ГОРЕЩО В ПИК TV! Бившият главен прокурор Никола Филчев с нови разкрития за възродителния процес (ВИДЕО)

Акценти

ГОРЕЩО В ПИК TV! Бившият главен прокурор Никола Филчев с нови разкрития за възродителния процес (ВИДЕО)

329579
преди 5 часа
ГОРЕЩО В ПИК TV! Бившият главен прокурор Никола Филчев с нови разкрития за възродителния процес (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Бившият главен прокурор Никола Филчев прави сензационни разкрития за възродителния процес. 

препоръчано

Благодаря, че сте се сетили за мен. Първо, трябва да се каже, че аз бях главен прокурор, когато от възродителния процес, това трагично събитие в българската история, бяха минали от 1984 г. до 2000 и нататък почти 20 години. Имаше престъпления, които бяха заличени старателно от дейци на МВР и БКП, които са били свързани с възродителния процес, каза той.

Делото за Възродителния процес е внесено през 1993 година от тогавашния главен прокурор Иван Татарчев срещу Тодор Живков, Георги Атанасов и министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов за престъпление по служба, злоупотреба и превишаване на власт. Съставът на това престъпление, както виждате, е твърде общо формулиран. Съдът отказа категорично да го разгледа и даде указание да бъдат разпитани всички пострадали лица и да бъдат предупредени, и тук е уловката, за правото им да предявят граждански иск за обезщетение. Така, под формата на загриженост, на практика Върховният съд отказа да разгледа това дело. По това време бях съдия в Наказателната колегия и Върховния съд и си спомням споровете между прокуратурата в лицето на Татарчев и съда, ръководен тогава от Румен Янков. 

Но основната причина да се откаже гледането на делото беше тогавашният председател на военната колегия на Върховния съд ген. Николай Чириков, обясни Филчев.

Татарчев ги молеше да го започнат делото. 9000 бяха тези, които живеят само в Турция, които трябваше да бъдат предупредени за внасяне на иск за обезщетение. С този коварен предлог върховната колегия отказа да гледа делото, уточни той.

Нее разпитвахме когото можахме и внесохме делото отново в съда. Съдът отново го върна с йезуитската формулировка. Председателят на съда Иван Григоров не искаше да се занимава с тази мръсна работа, в личен разговор го е казвал, спомни си той.

Минало ми е времето за много неща, в това число и да се интересувам, а и никога не съм се интересувал кой знае колко от политиката, заяви още Филчев.

През юли 2003 г. дойде делегация от турски изселници, които представляваха жертвите в лагери и затвори, убити, пострадали, мъчени, изгонени. Не си спомням името на човека, който ги водеше, но това няма особено значение.

Спомням си, че те посетиха и НС, там се разви дискусия. Ръководството на ДПС също настояваше да се търси отговорност. Най-активните бяха Касим Дал, Юнал Лютфи и други. Сега чувам, че е внесено искане отново в прокуратурата да се търси отговорност за геноцид, тъй като давността е изтекла за убийствата, но за престъпления против човечеството не тече давност. И би могло да се търси отговорност, но ми се струва, че такова обвинение трудно може да издържи, заяви бившият главен прокурор.

Но, в крайна сметка, прокуратурата ще реши, добави той.

Ако навремето имаше конкретни обвинения, резултатът щеше да бъде съвсем друг, но вече са минали години и почти всички престъпления са погасени по давност, с изключение на убийствата, каза Филчев. Не мога да се върна в 2003 г. и да докладвам кой номер дело и в кой Окръжен съд е внесено, но имам категорични данни в моите бележки за това. Аз дадох указание да се търси отговорност за конкретни престъпления - убийства, монтиране на процеси срещу политическите представители на ДПС и т.н., но давността за всички е изтекло, освен за убийствата. Внесохме тогава на 19-та година дела за убийства, но давността им изтичаше на 20-ата година, а вие знаете колко се точи едно дело.

Днес не е ли така, държат се дела по петилетки, минава един човешки живот, докато се произнесе съдът, хората забравят за какво става дума, смята екс обвинител № 1.

Спомням си една, няма да й спомена името, държа делото срещу един банкер за източване на банка, държа го две години и изтече давността. Уж я наказваха нещо, съдът в Страсбург...евроатлантическите ценности, спомни си той.

По отношение на спомените на Иван Костов, събрани във втора книга, която бе представена вчера, Филчев заяви, че нищо няма да каже, но припомни, че в медиите пише, че в резултат на костовата бандитска приватизация днес икономиката е унищожена и че бедността се дължи именно на неговата бандитска приватизация. 

В резултат на голямото социално разслоение се появи бедността и много хора останаха без бъдеще, изтъкна той. 

Битието определя съзнанието и мисленето на хората. Моралът на хората, духовността бяха унищожени в резултат на неговите експерименти да се двоказва на чуждзестранните си началници. 

Той създаде един съвършен механизъм за подслушване и оклеветяване на хора. Развращаването на медиите също стана тогава. Той си призна сам грешката, като написал срещу разградчанина Прокопов, че ползвал медиите си за съдии и прокурори, за да избегне правосъдие, заяви Филчев.

Човешката наглост е безгранична, обобщи той.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за третия ден на октомври: Близнаците да избягват авантюри, Раците са в размисъл за брак, Девите да не си го и помислят, но да се отдадат на секс САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за третия ден на октомври: Близнаците да избягват авантюри, Раците са в размисъл за брак, Девите да не си го и помислят, но да се отдадат на секс
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Георги Харизанов с анализ за предизборните битки и изхода от вота: Борисов може да направи само евроатлантическо правителство с ППДБ, Пеевски и донякъде ИТН (ВИДЕО) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Георги Харизанов с анализ за предизборните битки и изхода от вота: Борисов може да направи само евроатлантическо правителство с ППДБ, Пеевски и донякъде ИТН (ВИДЕО)
ново
Днес: 82
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК