ГОРЕЩО В ПИК TV: Бъдещата четворна коалиция бистри над 5 часа приоритетите в здравеопазването (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

Политика

ГОРЕЩО В ПИК TV: Бъдещата четворна коалиция бистри над 5 часа приоритетите в здравеопазването (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

25125
на 24.11.2021
ГОРЕЩО В ПИК TV: Бъдещата четворна коалиция бистри над 5 часа приоритетите в здравеопазването (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Днес е вторият ден от преговорите на "Продължаваме промяната" и сочените за коалиционни партньори от "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". Темите днес от 10 ч. до 13 ч. са здравеопазване и земеделие,  от 15 ч. до 18 ч. срещите с по трима представители от всяка формация продължават  с обсъжданията в секторите образование и електронно правителство.

препоръчано

Общо осемнайсет са представителите на четирите формации, участващи в разговорите.

Участниците от ПП са: Иван Маджаров, Боряна Алексиева, Антон Тонев, Виолета Лорер и Асен Василев. Както бе първоначално заявено, по един от двамата лидери на "Продължаваме промяната" ще участва във всяка от срещите.

Участниците от "БСП за България" са: Георги Михайлов, Георги Йорданов, Бойко Коруков, Невена Цачева и Динко Странски.

"Има такъв народ" в здравеопазването представляват: Ивайло Христов, Иван Лютаков, Андрей Чорбанов, Силви Кирилов.

Представителите на "Демократична България" са: Александър Симидчиев, Таня Андреева, Катя Панева и Анна-Мари Виламовска.

Преговорите между четирите партии за приоритетите в сектора продължиха над 5 часа.

От БСП са категорични, че трябва да се повиши COVID ваксинацията, да има разделяне на потоците от болни в лечебните заведения. 

Категорично социалистите смятат, че трябва да спре да се гледа на пациента като касичка.

Друг приоритет  на БСП е създаването на Национална детска болница. По думите на Георги Михайлов от левицата лекарствата за децата до 12 годишна възраст трябва да са безплатни, независимо какво е заболяването. Той обясни, че няма да отстъпи от тази идея. 

Имунологът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов иска в евентуалното коалиционно споразумение да бъде записано, че няма да се допуска "никаква форма на натиск, независимо дали е административен или корпоративен" за ваксинирането срещу COVID-19. 

Чорбанов поиска още в страната да бъдат обособени болници, където да се лекува само COVID-19, а в други да се лекуват останалите заболявания. 

Имунологът също така смята, че държавата трябва да предлага изследвания за т. нар. Т-клетъчен имунитет.

От "Има такъв народ" искат да се премахнат т. нар. клинични пътеки, като вместо това се премине към плащане на т. нар. диагностично-свързани групи. Това означава, че финансирането на лечението би било съобразено с придружаващите заболявания на даден човек. 

Според "Има такъв народ" агенция "Медицински надзор", която отговаря за контрола върху лечебните заведения,  трябва да бъде на подчинение на Народното събрание. 

Д-р Александър Симидчиев от "Демократична България" напомни, че здравеопазването е важна тема и то касае всеки български гражданин. Според него наистина е важно то да е основен приоритет на България. 

В първите сто дни на управлението "Демократична България" смята, че може да се направи електронното пациентско досие. 

Основен приоритет за ДБ е и да се намали доплащането от пациентите в системата, като това можело да стане като се подобри значително контрола върху изразходването на средствата.

От  "Демократична България" напомниха, че има много населени места в страната, които са без достъп до здраеопазване.

Затова според Таня Андреева решаването на проблемите с липсата на медицински кадри може да започне с по-справедливото плащане на младите лекари.

Сподели:
Бомба x
ПОЧИТ: Честваме обичана светица, неразривно свързана с историята на България ПОЧИТ: Честваме обичана светица, неразривно свързана с историята на България
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК ТV: ГЕРБ на бунт срещу опитите за екзекуция на Труд - депутати от партията на Борисов пристигнаха в редакцията на вестника (ОБНОВЕНА/СНИМКИ) ПЪРВО В ПИК ТV: ГЕРБ на бунт срещу опитите за екзекуция на "Труд" - депутати от партията на Борисов пристигнаха в редакцията на вестника (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това