ГОРЕЩО В ПИК! Кои са потенциалните кандидати за еврокомисар дотук

Акценти

ГОРЕЩО В ПИК! Кои са потенциалните кандидати за еврокомисар дотук

188864
на 27.08.2024
ГОРЕЩО В ПИК! Кои са потенциалните кандидати за еврокомисар дотук
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Три са до момента ясните номинации за кандидат за еврокомисар от България. ГЕРБ, БСП и ИТН посочиха своите кандидати, ППДБ крият засега крият кого ще излъчат.

препоръчано

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че кандидатът на партията за еврокомисар ще бъде Екатерина Захариева.

Тя беше министър на външните работи в кабинета на Борисов от 2017 до 2021 г., когато беше организирано и първото българско председателство на Съвета на ЕС.

Преди това тя беше министър на правосъдието след оставката на Христо Иванов в кабинета "Борисов 2", била е и служебен министър на регионалното развитие в правителството "Близнашки" през 2014.

Кариерата ѝ в политиката започва именно в МРРБ като зам.-министър по времето на Росен Плевнелиев (2009-2011), а след избирането му за президент тя се прехвърли в неговата администрация като главен секретар.

На въпрос за номинация на Сергей Станишев за еврокомисар председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов посочи, че той безспорно е един от дипломатите в България, но това е решение на бюрото на формацията и едва тогава може да бъде коментирано. 

Сергей Станишев доскоро беше евродепутат, а до ноември 2022 г. оглавяваше Партията на европейските социалисти.

Станишев беше министър-председател на България по време на Тройната коалиция (2005-2009), когато БСП управляваше в коалиция с ДПС и НДСВ на Симеон Сакскобургготски.

След избирането му за евродепутат през 2014 г. той подаде оставка като председател на БСП. Вторият му мандат в ЕП едва не беше спрян от Корнелия Нинова, която не го включи в първоначалния си план за листа за Евроизборите през 2019 г. Тогава Пленумът на партията бламира нейните предложения и отвори избираемо място за Станишев.

Предложението на „Има такъв народ“ е за поста да бъде издигната Велислава Петрова, стана ясно от брифинг в парламента.

Д-р Петрова е експерт с широк международен опит, бивш зам.-министър на външните работи. Има широко познание на европейското законодателство. Международно признат учен е. В момента д-р Петрова е главен програмен директор на "Международния център за бъдещите поколения" в Брюксел, заяви Балабанов.

Убедени сме, че в лицето на д-р Велислава Петрова най-после ще имаме достоен еврокомисар. Тя е човек, който е постигнал всичко сам благодарение на своите умения, знания и морал, отбеляза той.

Според "Има такъв народ" е вероятно България да запази настоящия си ресор в Европейската комисия - "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж". 

Изборът на еврокомисар е следствие от стартиралия през месец юли процес по сформиране на нов състав на Европейската комисия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прави своя избор и предлага на Съвета на Европейския съюз новия състав на база на предложенията от държавите членове и след провеждане на съответни разговори с кандидатите. В тази връзка към българската страна бе отправена молба за номиниране на двама кандидати за еврокомисар (препоръчително мъж и жена), като ако България вземе решение да номинира настоящия комисар, необходимостта от две номинации ще отпадне.

Срокът за посочване на кандидати е 30 август, става ясно още от съобщение на МС.

Затова служебният премиер Димитър Главчев поиска от партиите да дадат кандидатите си до 29 август.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК