ГОРЕЩО В ПИК TV: Румен Радев и ДПС на среща за предстоящите избори - Карадайъ се оплака от липса на медийно внимание (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ГОРЕЩО В ПИК TV: Румен Радев и ДПС на среща за предстоящите избори - Карадайъ се оплака от липса на медийно внимание (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

56554
на 12.01.2021
ГОРЕЩО В ПИК TV: Румен Радев и ДПС на среща за предстоящите избори - Карадайъ се оплака от липса на медийно внимание (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Румен Радев продължава провеждането на консултации за предстоящите избори парламентарни избори. По-рано той разговаря с представители на ГЕРБ, които ясно му дадоха да разбере, че ако продължава с опозиционното говорене и уронване престижа на институциите, от това губят всички. 

препоръчано

След управляващата партия за разговори с Радев влязоха от БСП, а срещата им по-скоро приличаше на сбирка на социалистите на "Позитано" 20 и предизборна агитация. 

От ДПС заявиха, че ще присъстват на разговорите с Радев от уважение към институцията, но държат на позицията си, че искат оставката му. На място в президентството дойдоха Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Хамид Хамид. 

В началото на разговора Радев не пропусна да се подмаже и на ДПС, които само преди няколко дни заявиха, ясно, че няма да го подкрепят за втори мандат, защото именно благодарение на тяхната подкрепа той се озова на "Дондуков" 2. 

Карадайъ заяви, че когато се правят избори в пандемична обстановка, има много технологични промени, за да може да се запази здравето на хората, а и да има гарант за честни избори.

"Ние неведнъж, дори и извън условията на пандемия, сме поставяли въпроса за гласуването на българите в чужбина от гледна точка на спазване на Конституцията. За съжаление извънпандемичната ситуация не намери решение в парламентарно представените политически сили, които пишат законите и имат отношение към законите, да се гарантират конституционните права на българските граждани и в страната и извън нея. Ние от ДПС считаме, че имаме и опит и експертиза на тема машинно гласуване и преди една година, тук на една среща ние призовахме първо да определим целите, които очакваме за включване на машините, за да може да се избере точния модел", заяви председателят на партията.

Според ДПС основните проблеми са големия брой недействителни гласове, като с машините това щяло да се премахне. Втората цел е да се ограничи субективния момент при броенето на гласовете и така да се повиши доверието в резултатите от изборите. Като трета цел, но не по-маловажна, е огромния брой сгрешени секционни протоколи, с ред грешки в тях, които допълнително ерозирали доверието в резултата от изборите.

Според него въпросът не е просто така да се коментира машинно гласуване, без да се дава ясна сметка какви резултати ще се получат от тези действия. 

Той отчете големия брой медии на срещата, над 20, и за ДПС основен проблем за провеждане на избори в условия на пандемия е, че те не разчитат на медии, защото я провеждат очи в очи с избирателите и ще трябва да решават партийно как да си провеждат кампанията. "Медиите знаят, че по време на кампания не сме разчитали на тях", подчерта още Мустафа Карадаъй.

"Президентската институция има ангажимент за определяне на датата и ще очакваме вашата логика и определяне на датата за изборите, за да може и ние от наша страна с гледната ви точка да разсъждаваме, защото никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията. А основната отговорност за решаването на проблемите и приемането на мерките за решаване проблемите с коронавируса са на изпълнителната власт", призова още председателят на партията Радев да обяви най-сетне датата на вота.

Радев обяви, че обявяване на датата било много сложен и многослоен процес, с което затвърди съмнението, че обявената още преди месец от него дата 28-и март не идва по негово желание, а вероятно му е натрапена от други сили.

Радев избяга от отговорност, че представените идеи не били негови, а на граждани, постъпили при него, като не уточни, че тези граждани всъщност са Манолова, Бабикян, Цветанов и Христо Иванов.

По повод гласуването по пощата според ДПС има лош пример от последния месец-два в една голяма демокрация за гласуването по пощата. 
"Ако големите демокрации не могат да осигурят доверие в изборите с гласуване по пощата, съмнявам се, че една неукрепнала демокрация като нашата може да го приеме", заяви Йордан Цонев. 

Радев пак продължи да говори за успешния вот в Румъния, като отново забравя да спомене, че съседката ни доста често е в избори.

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 291
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това