ГОРЕЩО В ПИК TV! БСП посрещна Гешев на нож - Божанков поиска оставката му, главният прокурор му отвърна с цитат от Библията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Час Пик ГЛАВНА

ГОРЕЩО В ПИК TV! БСП посрещна Гешев на нож - Божанков поиска оставката му, главният прокурор му отвърна с цитат от Библията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

112521
на 01.11.2022
ГОРЕЩО В ПИК TV! БСП посрещна Гешев на нож - Божанков поиска оставката му, главният прокурор му отвърна с цитат от Библията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Парламентарната група на "БСП за България" се среща с главния прокурор Иван Гешев.

препоръчано

Гешев вече проведе среща с депутатите от ГЕРБ-СДС, "Български възход" и ДПС.

Обсъждат се последиците от закриването на специализираното правосъдие, натовареността на следователите и взаимодействието между властите.

Срещата се провежда в зала "Запад" в Народното събрание.

"За тези 30 г., в които работя като следовател и прокурор, почти никога не е бил чуван гласът на практикуващите магистрати. Няма как да се постигне този резултат, като усещането за справедливост, без да има нормална комуникация между властите. Втората причина, която ме мотивира да отправя тази молба за диалог, е изтичащото време за необходимостта на законодателни промени в областта на сигурността на гражданите. От доста дълъг период от време не се намират начините за решаване на българите - ние се борим с последствията. До следващото убийство, до следващия грабеж, не решаваме реалните проблеми, а решаваме последствията", обяви в началото на срещата Иван Гешев. Той обяви, че ще изпълни всяко решение на законодателната власт, но няма да допусне политическа намеса в съдебната система.

"Вие казвате, че търсите диалог. Аз мисля, че не можете да се оплачете отх липса на диалог в НС. Никога, когато сте пожелали да дойдете, не ви е отказано. Ако има проблем с други власти, трябва да комуникирате с тях. Сигурно има нужда от промяна на закони. Наказателният кодекс е от 1968 г. И е променян 121 пъти. НПК е от 2005 г., но е изменян 58 пъти. В момента всички нощни клубове продават райски газ и продължават да тровят децата. Имаше добър закон и бързо приет. Но резултатът - никакъв", контрира лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Явор Божанков поиска оставката на Иван Гешев. А той му отвърна с цитат от Библията за силата на търпението.

"Вие вярващ човек ли сте, след като така цитирате Библията", попита Божанков. Гешев отговори, че не знае дали е вярващ, чете Библията, но не я е прочел цялата. 

"Как се връзва червеният конец с Библията", продължи да упорства Божанков. "Да, имам червени конци и какво от това. Мене ме интерусават проблемите на държавата, в която живеят децата ми и иприятелите м", отвърна Гешев. 

Остър спор възникна между лидера на БСП Корнелия Нинова и депутати социалисти от една страна и главния прокурор Иван Гешев от друга и по повод на закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. 

"Общ закон, но закон", обобщи разговора Нинова с латинската пословица.

 "Ще спазваме закона, ще се стараем", посочи Иван Гешев.

Иван Гешев защити тезата си, че закриването на спецзвената е било погрешно. Той изтъкна, че 70% от използваните СРС стават неизползваеми заради това. При разпределянето на незавършените дела често имало прехвърляне на едно дело от място на място, запорираните 3 млрд. лв. постепенно започват да се освобождават.

"Не съм доволен, че съм в ситуацията: "Аз казах ли ви!", подчерта обвинител №1. Според него няма как на политически изказвания да се отговори юридически.

 Нинова заяви, че според социалистите главният прокурор много често си позволява да прави политически изказвания и да дава политически оценки, което на тях не им харесва. А за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата отсече, обръщайки се към Гешев: "Закриването е факт и се надявам, че няма да търсите в това оправдание!" 

Кристиан Вигенин, зам.-председател на парламента, анализира поканата на Гешев до политическите сили и направи заключението, че според Гешев излизало, че атаките към прокуратурата водели до ръст на престъпността. "Искате да спрем да ви критикуваме ли?", риторично попита Вигенин. 

В началото на разговора лидерът на БСП постави остро проблема с пияните и дрогирани шофьори. 

"Тук сме в качеството си на народни представители и водим този разговор като законодатели. Казвате, че търсите диалог. Мисля, че не може да се оплачете от липса на такъв. Ние променихме Правилника за организацията и дейността, за да има изслушвания на всеки 3 месеца, срещи между вас и правна комисия", заяви в началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ако има проблем в диалога ви с други власти, това трябва да комуникирате с тях“, добави тя.

Нинова потвърди необходимостта от разговори между Народното събрание и институциите от законодателната и изпълнителната власт.

„Това е начало на диалог, в който не е задължително становищата ни да се възприемат или да харесаме това, което чуем едни от други. Трябва да има взаимодействие между властите и комуникация на елементарно ниво. Не решаваме реалните проблеми, а последствията. Липсата на диалог води това, което вижда всеки български гражданин в последните години. Ще изпълним всяко решение на законодателната власт, но няма да допусна докато съм главен прокурор политическа намеса в независимата съдебна власт. Историята е доказала, че това води до репресивни последствия с дълготраен ефект“, каза от своя страна обвинител номер едно.

Нинова го помоли за повече конкретика при разговорите и отново извади на дневен ред продажбата на райски газ в дискотеките, която по думите ѝ не е спирала, въпреки предприетите мерки.

„Според мен, за да има диалог, трябва двете страни да си говорят и да има чуваемост. Темата трябва да е борбата с престъпността а не теми, касаещи лице от съдебната система или законодателната власт“, каза още Иван Гешев.

 Гешев отчете, че има тревожна тенденция за борбата с престъпността, поне според анализа на прокуратурата и "изтичащо време за необходимите законодателни промени за осигуряване на сигурността и всеобхватна правна реформа в областта на сигурността на гражданите не само в ГПК, а и в Закона за движение по пътищата". Според него сега не се решават реалните проблеми в законодателен план.

"Ние се борим с последствията и то палиативно, с цел постигане някакъв ефект до следващата катастрофа, убийство или изнасилнване. До следващия случай. Не решаваме реалните проблеми, а последствията", посочи главният прокурор. Те трябва да бъдат решени не само с юристи, със съда, следствието, разследващите полицаи, а и с научната общност, "които имат интересен поглед включително и за промени на Коституцията за решаване на тези проблеми".

Пред журналисти след срещата Иван Гешев каза, че е доволен, че е започнал диалог с партиите в парламента. Не стана ясно дали ДБ са приели поканата му за разговор. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за 7 септември - денят е напрегнат за Девите, а за Стрелците - емоционален САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за 7 септември - денят е напрегнат за Девите, а за Стрелците - емоционален
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК TV! Нова гавра застигна Лена и любимия й Киро (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК TV! Нова гавра застигна Лена и любимия й Киро (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК