ГОРЕЩО В ПИК TV! Медици и граждани на протест срещу Стойчо Кацаров заради пенсионирането на проф. Кантарджиев - служебният министър се крие от хората, Стъки: Протестът става ежедневен! Блокираме входа на министерството (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ГОРЕЩО В ПИК TV! Медици и граждани на протест срещу Стойчо Кацаров заради пенсионирането на проф. Кантарджиев - служебният министър се крие от хората, Стъки: Протестът става ежедневен! Блокираме входа на министерството (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

233624
на 10.06.2021
ГОРЕЩО В ПИК TV! Медици и граждани на протест срещу Стойчо Кацаров заради пенсионирането на проф. Кантарджиев - служебният министър се крие от хората, Стъки: Протестът става ежедневен! Блокираме входа на министерството (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Медиците от Националния център по заразни и паразитни болести, които протестират вече четвърти ден срещу пенсионирането на шефа му проф. д-р Тодор Кантарджиев и граждани, се вдигат на бунт срещу служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който посегна на медицинското светило, изнесло заедно с колегите си от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса битката с пандемията от COVID-19.

препоръчано

"Той беше пенсиониран от служебен министър, който от 1997 г. не знае какво е лекарска престилка", каза в ефира на ПИК TV водещата Ива Николова. Тя определи действието на Стойчо Кацаров като "глупост".

Тя предаде, че на място продължават да се събират медици и граждани. От НЦЗПБ ще се присъединят към протестиращите след 14:30 часа, когато приключва работният им ден.

Собственикът на ПИК Недялко Недялков и главният редактор на медията ни Звездомира Мастагаркова, влязоха в 13:10 часа в сградата на здравното министерство, за да потърсят среща със Стойчо Кацаров.

"Станислав Недков-Стъки влезе, за да поиска от министъра да слезе при гражданите и да обясни, защо се извършва този реваншизъм. До момента Стойчо Кацаров не е дал обяснение на обществото. Той, пред удобна медия, даде видео-интервю от кабинета му. Днес е уволнена и директорката на РЗИ-Враца, без аргументи, спечелила е конкурс на 9 април. Сега са започнали да атакуват и "Пирогов", където лежат стотици но те в момента им правят шест проверки и лекарите не могат да работят", обясни пред микрофона на ПИК TV Звездомира Мастагаркова.

"Смятам, че Тодор Кандарджиев е добър ръководител и прекрасен специалист и ние нищо не печелим от това, че ще го пенсионираме. Той може да предаде всичко, което знае, на младите специалисти. Само той ли е виновен за бъркотията в държавата и в министерството на здравеопазването? Не смятам, че Тодор Кантарджиев е виновен, че понесохме загуби на хора и икономически загуби. Смятам, че опитът на такива хора трябва да се използва, а не да се захвърля", каза пред камерата ни гражданин, дошъл да подкрепи проф. Кантарджиев.

"Видяхме, че центърът е единен, хората от най-младия до най-възрастния видяхме, че искат професорът да бъде възстановен на работа. Наистина ние сме тук, за да кажем "Не" на реваншизма срещу професионалисти, като професора, който 32 г. той работи в този център. Минал е може би през 10 министър-председатели и смятаме, никой не си прави илюзия, че коронавирусът е преминал и имаме нужда от професионалисти като проф. Кантарджиев. Ние, от КПД, поискахме среща със здравния министър, пиарката каза да изчакаме. Искрено се надяваме молбата ни да бъде удовлетворена и исканията на тези над 100 граждани тук, да бъдат удовлетворени", каза Стъки след срещата си с пиарката на Стойчо Кацаров.

"Някои от министрите са дори и по-възрастни от проф. Кантарджиев. Не е достойно, не е отговорно към българския народ по такъв грозен и безпринципен начин да се уволняват хора, които са спасили толкова български животи. Министърът нещо повече ли е от този служител? Щом можеш да бъдеш министър на тази възраст, защо да не продължиш на тази възраст, да бъдеш шеф на Центъра по паразитни болести? Всички са единни, че той е най-добрият ръководител на тази структура", допълни още председателят на КПД. 

"Искрено се надявам да бъдем приети. Искаме да бъде възстановен на работа проф. Кантарджиев, не искаме оставката на министъра", завърши Станислав Недков.

"Провинциализъм, който е предварително подготвен от архитекта Радев. Подбрал е подобни хора, с подобен манталитет и злоба. Трудно, много трудно, защото нашият народ винаги късно реагира и загрява. Късно, народът, бавно, той трябва съвсем лошо да се случи, както едно време са им взимали земята, чак тогава са се сетили, че комунизмът е зло, той е роден в лъжа и насилствено натрапен на хората. Силата на комунизма е невежеството и бедността. Повече от всичко, да, аз съм живял почти 40 години в комунизма и знам всичките им хитрости и лъжи. Още 1961 г. бяха писали в "Работнически дело", се 1980 г., ще настигнем икономически САЩ", заяви друг Огнян Христов, който е дошъл да подкрепи проф. Кантарджиев. 

"Такива действия на новия министър, даже името му не знам, Каруцаров, такива действия на министъра, карат млади хора, като мен, да си ходят. Такива хора, като проф. Кантарджиев, хвърлиха всички сили. Той даже няма и смелостта на каже, че работата е добре свършена. Пълна пародия! Този министър, това служебно правителство, са пълна пародия! Благодарение на него, пандемията беше по-малко пандемията", каза пред камерата ни Катерина.

"Ние си търсим правата. Някой си, Каруцаров, сложен като пешка и да си развява, по тази логика, ние всички тук, ще пенсионираме Рашков и съветничката му. По тази логика трябва да си отидат всички, начело с нашия президент. Нали е генерал? На колко години се пенсионират генералите? Значи е време и той да се пенсионира", призова Радев гневна гражданка.

Друга протестираща обясни, че чисто медицински, Радев, за да е пенсиониран, има медицински причини. "Белите петна са умрели мозъчни клетки, както при тежка склероза, хората затова им снимат главите и казват, че мозъкът му е като на 100-годишен човек", допълни тя. И сподели, че не медицинско лице, а проектант. 

"Те само чегъртат, тази дума стана...", възмути се жена от протеста за действията на кабинета на Румен Радев.

"Аз съм епидемиолог от 40 години в ХЕИ. Познавам лично проф. Кантарджиев, не само като личност и експерт, и като човек. Този човек не може никой да го замести, той е незаменим! Той не се поддава на такива лоши изявления, внимателно се държи, гледа да не обиди някой. Да, в центъра много го обичат. За съжаление при нас е така, хората, които са експерти решават, че някой ден... Кой е този? Той беше в Щаба, заедно с генерала. А оня Мангъров какво каза - че няма вирус, за да установим, че той искал да стане политик от партията на Румен Петков. А кой е Мангъров, защо не беше в щаба, за да поеме отговорност?", попита лекар-специалист по епидемиология, дошла също да подкрепи проф. Кантардиев.

"Това е едно неуважение, какво да направим? Ако зад един лекар не се застане, не виждам зад кого да се застане", каза собственикът на ПИК Недялко Недялков. 

В 13:45 часа стана ясно, че Стойчо Кацаров е отказал среща с протестиращите. "Не ни дадоха никакви обяснения. Единственото, което ни казаха е, че министърът няма да се срещне с нас и никой от неговата администрация няма да се срещне. От утре сутрин, нашият протест става ежедневен. Всяка сутрин от 8:30 ще блокираме входа, за да не може министърът да влезе на работа. Ако и утре се прояви така неуважително, ние ще блокираме булеварда, преминаваме към радикални действия, но ще направим така, че да бъдем чути", съобщи новина Станислав Недков-Стъки.

Той обаче увери, че до крайни действия, като тези на Никой Хаджигенов и останалите вандали, които освиниха столицата миналото лято, няма да се стига.

"Аз съм професор по физика, малко насилствено ме пенсионираха от БАН. Не мога да му простя, че двама готови докторанти ми ги посече, аз това не мога да му го простя. Аз се занимавам с холография, идете вижте гробницата в Мезек. Аз идвам да подкрепя, с Николай Витанов сме в един институт, следях всичките изяви на Националния оперативен щаб. Тоя щаб си свърши много работата, това мога да кажа! И сега, след тая антиваксърска кампания, която се проведе в България, млади хора да говорят за чипиране... Аз съм "За!" проф. Кантарджиев. Това като Гъливер и лилипутите. Обвиниха ги, че са взели 35 000 лв.. Проф. Витанов ги направи за смях. 386 протестирах против Орешарски, аз съм неплатен протестър. Нямаше нито един човек пред посолството на Беларус срещу това пиратско сваляне на самолета", сподели пред Ива Николова човек от протеста в защита на проф. Тодор Кантарджиев.

"Аз съм ръководител на Център за изследване на ХИВ и с професора се познаваме от много години. Той е честен човек, с кауза, когото опитаха да омаскарят. Не знам какво казва Стойчо Кацаров, но аз съм съгласна, че трябва да се съберат повече хора и да излезем да подкрепим професора, докато не се преосмисли това решение. Всичко може да се каже за професора, всеобхватна и колоритна личност, който не го познава, може да каже, че е държавен служител. Като медик оценявам работата му в щаба на високо ниво", каза Елена Биринджиева от "Здраве без граници".

Сподели:
Бомба x
Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на Орлов мост (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на "Орлов мост" (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това