ГОРЕЩО В ПИК: Съдбата на Румен Радев ясна във вторник - конституционните съдии решават за имунитета му

Политика

ГОРЕЩО В ПИК: Съдбата на Румен Радев ясна във вторник - конституционните съдии решават за имунитета му

319335
на 04.07.2020
ГОРЕЩО В ПИК: Съдбата на Румен Радев ясна във вторник - конституционните съдии решават за имунитета му
Автор:   ПИК

Само след няколко дни ще се реши политическата съдба на Румен Радев. Причината е, че след месеци на тълкуване и разглеждане конституционните съдии ще излязат със становище за президентския имунитет. 

препоръчано

Припомняме, че в началото на своя мандат главният прокурор Иван Гешев поиска тълкувателно решение от КС затова докъде се простира имунитетът на президента, що е то "държавна измяна” и "нарушение на Конституцията”. Той пита и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста на "Дондуков" 2.

Според Гешев неяснота има и затова дали имунитетът на държавния глава позволява да се водят предварителни проверки и разследвания за престъпления, в които може да е замесен.

Малко след искането на обвинител номер 1 стана ясно, че Румен Радев и негови подчинени са правили опити да укриват документи и данни от комисия "Антикорупция" по разследване, свързано с Десислава Радева. Държавата буквално гръмна и всички решиха, че именно това разследване, което стои на трупчета заради имунитета на Радев, е причина за тълкувателното решение.

Скандалите на "Дондуков 2" обаче се развихрят все повече и се оказва, че назначението на Радева на два щата във ВВС, плащаните от държавата нейни квартири и други подобни, може да са капка в морето от нередности, свързани с Румен Радев.

В последните седмици се разрази доста по-мащабен скандал на "Дондуков" 2 покрай разследване на прокуратурата за търговия с влияние в президентството в полза на милионери Пламен Бобоков. В аферата е замесен не само най-близкият човек на Радев - Пламен Узунов, но и самият той. Прокуратурата разпространи тайни чатове между президента и бизнесмена, а стана ясно, че той е общувал секретно и със съпругата му Десислава Радева.

Разследването предизвика истинска война на президентството с държавното обвинение, тъй като Румен Радев вместо да съдейства, реши да обвинява разследващите, че си вършат работата. Саботаж на производството стана ясно, че с е опитал да направи и Узунов, укривайки телефони и данните от тях.

Стигна се дори дотам Румен Радев да посегне на свободата на словото в държавната телевизия. Екипът му се нахвърли върху БНТ с официално писмо от "Дондуков" 2, което е истински прецедент от началото на прехода. 

Решението за имунитета му обаче ще е крайна фаза в тази война и е решаващо не само за политическата му кариера. Ако Конституционния съд даде възможност на прокуратурата да го разследва, като нищо скоо ще се окаже обвиняем, прогнознират юристи.

Обратното също е възможно, но не от гледна точка на правото, а защото конституционните съдии са наясно, че ако вземат такова решение, те ще се окажат на първа линия сред враговете на Радев. 

Сподели:
Бомба x
ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за Росенец ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за "Росенец"
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това