ГОРЕЩО В ПИК TV: Напрежение в парламента по актуализацията на бюджета на НЗОК (ОБНОВЕНА)

ЧАС ПИК

ГОРЕЩО В ПИК TV: Напрежение в парламента по актуализацията на бюджета на НЗОК (ОБНОВЕНА)

19768
на 09.09.2021
ГОРЕЩО В ПИК TV: Напрежение в парламента по актуализацията на бюджета на НЗОК (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Парламентът продължава заседанието си, след като прие актуализирания бюджет на ДОО. Депутатите се върнаха в пленарната зала след почивката.

препоръчано

Предстои второто гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. Така депутатите ще дебатират и за актуализацията на бюджета на НЗОК.

Дебатите започнаха с гласуване за допускане за изслушване на шефа на НЗОК Петко Салчев. Едва бе събран кворум, но се прие изслушването му.пик

Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че въпреки актуализацията, средствата за отделните видове медицинска помощ не са реално коригирани.

Делян Добрев от ГЕРБ се обърна към председателя на парламента, че е неуместно да се продължава с четенето на точки и алинеи от името на директора на НЗОК. След като цифрите са обсъдени от Бюджетна комисия, те да бъдат изложени в пленарна зала, за да бъдат подложени на гласуване.

Председателят на парламента Ива Митева даде половинчасова почивка, за да може комисията по бюджет да прецизира конкретните цифри.

След почивката заседанието бе възобновено. Предложено бе да се удължи работният ден на депутатите до окончателното приемане на измененията и допълненията на Закона за НЗОК.

Деляна Пешева от ИТН прочете предложените изменения в закона, а първа взе думата Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Тя изтъкна, че около 34 млн. е намалението на бюджета на касата, а разпределението по отделните параметри за медицинска помощ е от управителя на НЗОК. "Искрено вярвам това разпределение да отговаря на дефицитите по отделната медицинска помощ", отбеляза тя и заяви, че идеята за актуализацията на бюджета не дава решения за справянето с ковид пандемията. 

Дариткова подчерта, че средствата за ваксини досега са се изплащали чрез трансфер от МЗ и никой не може да обясни как ще се плати на РЗИ-тата. Кой ще плаща за здравно неосигурените, за мен не става ясно", заяви тя. Дариткова отбеляза още, че се надява това да не даде отражение в изпълнението на отделните параметри и да бъде осигурена помощ и на здравно неосигурените пациенти, постъпили в ковид отделенията. 

Мая Манолова от ИБГНИ не опонира на колежката си Дариткова и посочи, че е редно шефът на НЗОК да излезе и да потвърди пред народните представители, че разполага със средствата на бившия Фонд за лечения на децата в чужбина. "Защото ние трябва да подкрепим най-важното - да осигурим на най-уязвимите лечение в чужбина".

Междувременно Ива Митева отново направи забележка на Тошко Йорданов и Филип Станев от ИТН, които видимо пречеха с високия си тон и репликите от място на работата на колегите си.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ обърна внимание на проблем, който не е намерил решение в Комисията по бюджет и финанси и съответно в Комисията по здравеопазването. Става въпрос за лекарите и медиците от първа линия, които са в борбата с COVID-19. Той изтъкна, че 237 млн. са били трансферирани от правителството на ГЕРБ към НЗОК именно за възнаграждения на медицинския персонал от първа линия. В момента МЗ прави промяна по отношение на работата на ДКЦ и ги натоварва с допълнително задължения по отношение на работата на лекарите и професионалистите по здравни грижи на първа линия. ГЕРБ е предложил да се коригира в проектобюзжета на НЗОК като по този начин бъдат осигурени допълнителни финансови средства. Става дума за сума от 24 млн. лв, които да бъдат раздадени за месеците октомври-декември предвид надигащата се нова вълна от COVID-19. 

Ангелов отбеляза, че е предложено да бъдат осигурени по 600 лв. ежемесечно на медиците от първа линия.

"Това би дало една справедливост и би възстановило спокойствието в сектора", отбеляза той.

Даниела Дариткова заяви на свой ред, че не се гарантира еднакъв достъп на пациенти с ковид до структурите на лечение: "Финансирането в бюджета на касата е основно за профилактика. Лечението е "изцяло на съвестта и отговорността" на лечебните заведения". Според Дариткова ДКЦ се финансират целево, но в никакъв случай не се отчита трудът на лекарите, а лекарите в малките населени места ще продължат да се грижат за своите пациенти с по-леки оплаквания. 

Тя подчерта, че финансирането в ковид сектора по никакъв начин не е еднакво и справедливо и това създава напрежение в системата.

"Да, продуктовото позициониране стана много модерно напоследък в МЗ. и това издава определени слабости, типични за определени хора", отбеляза проф. Ангелов и заяви, че несправедливо са оценени колегите в ДКЦ-тата и първичните практики в доболничната помощ. Става дума за 4000 работещи в ДКЦ и около 4000 лични лекари в България. Считам, че е несправедливо тези хора да не бъдат стимулирани заради продължаващата ковид вълна. Ето защо считам, че 26 млн. лв. не са никак  много във връзка със заделените средства - особено на фона на бюджета за администрацията на НЗОК".

Служебният министър Стойчо Кацаров отговори от трибуната, че средствата са договорени с БЛС. "Така е, никой не е забравен. Що се отнася до ковид зоните. Там въпросът е не само финансов. Това възможност потока от ковид да не се смесва с останалите потоци. Една от причините за повишената смъртност бе посочена, че хора с други заболявания не са били лекувани достатъчно заради пациенти с ковид", заяви той. След тези кратки думи той излезе от залата.

Проф. Ангелов репликира Кацаров и заяви, че недоумява откъде идва чувството му за хумор, когато се коментират толкова важни проблеми и въпроси, засягащи медиците.

Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че не бива да се отдалечават от идеята, свързана с финансирането на ковид лечението. Той отбеляза, че разпределението на средствата в бюджета на НЗОК за следващата година изобщо не е пропорционално. Той заяви, че здравноосигурителните плащания трябва да бъдат с основен акцент - коронакризата. Всичко останало, според него, трябвало да е на втори план.

Проф. Костадин Ангелов отбеляза в коментар на колегата си Адемов, че също го подкрепя искането му: "Но за огромно съжаление, гледайки разпределеното, парите от 105 млн. лв. изобщо не отиват само за обезпечаване на дейности, свързани с ковид кризата. 10 млн. отиват за административни дейности. Само 90 млн. от тези 105 отиват за здравноосигурителни плащания. А голяма част от тях също не са свързани с контрола на ковид кризата и ковид мерките". Той заяви, че актуализация всъщност не е нужна, ако не се обезпечават ковид мерките. 

Д-р Хасан Адемов предложи бюджетът на НЗОК да бъде гласуван по пера, за да стане точно и ясно с какви средства се подкрепят ковид мерките.

Проф. Георги Михайлов от БСП заяви, че партията му ще подкрепи проекта за бюджетни изменения в Закона за НЗОК. Той заяви, че колегите му "бродирали брюкселска дантела", коментирайки ковид мерките: "Основната причина за смъртност и промяна на смъртността не е свързана с ковид - както в България, така и в САЩ. А е свързано отново със социално значимите заболявания. 30% от болните със злокачествени заболявания - по данни на Националния център по обществено здраве ще закъснеят отново със своята диагностично-лечебна доктрина. Така че да се упражняваме цяла вечер върху едни 100 милиона, които ще подпомогнат касата... Могат да се правят коментари по отношение на едни или други разходи. Но ръководството на касата даде разяснения, ние сме ги приели и ще ги подкрепим".

Проф. Ангелов отговори на колегата си, че е социално значимите заболявания в България не са само онкологичните, те са и много други - диабет, артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания. "Нека не завъртаме всичко около онкологичните заболявания", отбеляза той и заяви, че в законопроекта, представен на народните представители, най-малко са засегнати ковид диагностиката и ковид лечението. "Длъжници сме на българските пациенти и по отношение на постковидната пътека и на усложненията, които нанася това заболяване", заяви той.

Георги Михайлов отговори, че никога не е изтъквал приоритета на онкологичните заболявания, но че е факт, че има и много други групи, които са засегнати от ковид вълната. "Не трябва да се разбира автоматично, че трябва да говорим само за ковид в основата на здравеопазването. Това е много непрофесионално и не бива да се случи", заяви той.

Д-р Татяна Андреева от ДБ заяви, че трябва да се мисли как българските лекари да останат в България, а не да се надяват "на тези подаяния от 1000 лева".

Проф. Ангелов й отговори: "Сигурен съм в едно, че с изменението в Закона за бюджета на НЗОК няма да решим проблема, поставен от вас с липсващите специалисти в отделните специалности". Той отбеляза, че за последните три години миграцията на лекарите от България в чужбина е трайно намалена. "И това се дължи на политиката, провеждана от нас. Аз благодаря, че ДБ ще подкрепи нашето предложение за осигуряване на допълнителен ресурс в параграфа за лечение на деца. Но нещо много важно - тъй като говорихме изключително пламенно за възнагражденията на българските лекари и сестри - очакваме от ПГ на ДБ да подкрепи нашето предложение за 160 лв. на работещите в първичната помощ. В противен случай вашите думи ще останат само думи, а не действия".

Даниела Дариткова преповтори въпроса си - защо се въвежда друг ред за заплащане на препоръчителни ваксини чрез здравноосигурителни вноски чрез трансфер от МЗ, респективно от държавния бюджет. "Всички задължителни ваксини са договорени в рамковия договор, а това, което е заложено, ще ощети всички, които нямат договор с НЗОК", заяви тя и допълни: "Това са 14 млн. лв, които могат да бъдат оползотворени много по-разумно".

Ива Митева повтори неколкократно молбата си да бъде поканен министър Кацаров в пленарна зала.

Директорът на НЗОК проф. Салчев заяви, че отговарянето отново и отново на въпросите "е просто губене на време". Той отбеляза, че 105-те милиона, които се отделят, са за здравноосигурителни плащания. Ние не извършваме трансфери и всичките тези пари ще отидат при българските лекари, сестри и т.н. И на проф. Ангелов ще отговоря - общопрактикуващите лекари не получават заплата и към това не може да бъде добавено 600 лв., защото те са еднолични търговци. Тъй че си помислете, когато давате предложението".

Проф. Ангелов отбеляза, че в тази ситуация, в която се намираме - безпрецедентна, става дума за извънредни мерки за подкрепа на работещите на първа линия български лекари и медицински сестри: "И няма как някой да заяви от тази висока трибуна, че нещо невъзможно да се случи. Възможно е всичко, когато Народното събрание има ясното съзнание да подпомогне работещите на първа линия. По начина, по който бяха отпуснати средства за подпомагането на частни лечебни заведения в борбата с ковид, по същия начин може да се отпуснат средства за българските лични лекари и работещите в ДКЦ. Те са ви договорни партньори. Така че - възможно е!".

След обявена 15-минутна почивка заседанието в пленарна зала продължи. 

След почивката бе гласувано процедурно предложение за прекратяване на дебатите.

Ива Митева заяви: "Уважаеми колеги, направихме опит да се свържем с министър Кацаров. Не вдига телефона си, включително и на мен".

"Истински съжалявам, че след толеранс от може би час, който дадохме и на министър Кацаров, и на министър Асен Василев, когото също поканихме, не може да бъде открит, за да даде становище по предложената актуализация и това е становището на правителството. Госпожо председател, помня, че на КСНС, където присъствахме председателите на парламентарните групи, без да има нужда господин Кацаров присъстваше и надълго и нашироко обясняваше необходимостта от актуализацията на бюджета. Сега няма нито един представител на правителството. Моля ви отново да положите всички усилия да дойде член на Министерския съвет, защото е необходимо Народното събрание да вземе решение, а ние не знаем параметрите. Това е унижение на Народното събрание", заяви Десислава Атанасова от трибуната". Тя призова дори министър-председателят да бъде извикан в пленарна зала.

Мария Капон от ИБГНИ предложи заседанието да бъде прекратено и да бъде продължено утре. Предложението обаче не бе прието след гласуване.

Проф. Петко Салчев обясни от трибуната на парламента: "Аз не мога да декларирам нищо, а ще ви прочета постановлението". Той зачете, че с въпросното постановление 23 млн. 600 хил. лв. са обявени за допълнителен трансфер от МЗ към НЗОК за разходи на дейности за лечение на деца до 18 години и за лечение на деца над 18 години.

Петър Чобанов от ДПС заяви, че не е обявено, че въпросната сума ще отиде наистина за тази благородна кауза. "Аз лично се съмнявам това да е така", заяви той.

Проф Костадин Ангелов заяви: "В момента правим нещо, което изглежда наистина като нищо. Първо - няма кой да ни отговори на въпроса тези гласувани 23 млн. ще бъдат ли заделени от тях 15 млн. за лечение на българските деца в чужбина и какво ще се случи с оставащите 8 милиона. Именно затова искаме да се гласува ред по ред, за да стане ясно, че българските лекари, българските граждани, българските деца ще бъдат обезпечени. Аз съм сигурен, че ако зададете на пет народни представители случайно избрани какво гласуваме - никой няма да ви отговори какво гласуваме в момента".

Половин час след като Стойчо Кацаров бе извикан от Ива Митева, той се появи с щастлива усмивка в залата и застана на трибуната.

Той обясни, че нямало притеснения за лечението на децата в чужбина: "Не е нужно да ги гласувате в днешния закон. Продължете с гласуването и приемането на законопроекта на НЗОК. от гледна точка на здравната система е много по-важно какво ще гласувате със Закона за държавния бюджет. Това, което приемате днес като актуализация, е просто допълнение към разходите на НЗОК, които тя така или иначе прави".

Кацаров обясни отсъствието си с усмивка: "Не исках да ви преча да работите".

Проф. Кирил Ананиев от ГЕРБ заяви: "Решението на правителството за предоставяне на допълнителен трансфер може да стане, след като колегите от Народното събрание гласуват тази възможност. Не искам да съм на ваше място и на мястото та директора на НЗОК, когато дойде Сметната палата и Агенцията за финансов контрол".

Председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански поиска едночасова почивка, за да се изяснят параметрите на исканите промени. „"Нали не си мислите, че в главата ми има компютър, който може да сметне веднага. Предлагам да прекъснем", заяви той.

Мария Капон отново предложи прекратяване на заседанието.

Десислава Атанасова предложи 30-минутно прекъсване и депутатите излязоха в почивка.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ПО ПИК TV!

Сподели:
Бомба x
Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това