Вход
София
Времето в София 8 o C

ГОРЕЩО В ПИК TV: Вихри ли се спекула в аптеките и защо няма лекарства - пациенти търсят най-много антибиотици и имуностимуланти (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ГОРЕЩО В ПИК TV: Вихри ли се спекула в аптеките и защо няма лекарства - пациенти търсят най-много антибиотици и имуностимуланти (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 13.11.2020
38683
0
ГОРЕЩО В ПИК TV: Вихри ли се спекула в аптеките и защо няма лекарства - пациенти търсят най-много антибиотици и имуностимуланти (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
13.11.2020
0
38683

Къде изчезнаха лекарствата, защо не се зареждат нови количества, има ли спекула и защо държавата не осигури необходимите препарати от държавния резерв? В търсене на отговори на тези въпроси е екип на ПИК TV, който проверява наличностите в столични аптеки след сигнал на читатели, че пред повечето се вият огромни опашки, а важни препарати за имунитет, грип и простуда, напълно липсват. 

ПИК се свърза по темата и с Министерство на здравеопазването, откъдето поискаха писмени въпроси и се ангажираха в кратък срок да отговорят на всички, а здравният министър проф. Костадин Ангелов не отговаря на позвънявания на медията ни.

Вчера той обясни, че липсата на лекарства се дължи само на презапасяването и призова хората да спрат да се зареждат с големи количества лекарства, като увери, че има препарати и те ще бъдат доставяни регулярно в аптечната мрежа. 

В централна аптека на ул. "Граф Ингатиев" заявиха, че вече е намалял натиска от страна на гражданите и от днес вече се пазарува спокойно.

"Имаше презапасяване и голям натиск последните дни, но складовете наваксват и успяват да ни доставят количества на следващия ден. В момента нямаме недостиг и на антибиотици, и на имуностимуланти, но по-важното е, че хората се успокоиха и не се запасяват", заяви пред камерата ни фармацевтът, а на опашка пред аптеката й имаше само две клиентки. 

"Купих си всичко, каквото исках и няма някакъв недостиг. Някъде може да се е свършило нещо, защото и мои познати последните дни се презапасяваха и купуваха антибиотици, въпреки призивите да не действат на своя глава. По-рано липсваха дезинфектанти, но сега има и от тях. Витамини има", каза пред ПИК TV клиент на друга голяма аптека, който заяви, че още през февруари е изкарал коронавирус в Англия.

"Намерих всичко, което искам и нямам затруднения. Купих си добавки и пробиотик, но по препоръка на лекар. Не мога да обвиня, нито да защитя хората, които се презапасяват, защото понякога и аз съм го правила. Понякога и аз съм го правила, защото когато човек се нуждае, иска да е сигурен, че има как да се лекува", заяви друга клиентка на поредната аптека в центъра на София.

 "Заредени сме с всички лекарства, нямаме липси и каквото търсят, го имаме. Има презапасяване с антибиотици, но за тях се изискват рецепти, така, че там даваме внимателно и няма как да се допуснат грешки. Нямаме сигнали и за липсващи медикаменти от другите клонове", обяви фармацевтът от аптека от голяма верига, който също потвърди, че от складовете им докарват, каквото поръчат. Той обаче уточни, че има опити от страна на пациенти да си купуват антибиотици с преснимани на телефон рецепти, което фармацевтите не допускат. 

"Най-много търсят азитромицин и от него има забавяне на количествата, но не липсват. Просто има презапасяване и се чака, докато дойдат нови количества. Но проблеми като цяло няма, налага се да се чака", обясниха в друга аптека, където също признаха, че има презапасяване с антибиотици, както и препарати като "Авирон" и други имуностимуланти. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22710
архив

Две блодндинки си говорили:
-Абе муцка много хубава походка.
-Да нали,минах през кръчмата

x
САМО В ПИК TV: Изплува тайната и невъзможна любов на Мариан Вълев-Куката (ВИДЕО)
x
11-те правила за връзка тип „просто секс"
x