ГОРЕЩО В ПИК TV: И Деси Танева отговори на Ревизоро: Винаги сме имали пряка комуникация с министър Димитров (ОБНОВЕНА)

Политика

ГОРЕЩО В ПИК TV: И Деси Танева отговори на Ревизоро: Винаги сме имали пряка комуникация с министър Димитров (ОБНОВЕНА)

17808
на 27.11.2020
ГОРЕЩО В ПИК TV: И Деси Танева отговори на Ревизоро: Винаги сме имали пряка комуникация с министър Димитров (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Винаги сме имали пряка комуникация с министър Емил Димитров, понякога тя е малко затруднена. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева от парламентарната трибуна в отговор на министър Емил Димитров.

препоръчано

"Искам да дам отговор на тези обвинения, съждения, които бяха представени от колегата министър на околната среда и водите г-н Емил Димитров в началото на вашето пленарно заседание. Първо, искам да кажа, че ние сме колеги, винаги сме имали пряка комуникация, понякога малко затрудена. Последният ми разговор с него е от понеделник, изключително съжалявам, че трябва да влезем в това ниво на комуникации и тези наши комуникации да стават чак през пленарна зала. Когато за първи път разбрах, че той е проболедувал COVID, видях, че е наистина разстроен. Беше много афектиран в началото. В чисто човешки план, за заболяването и за грижите по възстановянето му", коментира Десислава Танева.

Тя посочи, че МОСВ и МЗХГ имат общи теми.
"Нашите две министерства, съответно експертите по отделните дирекции винаги участват в работни групи, когато се решават въпроси", каза още Танева.

По думите й тази колаборация е станала много по-тясна, когато се подготвя новата програма, когато трябва да се изпълни целите на зелената сделка, когато има много по-амбициозни екологични амбиции.

"Този разговор беше иницииран от мен, тъй като имаме четири теми, които стоят нерешени в МОСВ. Смятам, че по всички теми след 50-минутния разговор имахме все пак обща визия", каза тя и изтъкна, че е изненадана от това, което е чула.

За пръв път чувам тезата за война с МРРБ, каза още министърът на земеделието, храните и горите.

"По повод твърдения за непредставени схеми на "Напоителни системи" на язовири. Колежката директор на "Напоителни системи" ме уверяваше, че още преди 20 дни са предоставени. Независимо от това още на другия ден в 9.00 сутринта беше в министерството с всички папки и документации. Искам наистина много коректно всичко да бъде представено. Извън това кметът на Бургас ми се обади може би преди доста време. Може би преди 3-4 седмици с молба да предоставим архивна налична проектна документация за друг язовир с тенденцията дали той може да бъде ползван за осигуряване на питейна вода. Дойде негов строетелен инженер, заместник-кмет, в архивата на едно от поделенията на министерството. Всичко, което е налично и го има, бе предоставено", каза Танева.

"Второ, по отношение на твърденията за война с МРРБ - за първи път чух такава теза. По принцип МХЗХГ винаги има по-скоро различна визия с МОСВ, но не и с МРРБ. Нещо повече, има решение и доклад от оперативно заседание на МС от 13 октомври, в окето МЗХГ е подкрепило вариант за решение по отношение на водоснабядването на Бургас. Всичко, което е трябвало да бъде направено от нашата система по тези въпроси, е направено", заяви още министърът.

"По отношение на обвинението за земеделието. Много тъжно. Няколко месец назад в началото на летния сезон, самият колега призоваваше през медиите във връзка със засушаването, че земеделските производители трябва сами да си търсят собствени водоизточници за напояване. В тази връзка пак казвам това може да се извади няколко месеца назад от медийни участия. След много комуникации с браншовите организации, след проведени срещи, се постигна едно съгласие между нас да бъдат инициирани промени. След като те бяха предложени, ние направихме обща експертна среща в МОСВ, на която присъствах аз, на която присъства и колегата и експертите на двете ведомства. Не бяха приети всички изменения. Всичко, което поискаха да отстраним, бе отстранено с изключение на обема, който може да ползва по облекчен режим регистрирани земеделски стопани, извън урбанизирани територии. Входираните промени от народни представители са в крайна сметка произведени с няколкомесечна комуникации с НПО в сектора и след тази среща в МОСВ. В Крайна сметка - това е предмет на гласуване в НС", каза още Танева.

По думите й "Напоителни системи" по мярка 4.3 по Програмата за развитие на селските рйони ще бъдат рехабилитирани и пуснати в действие основни канали на стойност 50 млн. евро и ще се увеличи достъпът до площи, които могат да бъдат напоявани и до земеделските стопани, които могат да бъдат включени в тази система.

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 295
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това