ГОРЕЩО В ПИК: След 4 години БСП се отвори за журналисти - без Корнелия Нинова и кохортата й партията е прозрачна и демократична (ОБНОВЕНА)

Политика

ГОРЕЩО В ПИК: След 4 години БСП се отвори за журналисти - без Корнелия Нинова и кохортата й партията е прозрачна и демократична (ОБНОВЕНА)

103303
на 12.07.2020
ГОРЕЩО В ПИК: След 4 години БСП се отвори за журналисти - без Корнелия Нинова и кохортата й партията е прозрачна и демократична (ОБНОВЕНА)
Автор:   Ива Николова

Последвайте ни в Google News Showcase

Чудесата в централата на БСП започнаха в първия миг, в който Корнелия Нинова изчезна от заседанията на Националния съвет.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

На днешния пленум на най-висшия орган, свикан по искане на 73-ма от членовете му и отказан от лидерката с изтекъл мандат, на входната врата, където журналистите обикновено прекарват по 10-11 часа в очакване на изявления на ръководството, често съвсем напразно, внезапно се появи зам.-председателят на партията и най-голям конкурент на Нинова за лидерския пост Кирил Добрев и покани всички журналисти в заседателнаата зала, за да отразят началото на пленума.

Това се случи в отсъствието на Корнелия Нинова и цялото ръководствоо на партията, макар и с изтекъл мандат.

Екипът на ПИК не повярва нито на очите си, нито на ушите си, защото достъпът на нашите репортери до централата на БСП, включително и на официални пресконференции, беше напълно забранен. Дори влизането ни във фоайето. Останалите журналисти пък не бяха допускани до началото на заседанията на Националния съвет на БСП, каквато беше дългогодишната традиция при всички останали лидери, когато те правеха програмните си изказвания.

Днешното решение на пленума да допусне медиите в заседателната зала давя ясен знак, че събралите се членове на най-висшия ръководен орган на БСП, които са и твърди противници от водената досега политика от Корнелия Нинова, свела авторитета на столетницата до 10% рейтинг, възнамеряват коренно да променят и поведението си като политическа сила, и поведението си към медиите. И да върнат демокрацията в БСП.

Така Националният съвет удостовери пред камерите, че в залата има достатъчно хора за провеждането на заседание при пълно спазване на протиивоепидемичните мерки. Някой от участниците в него дори се пошегуваха, че тази зала никога не е била толкова пълна на заседание на Националния съвет.

Всеизвестен е фактът, че нито един политик или партия не е прокопсал от скандали с медиите. Но всеизвестен е и фактът, че за да знаеш и разбираш това, трябва да имаш не само политическа култура, но и чиста съвест. Само тогава не е е страх от медии. В обратен случай явно си гузен.

Въпреки униженията и дълбоката си обида от отношението на Корнелия Нинова към ПИК, ние продължихме подробно да информираме нашите зрители и читатели за събитията във втората по големина политическа сила и ще продължим да го правим заради нашите читатели и зрители, сред които има и социалисти.

Въпреки опитите на Нинова да възпрепятства свикването на днешния пленум на НС на БСП, в централата се събраха над 90 души, колкото са необходими за провеждането на заседанието.

Така за по-малко от 24 часа оскандалената Нинова понесе три последователни и много тежки удара по авторитета й.

Първо, снощи беше преизбран лидерът на БСП София Калоян Паргов, въпреки, че тя залагаше на кандидатурата на бившия мъж на Десислава Радева и неин верен паж - депутатът Георги Свиленски. Това постави огромна въпросителна върху преизбирането на Нинова за лидер.

Второ, днешното свикано от 72-ма членове на Националния съвет на партията заседание на органа събра кворум, заседава и ще вземе решения без Нинова, които обаче тя ще е длъжна да изпълни.

Трето, вратите на партията и форумите на най-висшия й орган се отвориха за ВСИЧКИ журналисти. Ерата на задкулисните решения и манипулираните изявления свърши. Нищо, че Нинова на изпроводяк се изгаври отново с медиите, като повика час преди заседанието подбрани журналисти, даде им изявления и се скри.

Има и четвърто. Днешният ден за червените показа, че БСП без Нинова може. Остава да виси въпросът какво ще прави Нинова без БСП, но и този отговор наближава.

Антон Кутев заяви пред журналисти на излизане след заседанието, че то е било "абсолютно необходимо, за да формулира техните действия оттук нататък". "Ние се опитваме да изработим в момента конкретни практични позиции. Ако нашите интереси съвпадат с тези на българските граждани, значи днес е имало "сбирка по интереси", допълни той.

Весела Лечева отбеляза на свой ред, че ситуацията в държавата е "безпрецедентна". Според нея БСП и структурите й ще бъдат уведомени за решенията на заседанието на Националния съвет.

Валери Жаблянов коментира, че днес БСП ще изработи своите политически искания към управляващите и ще начертае своите действия за следващите седмици предвид динамичната обстановка. "БСП е парламентарна масова организация с много авторитетни дейци и политици, които могат да формулират задълбочена позиция не просто за протестите, а за общата политическа обстановка в страната", заяви той.

Жаблянов отбеляза, че при желание и събрани легитимно подписи с 1/3 от Националния съвет, той може да се свика и заседава. "Това, че Корнелия Нинова не пожела да изпълни устава, е друг въпрос. Уверявам ви, че нито един от хората в залата не иска разцепление. Това, което искаме, е да динамизираме процесите и да върнем на партията общото начало. БСП не е лидерска партия. И никой от нас не иска разцепление", заяви той.

Жаблянов отбеляза, че заседанието днес е било легитимно по устав и е било невъзможно Националният съвет да не заседава, когато се налагат решения за бъдещето на държавата и обществото. "Нашата оценка е, че това е абсолютно ненормално, противоречи на колективния дух на партията. Без нашата активна позиция често пъти общото развитие на политическата ситуация би било невъзможно". Той призна, че един от факторите за настоящата обществено-политическа обстановка е и вътрешното разделение в БСП.

"Ние се стремим да съберем веднъж НС, защото той беше разделен през последните пъти и да динамизираме процеса. А за целта ръководният орган на партията по устав е Националният съвет, той трябва да вземе крайните решения. Това се опитваме да направим", заяви в заключение Антон Кутев.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО) Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 87
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК