ГОРЕЩО В ПИК: Ядрен скандал в сглобката заради брата на Христо Иванов

АВТОРСКИ НОВИНИ

ГОРЕЩО В ПИК: Ядрен скандал в сглобката заради брата на Христо Иванов

455195
на 19.02.2024
ГОРЕЩО В ПИК: Ядрен скандал в сглобката заради брата на Христо Иванов
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Ядрен скандал заради изграждането и пускането в експлоатация на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" назрява в сглобката заради брата на един от големците в нея - Христо Иванов, научи ПИК.

В ГЕРБ заподозряха евентуален саботаж на изграждането на новите блокове, а причината е вчерашното изявление на Антон Иванов, съветник на министъра на енергетиката Румен Радев.

Според Делян Добрев от ГЕРБ правителството има намерение да върне процедурата за избор на компания, която да строи новите ядрени блокове, въпреки че миналата седмица дъщерната компания на АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности", официално съобщи, че сред петте явили се фирми-кандидати е била одобрена южнокорейската "Hyundai Engineering & Construction Co".

На тази процедура бе даден ход, за да бъде избран главен изпълнител, който да участва в консорциум с американската "Уестингхаус", по чиято технология AP-1000 ще се строят седми и осми блок.

По думите на Добрев още тази седмица парламентът трябва да упълномощи правителството да договорят условията с "Хюндай".

В същото време обаче в Министерството на енергетиката явно имат други планове.

Процедурата по избора на изпълнител още е отворена, заяви братът на Христо Иванов пред БНР вчера и наостри ГЕРБ. Според съветника на енергийния министър България ще поиска оферти от още компании.

Чуват се слухове, че кабинетът се опитва да върне в играта една от китайските компании, която бе сред подалите оферти. Става дума за China National Nuclear Corporation Overseas (CNNC Overseas). Сред документите при кандидатстването фигурира и такъв, според който неин официален представител за България е Гриша Ганчев.

Това провокира вчера председателят на Енергийната комисия Добрев да избухне в социалната мрежа: "Чувам, че някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй с технология на Westinghouse. Явно тези хора са евроатлантици само на думи за пред посолствата".

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 16 май - Скорпионите са във върховата си форма, Водолеите да не се вживяват в личните си проблеми САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 16 май - Скорпионите са във върховата си форма, Водолеите да не се вживяват в личните си проблеми
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Борисов с първи думи за катастрофата с Кирил Петков (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Борисов с първи думи за катастрофата с Кирил Петков (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК