доклад на Комисията за противодействие на корупцията “поради несъвместимост”. Съществуват още две реалистични възможности: Димитър Главчев да оглави и новия служебен кабинет или заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева да стане премиер. Тя вече е дала съгласието си. За нея се знае, че е протежирана от хората на Ахмед Доган, които разцепиха ДПС и по-специално от Рамадан Аталай.

Соня Колтуклиева

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК