ГОРЕЩО В ПИК: Кой кой е в СПИСЪКА с касиерите на Мистър Кеш и Копринков? Ето как са набутани в енергетиката адвокатка по спортно право, близка до Иван Демерджиев, и бивша колежка на Росен Христов

Акценти

ГОРЕЩО В ПИК: Кой кой е в СПИСЪКА с касиерите на Мистър Кеш и Копринков? Ето как са набутани в енергетиката адвокатка по спортно право, близка до Иван Демерджиев, и бивша колежка на Росен Христов

766789
на 03.08.2024
ГОРЕЩО В ПИК: Кой кой е в СПИСЪКА с касиерите на Мистър Кеш и Копринков? Ето как са набутани в енергетиката адвокатка по спортно право, близка до Иван Демерджиев, и бивша колежка на Росен Христов
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Доста скандални детайли изплуваха около назначенията на някои от лицата, които попаднаха в списъка с "касиерите" в енергетиката, които председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски показа тази сутрин. 

препоръчано

Той атакува президента Румен Радев и неговия съветник Николай Копринков, след като от няколко дни се заканваше да "изнесе цялата истина" за държавния глава и кръга му.

Веселина Канатова - Бучкова е пловдивска адвокатка, която със сигурност никога не е имала нещо общо с енергетиката. 48-годишната дама обаче е работила в адвокатската кантора на бившия вътрешен министър в кабинетите на Радев - Иван Демерджиев.

Бучкова е специалист по административно, застрахователно и спортно право. Те обаче явно се оказват достатъчна квалификация, за да бъде "катапултирана" в борда на БЕХ само два месеца, след като Демерджиев става служебен министър.

Не по-малко подозрително е и назначението на друга фигура в Българския енергиен холдинг - Иво Тодоров. Това се случва през април 2023 г. Докато в София се провеждаше международна енергийна конференция и се подписа спогодба с азерската SOCAR, служебният министър на енергетиката Росен Христов внася решениe за смяна на ръководството на БЕХ. Въпреки че става въпрос за най-големия холдинг в България, който буквално управлява цялата енергетика и свързаните с нея милиарди, за новите назначение дори няма официално прессъобщение. Нещо повече - изборът на ръководството е станал след таен конкурс, за който не са публикувани никакви съобщения освен първоначалното му обявяване на 10 февруари.

Принципно такива конкурси протичат на етапи, като се обявява кои са кандидатите, кои са допуснати до втория етап и съответно кои са одобрени за назначения. В случая министър Христов е решил да скрие цялата тази информация и директно да назначи съответните хора. Заедно с Иво Тодоров с решението на министър Христов като представители на държавата в борда на БЕХ са избрани още Ангел Янков и Андрей Живков.

Като напълно нов служител за енергийния холдинг тогава влиза Калин Филипов. Той е инженер, завършил Техническия университет – София, през 2000 г., специалност "Ядрена енергетика". А последно е работил като ръководител на катедра "Топлоенергетика и ядрена енергетика". Няма данни той да е участвал в други дружества преди това.

В края на януари 2023 служебното правителство тихомълком извършва първата серия уволнения/назначения в енергетиката. В борда на Българския енергиен холдинг е пратен Андрей Живков, който беше министър във временното правителство с премиер Стефан Янев. Конкурс не е провеждан. Решението за назначаването на Живков в БЕХ, обавено като временно до провеждане на нов конкурс, е взето от министър Росен Христов преди дни. Покрай тези рокади в ръководството на АЕЦ "Козлодуй" папада и Свилена Николова, която според Търговския регистър е била в управлението на "Енергоремонт - Козлодуй", "Енекод" и "АСМ - груп".

Документи от обществени поръчки на АЕЦ "Козлодуй" от 2019 г. показват, че дамата е работила за "Дитсманн" - компанията, в чието ръководство е бил и сегашният енергиен министър Росен Христов, пише тогава "Капитал".

През април 2023 г. Министерство на енергетиката създава нова държавна компания, която да се заеме с все по-бързо развиващия се сектор на зелената енергия. Новото дружество става част от Българския енергиен холдинг (БЕХ), а основната му задача е да се фокусира върху системи, които да способстват развитието и съхранението на зелена енергия. В управлението й влиза й Костадин Христов – специалист в областта на системите за управление и контрол на бизнес процеси.

Друго скандално назначение е това на Мартин Георгиев в Националната електрическа компания (НЕК) по времето на Сашо Кеша. Тогава пръв за него заговори депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той алармира, че на мястото на стария директор слагат Георгиев, който е енергиен търговец. "Слагат търговец на ток за шеф на НЕК. Пускат вълка в кошарата. Търговци на ток от частния сектор превземат енергетиката", коментира Добрев. 

Ето кои са и останалите в списъка с "касиерите в енергетиката":

Иван Топчийски, назначен за председател на Съвета на директорите в "Булгаргаз" по времето на министъра на енергетиката Александър Николов, известен като Сашо Кеша.

Светослав Миневски - назначен за член на Съвета на директорите при държавното "Мини Марица изток" ЕАД – Раднево в мандата на служебния министър Андрей Живков. Като независими представители в съответствие с промените в закона са вписани Светослав Миневски и Цветолин Богданов. Миневски е избран за председател на борда на мястото на Николай Диков.

Цветолин Богданов - назначен от Радев/Копринков в мандата на Андрей Жеков в "Мини Марица-изток" ЕАД

Александър Русанов - назначен от ПП в Национална електрическа компания" ЕАД, съветник на Венко Сабрутев в Народното събрание.

Александър Михайлов - назначен от Радев/Копринков в "Национален енергиен оператор" ЕАД в мандата на Росен Христов.

Катя Русалийска - също назначена в "Национален енергиен оператор" ЕАД), отново по времето на министър Христов. 

Христо Иванов - назначен в "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД) от Радев/Копринков по времето на Росен Христов.

Три назначение са извършени и в Надзорния съвет на ЕСО, отново в мандата на Росен Христов - на Андрей Вълчев, Илиян Скарлатов и Никола Алимански.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК