ГОРЕЩО В ПИК TV! Седем часа дебати в парламента за актуализацията на бюджета - депутатите започнаха да гласуват, объркаха се от многото предложения (ОБНОВЕНА)

ПИК TV

ГОРЕЩО В ПИК TV! Седем часа дебати в парламента за актуализацията на бюджета - депутатите започнаха да гласуват, объркаха се от многото предложения (ОБНОВЕНА)

26766
на 10.09.2021
ГОРЕЩО В ПИК TV! Седем часа дебати в парламента за актуализацията на бюджета - депутатите започнаха да гласуват, объркаха се от многото предложения (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Шест часа вече заседават депутатите по второто четене на актуализацията на държавния бюджет. 

препоръчано

Първоначалното предложение на служебния кабинет е за по висока приходна част от два милиарда лева, а разходната част да се увеличи с милиард и осемстотин милиона.

Практиката и сега показа, че при дебати в пленарна зала, тези параметри се променят.

Многото предложения за допълнения и редакционни промени в текстовете на комисията, объркаха народните представители и стана необходимо да се четат по няколко пъти, за да бъдат коректно отразени на точните им места.

Тошко Йорданов от ИТН направи процедурно предложение работното време днес да бъде удължено до 22 часа.

Радостин Василев от ИТН направи ново предложение - заседанието да продължи не до 22 часа, а до приемане на актуализацията на бюджета. Процедурното му предложение беше гласувано и подкрепено от 137 народни представители, против бяха 10, а други 17 се въздържаха. 

В 21:17 часа Георги Свиленски поиска да се гласува предложението му да се сложи край на шестчасовите дебати по параграф 1. Председателката Ива Митева Йорданова-Рупчева обаче поиска да се изкажат всички записали се за изказване по параграф 1 народни представители. 

Така Мая Манолова поиска да се чуват повече експертите и специалистите, особено в сектор "Земеделие", а Петя Аврамова - да се предвидят пари за плащане на забавените заплати на пътищарите и зимното поддържане на пътищата на страната.

Мика Зайкова се съгласи с нея, че общините трябва да получат наистина държавна подкрепа. Но повече внимание трябвало да се обърне на по-малките общини. Тя призова колегите си в зала да се намери начив за подпомагане именно на малките общини.

Георги Свиленски направи забележка на Мая Манолова, че снощи е напуснала, заедно с групата си залата, и е направила политическо изказване пред медиите с думите, че "вътре взривяват залата с едни милиони".

"Има запис, мотивите да не бъдем тук, не бяха свързани с числата, които бяха обсъждани в бюджета на НЗОК. Нямаше числа в параграф първи. Това беше един безсмислен дебат", отговори му Манолова. 

С приключването на този бюджет този парламент ще приключи, завърши Манолова. Тя съзря замисъл нарочно да се бави и тупа топката приемането на промените в съдебната власт. След неколкократни призиви от страна на председателката Ива Митева Йорданова-Рупчева, на Манолова за секунди й беше спрян микрофона, за да се успокои и се върне в темата за бюджета.

Румен Христов от ГЕРБ/СДС отново се обърна към залата да се обмисли добре и да се одобри тяхното искане за заделяне на 500 млн. за пътно-строителните дейности и зимното поддържане. "Не знаем каква зима ни чака", предупреди председателят на СДС.

В 22:15 часа, след повече от 7 часа приказки, обсъждания и дебати, се пристъпи към гласуването на различните предложения, направени от народни представители и групи народни представители, в параграф 1 на актуализацията на държавния бюджет.

Поради много точки и предложения, настана леко объркване сред депутатите, които често се чудеха за какво точно гласуват, кое отхвърлят или приемат.

Депутатите решиха КЕВР да не получи 16.3 млн. лв. за изплащане на дължими суми в изпълнение на съдебни решения. След като тази сума отпадна от разчетите за КЕВР, БСП предложиха тя да отиде за по бюджета на МОСВ за ПУДООС.Такова предложение беше напавил Младен Шишков от ГЕРБ. То обаче претърпя редакция, тъй като той беше предложил сумата от 77 млн. лв. Самият той направи предложение да се коригира сумата от 77 на 16 млн. лв., което беше подкрепено от залата.

По време на гласуването пултовете, с които депутатите гласуват, за кратко блокираха. "Г-н Аталай, гласувате ли, разхождате ли се?", направи забележка председателката Ива Митева Йорданова-Рупчева към депутата от ДПС, който сновеше из залата.

Предложението на Деница Сачева за предвиждане на средства за служителите от "Социално подпомагане", беше прието.

Гледайте НА ЖИВО ПО ПИК TV!

Сподели:
Бомба x
Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това