ГОРЕЩО В ПИК TV! БСП се среща с ПП за бюджета, Нинова и Петков пеят на един глас: Колкото по-скоро, толкова по-добре (ОБНОВЕНА)

Час Пик ГЛАВНА

ГОРЕЩО В ПИК TV! БСП се среща с ПП за бюджета, Нинова и Петков пеят на един глас: Колкото по-скоро, толкова по-добре (ОБНОВЕНА)

40654
на 09.11.2022
ГОРЕЩО В ПИК TV! БСП се среща с ПП за бюджета, Нинова и Петков пеят на един глас: Колкото по-скоро, толкова по-добре (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

БСП провежда среща в Народното събрание с парламентарната група на "Продължаваме промяната", на която да бъдат обсъдени предложения за държавния бюджет. Инициативата е на социалистите, съобщи репортер на БНР.

препоръчано

Социалистите започват срещи с парламентарните групи притеснени от ситуацията около най-важния финансов закон. На фона на сериозна инфлация доходите не могат да останат замразени, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Социалният пакет на левицата включва увеличаване на минималната заплата на 850 лв., увеличение на майчинството, безплатни учебници и лекарства за деца.

Подобни политики и действия се предприемат в зелия Европейски съюз посочи Корнелия Нинова.

"Подкрепа на работници, на бедни, на възрастни, на енергийно бедни, на уязвими, подкрепа за икономиката. Служебният кабинет казва, че има риск да се получи едно наддаване, предизборно, в парламента и това да доведе до лош край. И дали ще постигнем минимум съгласие между първо и второ четене да подкрепим народа си, без да рискуваме финансовата стабилност на страната."

Като пример Нинова посочи края на миналата година, когато сме били в идентична ситуация. Кабинетът е внесъл предложение да се продължи стария бюджет до края на март. Тогава между първо и второ четене бяха направени драстични подобрения, каза още Нинова.

Срещата на БСП с ГЕРБ за бюджета се очаква в четвъртък , а с ДПС – в петък.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова откри срещата с ПП и предложи минималната работна заплата да стане 50%, т.е. 850 лв. Тя допълни, че ще настояват да бъде определено понятието "енергийна бедност", да бъде наложен таван на цените на някои от енергоносителите, както и да бъде запазена помощта от 300 лв.  за социално слабите ученици до завършването им на 12 клас.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че "бюджетът няма нищо общо с другото". "Ние вярваме, че колкото по-скоро, толкова по-добре е да се внесе нов бюджет от служебното правителство и всички заедно да се обединим около решаването точно на тези проблеми. Няма как бюджет от предишната да свърши работа за сегашната година", отбеляза той.

Румен Гечев от БСП заяви, че при всички разчети, които се правят сега, държавният дълг на България ще бъде увеличен, но трябва да се държи в рамките на 30% от БВП.

Той онагледи бюджетната рамка, която предлага БСП и отбеляза, че е "по-добре да има малък песимизъм по отношение на растежа". "Ние много трудно можем да прогнозираме растежа от гледна точка на цените на петрола поради геополитическото развитие и природния газ", заяви той.

"Ние трябва да се съобразяваме с тенденциите в Европа, но и да имаме предвид конкретните български условия, както и рисковете пред ЕС, в това число и България", заяви още Румен Гечев.

Георги Гьоков представи социалните мерки, които предлага по време на инфлация и криза: "Говорим не само за доходите, а и за социалните плащания". Той обяви и законодателните инициативи в подкрепа на хората в неравностойно социално положение.

Асен Василев от ПП отбеляза, че има устойчив растеж на вътрешното потребление,  "който позволява да сме малко по-оптимистични в прогнозите". Той сподели притеснението си, че ако цените на петрола и газа ще вдигнат икономическия растеж, но също и инфлацията. Относно социалните мерки и предложения той заяви, че е добре в една детайлна среща те да бъдат обсъдени и да се получи по-конкретна оценка относно социалните плащания. 

"Като цяло според мен има доста голямо съвпадение на перата, които и ние сме заложили", заяви Асен Василев, изтъквайки, че основното е "да стъпим върху правилна макрорамка".

Андрей Гюров допълни, че двете партии "могат да подходят разумно и да внесат общо предложение за бюджета". Нинова се съгласи, че трябва да се намери начин за актуализация на бюджета именно с оглед предстоящата тежка зима.

Румен Гечев изтъкна, че "в интерес на истината в Четворната коалиция БСП не са имали основни различия с ПП по икономическите политики".

"Приоритет №1 е да изискаме заедно служебното  правителство да внесе бюджет. Приоритет №2 е, че правенето на правилния бюджет не е свързан с правенето на правителства. Приоритет №3 - че независимо от политическия цикъл, ще направим така, че дефицитът да не излезе от рамките на нормалното и социалните политики, предложени от вас, да бъдат изпълнени", заяви Кирил Петков.

Корнелия Нинова поясни, че целта на такива срещи (предстоят още такива с ГЕРБ и ПП) целят постигането на единомислие по финансовата и социалната стабилност на държавата. 

Народните избраници не пожелаха да отговорят на журналистически въпроси, но репортерът на ПИК успя да "хване" в крачка Кирил Петков и го попита защо настоява служебният кабинет да приеме бюджета, на което той отговори: "Така е по закон. Трябва да има бюджет".

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 73
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК