ГОРЕЩО В ПИК: Минимум 296 100 ваксини идват сигурно през март - зелените коридори се връщат след дни (ОБЗОР)

ЧАС ПИК

ГОРЕЩО В ПИК: Минимум 296 100 ваксини идват сигурно през март - зелените коридори се връщат след дни (ОБЗОР)

40327
на 07.03.2021
ГОРЕЩО В ПИК: Минимум 296 100 ваксини идват сигурно през март - зелените коридори се връщат след дни (ОБЗОР)
Автор:   ПИК

296 100 ваксини ще получи България през март благодарение на усилията на правителството ваксинацията да е постоянна, а да има осигурени с дози и за зелени коридори за масова имунизация. Това количество от ваксини е вече потвърдено и е сигурна доставката му производителите, одобрени до момента от ЕС. 

Гарантираните количества са от трите вида ваксини и така ще се подсигури продължаването както на ваксинационния план за рисковите групи, така и ваксинирането при личните лекари и на пунктовете пред болниците.

препоръчано

От "Пфайзер"/"Бионтех" ще получим общо 105 300 дози. Те са разпределени в пет доставки, като първата вече пристигна преди дни. Втората се очаква утре - 8 март, а регулярно всяка седмица ще идват и останалите. 

85 200 дози общо ще получим и от ваксината на "Модерна", като това ще стане вероятно на 4 пратки, също на седмична база. 

Най-много ваксини се чакат от ваксината, която е най-ефективна за поставяне на зелените коридори, тъй като няма толкова конкретно изискване за датата на втората доза,както при другите две, които се повтарят задължително на 21-я ден.

Сигурните количества от "АстраЗенека", за чието пристигане вече има потвръждение от компанията, са 105 600. 

Това е около една трета от предварителната договорка за общо 300 000 дози за България през март. Така, че се очаква потвръждение и за останалите количества, което ще увеличи възможностите за ваксинации.

За момента потвърдени са една доставка на 9 март от 76 800 дози и на 11 март - 28 800 дози (общо 105 600 - 36% от ориентировъчното количество за месеца).

Затова и миналата сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че след 9 март се чакат достатъчно ваксини, за да има отново отворени "зелени коридори" и това вероятно ще стане до дни още тази седмица.

Плановата ваксинация в страната пък не е спирала, сочат ежедневните данни. 

287 118 са вече ваксинираните българи, като от тях 50 051 са и с поставена втора доза. Имунизациите не спират дори през уикенда, като в съботния ден вчера за направени 2 654. 

Добри новини може да дойдат още тази седмица за четвърта одобрена от ЕС ваксина, която ще улесни още повече масовта имунизация, защото се поставя в една доза. Става дума за ваксината на "Янсен", чиято оценка от Европейската агенция по лекарствата е на финален етап и ще стана ясна на 11 март. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба: Справихме се! Да не търсим политика в здравето (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба: Справихме се! Да не търсим политика в здравето (НА ЖИВО)
ново
Днес: 46
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това