ГОРЕЩО В ПИК TV: Страшен скандал в парламента - БСП скочиха на крака, викат "Оставка" на шефката на НС на Слави (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ГОРЕЩО В ПИК TV: Страшен скандал в парламента - БСП скочиха на крака, викат "Оставка" на шефката на НС на Слави (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

125354
на 05.05.2021
ГОРЕЩО В ПИК TV: Страшен скандал в парламента - БСП скочиха на крака, викат Оставка на шефката на НС на Слави (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Парламентът одобри на първо четене предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите.

препоръчано

"За" гласуваха 127 народни представители, "против"- 1 и без "въздържали се", с което то бе прието.

В законопроекта се предлага пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г. да се преизчисляват от 1 юли 2021 г. Предложението предвижда индивидуалният коефициент на лицето да се умножи по средномесечни осигурителен доход за страната за 2018 г.

Дебатите продължиха с искане от страна на вносителката Корнелия Нинова да се гласуват текстовете и на второ четене.

Председателят Ива Митева от ИТН заяви, че няма да подложи текстовете на второ гласуване, защото между двете четения от ДПС заявиха желание за дебатиране на промени, за което няма физическо време.

Парламентът излезе в почивка, след като депутатите от БСП окупираха трибуната, заради отказа да се подложи на гласуване искането за второ четене на предложението за пенсиите. Те започнаха да освиркват председателката на Слави Трифонов и да викат "Оставка". 

Напрежението в зала възникна, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи законопроекта, в който е заложено преизчисляване на пенсиите, да бъде гласуван и на второ четене. "Уважаема госпожо, председател, правя процедурно предложение, на основание чл. 80, ал.2 от Правилника, който гласи следното: Народното събрание може да реши по изключения двете гласувания да се проведат в едно заседание. Тази разпоредба се прилага само ако по време на обсъждане не са направени предложения за изменения и допълнение на законопроекта. Никой в залата не заяви, че ще прави предложение между първо и второ четене", заяви още Корнелия Нинова.

Тома Биков от ГЕРБ - СДС възрази срещу това предложение. "Уважаема, г-жо председател, уважаеми колеги, в този парламент нямаме сформирана даже Социална комисия. Не говоря, че нямаме правителство, социален и финансов министър, че даже нямате и председател на ЦИК. Айде поне от този закон да не го приемаме за 3 минути, защото е изключително сериозен", заяви още Тома Биков.

Георги Свиленски от БСП призова да се спазва правилника, където ясно се разпорежда, без нито едно предложение за гласуване между първо и второ четене, да може да се гласува законопроектът на второ четене.
"Апелът ми е към всички народни представители да довършим доброто дело докрай", заяви още Свиленски.

Д-р Хасан Адемов от ДПС заяви, че тази процедура е допустима, когато няма заявени предложения. "Ние искаме да направим предложения между първо и второ четене", каза още д-р Адемов.

От своя страна председателят на парламента Ива Митева посочи, че такива заявки не са били заявени по време на дебата по законопроекта, както изисква правилника.

Процедура поиска Рамадан Аталай от ДПС. "Колеги, малко по-спокойно и да се държим на нивото на Народното събрание. Аз не знам как сте слушали и как сте слушали, но казахме, че ще подкрепим при промяна на срока на преизчисляване. Аз го казах точно и ясно. Не е необходимо да изпадаме пак в транс", посочи още Рамадан Аталай.

От своя страна Ива Митева заяви, че в дебата е казано, че има неточности в законопроекта.

Йордан Цонев призова Ива Митева да влезе в ролята си. "Хайде сега с благородни цели да не правим нещо, което никога не сме правили", заяви депутатът от ДПС. По думите му председателят на парламента няма право да подлага на гласуване искането за второ четене на законопроекта.

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че самото включване на точката в дневния ред е в противоречие с павилника. Това й изказване предизвика недоволството на депутатите от "БСП за България", които поискаха процедури по начина на водене и окупираха трибуната на парламента. Димитър Главчев от ГЕРБ предложи прекратяване на заседанието, но до гласуване на предложението му не се стигна. След това бе поискана почивка от 15 минути.

Йордан Цонев от ДПС поиска прекратяване на заседанието заради хаоса в залата след края на почивката, а Митева, чиято оставка от БСП продължаваха да искат побърза да го послуша, неспособна да овладее залата.

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с нови разкрития за задкулисието на служебния кабинет на Румен Радев: Защо хора от Демократична България са получавали ключовете за машините за изборите? (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с нови разкрития за задкулисието на служебния кабинет на Румен Радев: Защо хора от "Демократична България" са получавали ключовете за машините за изборите? (НА ЖИВО)
ново
Днес: 178
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това