ГОРЕЩО В ПИК TV! Външната комисия прие проекта на ДБ за ветото срещу Северна Македония (ОБНОВЕНА)

Епицентър

ГОРЕЩО В ПИК TV! Външната комисия прие проекта на ДБ за ветото срещу Северна Македония (ОБНОВЕНА)

118382
на 23.06.2022
ГОРЕЩО В ПИК TV! Външната комисия прие проекта на ДБ за ветото срещу Северна Македония (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Комисията по външна политика започна със скандал заседанието си, на което трябва да бъде обсъдено френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие.

препоръчано

Тошко Йорданов възнегодува заради забележката, че е част от новосформиралото се мнозинство. Чуха се предложения това заседание да се отложи, тъй като правителството вече е нелегитимно. От ГЕРБ призоваха да се запази добрия тон и да не се стига до провокации.

"Събрали сме да вземем много сериозно решение", каза Даниел Митов. От ПП го репликираха, че не може да се вдигат решения по фундаментални въпроси, които засягат българската държава. Те предложиха да бъде изслушан МС първо.

По-рано днес, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС са внесли в деловодството на Народното събрание два проекта за разрешаването на спорните въпроси между София и Скопие.

Документът на ГЕРБ се казва „Проект за действие на МС за одобрение на проекта за Преговорна рамка и проекта за заключение на съвета на ЕС за европейската интеграция на РС Македония“. 

Документът на ДПС беше внесен още в сряда вечерта, за което обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след вота на недоверие, свалил правителството на Кирил Петков. Документът на Движението се казва “Проекторешение свързано с одобряването на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка за преговори за членство в ЕС на РС Македония и Албания“.

На заседанието бе представено становището на Министерството на външните работи относно проекта на протокола за съвместно заседание по чл.12 от Договора от 2017 г. с РС Македония и пакет от документи на председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване от министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

Във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към двустранен протокол, подписан между Скопие и София, който да описва ясно условията и конкретните стъпки за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Наред с гаранциите за неговото изпълнение и самата преговорна рамка, този протокол е от ключово значение за София, която трябва внимателно да прецени дали неговото съдържание отговаря на условията от досегашната официална българска позиция, описани в Рамковата позиция от 2019 г.

„Разполагаме с много малко време, за да вземем едно изключително важно решение. Разбирам, че са внесени проекти за решение на НС, за да може този процес да се придвижи напред. Ние не сме запознати официално, защото тези проекти не са ни изпратени. Можем да дадем чисто експертно мнение”, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Тошко Йорданов съобщи в комисията, че току-що премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски е отхвърлил френското предложение. По думите му то е неприемливо. Исторически искания не можело да бъдат част от преговорната рамка. Йорданов допълни, че това до голяма степен обезмисля усилията на България по въпроса. 

"С решение на МС от миналата седмица всички решения по отношения на преговорния процес са прехвърлени към външната комисия. МВнР е стигнало до етап, в който очаква политическо решение", каза Генчовска. 

"То е предложение на френското председателство. И може би ще бъде валидно до края му. Не мога да се ангажирам какво ще предложи чешкото председателство, камо ли шведското", поясни Генчовска по повод френското председателство. Тя уточни, че трябва два използваме прозореца до края на председателството. 

"Преговорната рамка е на държавите членки на ЕС. Но трябва да имаме решение на НС", така външната министърка отговори на въпроса за отказа на премиера на Северна Македония да приема френското предложение. 

На въпрос на "Възраждане" дали това предложение е добро тя отговори: "Това е най-доброто, което е дошло до нас, в сравнение със словенско и португалско предложение". 

"Оставам с впечатление, че дискусията тук се превърна в разчистване на сметките пърте между ППи ИТН. Не виждам някой да задава сериозни въпрос", разгневи се бившият външен министър Екатерина Захариева. 

Членовете на комисията прекратиха разискванията по тази точка. 

След половинчасова почивка депутатите не можаха да стигнат до обща позиция. "Продължаваме промяната" блокирали текста, обяви Екатерина Захариева. 

„Има такъв народ“ и „Възраждане“ нe подкрепиха предложенията на трите партии ГЕРБ, ДПС и ДБ за разрешаване на спора с РС Македония.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че и трите предложения са против националните интереси на България. Той отбеляза, че решението на Външна комисия за РСМ няма да бъде взето с консенсус. „Направете си обща декларация ГЕРБ, ДПС и ДБ, но без нас“, каза Йорданов.

Депутатът от „Възраждане“ Ангел Георгиев приветства трите парламентарни групи да излязат с обща позиция, но те няма да я подкрепят, защото този парламент е изчерпал своята морална легитимност. „Единственото, което има нужда българският народ са избори“, каза заместник-председателят на Външна комисия.

Според Георгиев френското предложение не защитава пълноценно българските национални интереси. „Ние не сме склонни на никакви компромиси с българската история и култура. Не виждаме и необходимите реформи в РСМ. Докато не постигнат реален напредък, няма как да подкрепим“, каза депутатът от „Възраждане“.

Проф. Георги Михайлов от БСП каза, че през последната седмица решението по този въпрос се пришпорва. „БСП би се въздържала от всякакво решение. Ние сме демократична партия и ще се допитаме до нашите членове. Приветстваме усилията на колегите, но не трябва да прибързваме“, каза представителят на левицата.

Комисията по външна политика успя да събере 11 от 17 гласа в подкрепа на проекторешение, с което да изрази позиция по преговорите със Северна Македония и ЕС.

ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" направиха опит да съгласуват единно предложение в общ документ след дълго заседание на комисията, но в крайна сметка внесоха отделни текстове.

Мнозинството все пак се обедини около текста, предложен от съпредседателя на ДБ Христо Иванов.

"Ние не се притесняваме да гласуваме нито с ДПС, нито с ПП, когато става дума за еинтересите на страната. Стана ясно, че ПП нямат никаква позиция нито като премиер, нито като партия, защото това гласуване беше меко казано странно", каза пред ПИК TV Екатерина Захариева след заседанието. 

БСП се въздържат и няма да подкрепят нито едно от предложенията в залата. 

Станислав Анастасов каза пред камерата ни, че е добре, че това правителство си е заминало. 

"Нашата позиция е абсолютно сходна като логика с останалите. Става дума за една позиция, около която има съгласие, че трябва да вървим напред с РСМ. Надявам се, че нашият текст събра фокуса е доказателство, че с диалогичност се постигат резултати. Когато България постигне добра гаранция за нашите интереси, ще може да върмив заедно напред с нашите събратя от РСМ", обясни Христо Иванов.  Той уточни, че се надява утре това да бъде първа точка от дневния ред на заседанието на НС. 

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Тези храни се справят безпроблемно с изпотяването Тези храни се справят безпроблемно с изпотяването
ПИК TV x
Явор Куюмджиев пред ПИК TV: Танкерите на Кирил Петков са химера! Има оферта, а не договор - няма къде да разтоварим втечнения газ Явор Куюмджиев пред ПИК TV: Танкерите на Кирил Петков са химера! Има оферта, а не договор - няма къде да разтоварим втечнения газ
ново
Днес: 85
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това