ГОРЕЩО В ПИК TV: Парламентът прие извънредно промените в Закона за БНБ. ИТН излезе със свой вариант на решение - само те си го подкрепиха (ОБНОВЕНА)

Епицентър

ГОРЕЩО В ПИК TV: Парламентът прие извънредно промените в Закона за БНБ. ИТН излезе със свой вариант на решение - само те си го подкрепиха (ОБНОВЕНА)

63343
на 02.04.2024
ГОРЕЩО В ПИК TV: Парламентът прие извънредно промените в Закона за БНБ. ИТН излезе със свой вариант на решение - само те си го подкрепиха (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента днес от 10:00 часа. Заседанието е свикано на основание чл. 78, т.1 от Конституцията на Република България. 

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Точка единствена в дневния ред е второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка, внесен от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март 2024 г., се посочва в прессъобщението.

Днес сутринта, от 9:00 ч., законопроектът беше разгледан на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси.

Миналия петък депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за БНБ, според които, ако бъде назначен за служебен премиер, управителят или подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателя на Сметната палата могат да ползват неплатен отпуск от досегашната си длъжност. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 137 народни представители, а 54 бяха „против“.

В 10:04 часа Росен Желязков прикани депутатите да се регистрират. 209 народни представители дадоха кворума и в 10:05 часа, Желязков удари парламентарния звънец.

В началото той обясни защо и на какво основание е свикал днешното извънредно заседание. Анна Александрова представи доклада на Комисията по правни въпроси.

В хода на дебатите стана ясно, че "Възраждане“ няма да подкрепят предложените промени. Мнението на групата изказа Петър Петров.

Тошко Йорданов отбеляза, че поправката е била внесена вчера в 18 часа, а това е станало без никакви обсъждания в Комисията по правни въпроси. 

Бащата на Конституцията на първия ред, който го хвана амнезия и не помни кой е предложил тази тъпотия, захапа Йорданов Христо Иванов.

Той прочете на депутатите проект на ИТН за излизане от ситуацията. Даде го разпечатан на правистите от другите групи и поиска 15 мин. почивка, за да се запознаят те с него. Почивката беше дадена в 10:30 часа.

Работата продължи с доста голямо закъснение - почивка от 37 минути, в 11:07 часа. Гроздан Караджов от ИТН излезе на трибуната и защити проекта на решението.

Цончо Ганев посочи, че Христо Иванов, е инициаторът на всички промени в Конституцията. "Когато лъже най-безскрупулно, че не помни и не знае, да му кажа, че помним и знаем, а тази амнезия у него, е нелицеприятна“, отсече Ганев, като припомни, че под проекта за промени в Конституцията, стоят освен подписа на Христо Иванов, парафите на Атанас Атанасов, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Атанасов вече е с параноя, че бил разработван от Военно разузнаване, за да може друг украински служител - Тагарев, да го защити и да каже, че никой не го е разработвал, продължи Ганев.

"Амнезия, даже не и амнезия, а поредна доза некомпетентност показа и Кирил Петков. Излиза Андрей Гюров и казва, че никога не е приемал да стане служебен премиер. А го отдавам на това, че Гюров го е страх, че ако напусне БНБ, повече никога няма да го върнат там“, допълни той.

Ганев обвини в тежка лъжа Асен Василев, задето е казал от екрана на Лора Танкера, че "Информационно обслужбане“, били манипулирали изборите. 

А задето ни вкарали в тази ситуация и евентуална конституционна криза, Ганев им препоръча да изчезнат от политическия екран. С това завърши и изказването му.

Излезе Корнелия Нинова. Тя заяви, че от БСП няма да подкрепят нито един от двата текста - този на комисията и този на ИТН.

В 11:48 часа се сложи край на разискванията и се пристъпи към гласуването. Предложенията на ИТН бяха отхвърляни едно по едно.

В 12:05 часа, промените бяха приети. Росен Желязков удари звънеца за край на днешното извънредно заседание.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
ПИК TV! Скандал в комисията за разследване на корупционните практики в Агенция Митници :Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови (ВИДЕО) ПИК TV! Скандал в комисията за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" :Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК