ГОРЕЩО В ПИК! Приписват на новия вътрешен министър провалената акция в Лясковец - ето каква е истината

Акценти

ГОРЕЩО В ПИК! Приписват на новия вътрешен министър провалената акция в Лясковец - ето каква е истината

380631
на 27.08.2024
ГОРЕЩО В ПИК! Приписват на новия вътрешен министър провалената акция в Лясковец - ето каква е истината
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Нощес, в пост във Фейсбук, Кирил Петков обясни, че ППДБ не иска Атанас Илков за министър на вътрешните работи, заради трагедията в Лясковец преди 10 години.

препоръчано

Нека припомним защо загина командосът Емил Шарков на 14 март 2014 г.. При полицейска операция СОБТ трябваше да арестува 53-годишния Петко Славов Петков в неговия дом в Лясковец.

Поводът: ненормалното му поведение - той отказва да поднови разрешителните си за притежаване на оръжия, изтекли преди две години. Петко Петков предизвиква постоянни скандали с всичките си съседи, не излиза от дома си и пише жалба след жалба; той дори заплашва с убийство деца от съседното училище.

Вместо кварталният полицай или полицията от Велико Търново да си свършат работата, от София е изпратена „тежката артилерия“: барети, които да арестуват Петко Петко. В четиричасов бой са ранени петима командоси, колегата им Емил Шарков е убит, а самият стрелец се предава, защото е тежко ранен.

Ето какво става ясно от показанията на майката на Петко Петко по време на съдебния процес - той е очаквал напълно подготвен акцията на баретите като е извадил четирите си пушки от касата, заредил ги е и ги е поставил в готовност. Предният ден синът й видял двама полицаи да снимат с камера дома им, станало му ясно за подготвяна срещу него акция; двамата не спали цяла нощ и дежурели в очакване на атаката, която започнала в 6:00 часа сутринта.

Петко Петков е разполагал с два противогаза, газов пистолет и даже „брониран” шлифер, на който са пришити ламаринени плочи. Срещу баретите той използва две от четирите си оръжия: полуавтоматичната ловна карабина „Арсенал SLR-95H”, която е ловният вариант на автомат „Калашников” и полуавтоматичната едноцевна ловна пушка „Байкал”; другите две пушки, различни модели на ИЖ, са открити заредени и готови за бой, пише сайтът Breaking.

По онова време министър-председател е Пламен Орешарски, министър на вътрешните работи е Цветлин Йовчев. Високопоставен служител в полицията преди 10 години, ми разказа днес: “Малко преди акцията в Лясковец, Живко Коцев е бил преместен от ОДМВР- Велико Търново в ГДНП в София. Тъй като беше директор на областната дирекция на МВР във Велико Търново, трябваше там, на място, да организира оперативно проучване на обекта: местоположение, съседни сгради, подстъпи, което е необходимо за информация, за да могат да влязат групите. Само че в хода на това оперативно проучване оперативните работници забелязват, че Петко ги вижда и са разконспирирани. Обаче тази информация Живко Коцев не я предава към София - това е груба грешка! Когато колегите отиват в Лясковец, те не знаят, че онзи е подготвен вече. Реално изчезва елементът на изненадата, върху който е планирана цялата акция.

Цветин Йовчев беше министър на вътрешните работи, Светльо Лазаров беше главен секретар. Живко тогава беше човек на Цецо Цветанов, по-нататък стана човек на ген.Атанас Атанасов. Те, Цветанов и Атанасов, винаги са били близки и готови за интриги заедно. Атанас Илков по това време беше шеф на “Криминална дирекция” на ГДНП. Обвиняват го него за трагедията в Лясковец, защото тогава, по времето на премиера Орешарски, медиите лепнаха на него и на Светльо Лазаров случая, но цялата история мина през съда и се доказа, че те нямат никаква вина. Още повече, че за този Петко, от една година е било ясно, че неговото разрешително за оръжие е било изтекло, имало е сигнали, но Живко Коцев не е направил нищо по въпроса. Това бяха политически моменти и го стовариха Лазаров и Илков. Нали виждате, че и сега, като стане нещо, вместо да питат главния секретар, който ръководи силите и средствата на МВР, те питат министъра - например, както стана с погрома на мача на 16 ноември миналата година. Това е политическа пропаганда.

Атанас Илков си е професионалист, мисля, че няма да има сътресения в системата. Аман от парашутисти! По времето, когато служебен министър беше Иван Демерджиев, загинаха шестима полица. Това никога не е било!”

Живко Коцев подаде оставка като главен секретар на МВР в началото на мега-скандал за корупция в митниците и получи обвинение за участие в ОПГ заедно със задържаните под стража Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови; той е на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева. Лидерът на ДСБ ген.Атанасов публично призна, че Коцев е негово протеже.

Соня Колтуклиева

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 септември - Овните смесват мечтите си с действителността, Козирозите жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 септември - Овните смесват мечтите си с действителността, Козирозите жънат успехи
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Бойко си изчака чакалото (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Бойко си изчака чакалото (ВИДЕО)
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК