ГОРЕЩО В ПИК TV: Четвърти ден протести срещу служебния кабинет на Румен Радев - строители блокираха центъра на София, АМ "Хемус" и "Тракия", търсят изчезнали милиони и искат оставки (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Час Пик ГЛАВНА

ГОРЕЩО В ПИК TV: Четвърти ден протести срещу служебния кабинет на Румен Радев - строители блокираха центъра на София, АМ "Хемус" и "Тракия", търсят изчезнали милиони и искат оставки (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

177265
на 13.08.2021
ГОРЕЩО В ПИК TV: Четвърти ден протести срещу служебния кабинет на Румен Радев - строители блокираха центъра на София, АМ Хемус и Тракия, търсят изчезнали милиони и искат оставки (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Четвърти ден продължават многолюдните протести срещу служебния кабинет на Румен Радев и хаоса, който създадоха министрите му във всички ресори. Първо протестираха медици и пациенти с искане на оставката на здравния министър Стойчо Кацаров, който обезглави болници и щаба за борба с коронавируса. Затова има бум на пандемията и се готви затваряне на бизнеси, а в същото време ваксините за милиони не се ползват.

препоръчано

Това стана причина за стартиране на ежедневни демонстрации на представители на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, които са категорични, че няма никакви мерки за бизнеса им и десетки хиляди ще останата на улицата. Те питат и къде са изчезнали милионите, заделени за помощ на бизнеса.

Днес протестни действия започнаха пред Министерски съвет и с блокиране на магистралите "Хемус" и "Тракия" и строители и пътищари. Причината също са изчезнали десетки милиони, които са били заделени, за да им се плати за извършена работа. Това обаче не се е случило и за капак не са плащат и заплатите им.

Припомняме, че протести заявиха и големи работодатели заради невиждания ръст на цената на тока, който съсипва индустрията вече месец под управлението на Румен Радев. 

Някой трябва да започне да изпълнява законите в страната, казаха протестиращите, след което прочетоха декларация, адресирана до президента, премиера и министъра на регионалното развитие. Според тях магистралите са работени качествено. Настоява се хората да получат заработените си пари. Дължимите пари от "Автомагистрали" са 36 877 662 лева, които не са платени въпреки проведените две срещи с министър Комитова. Поради невъзможност за плащания, са спрени доставките на материали, ток, телефони. Предстоят съкращения на работници, защото не могат да се обслужват и кредитите.

Настоява се за незабавно разплащане на сумите. Синдикалните действия нямат политически характер. Затваряме основини пътни артерии, защото сме обезверени и не можем да работим. Недопустимо е държавни дружества да не разплащат реализирани обекти. Това е само началото на протестите ни, няма да се откажем, категорични са протестиращите "Автомагитрали Черно море".

Протести има още край Шумен, Русе, при км 165 на АМ "Тракия" и при пътен възел Белокопитово.

"Елате при нас, страхливци", скандираше множеството, докато техни представители внесоха декларацията си в сградата на властта.

Страхливците не искаха да ни приемат, макар че сме пътували от цялата страна. Станали сме в три часа през нощта. Насочиха ни да пуснем исканията си в пощенска кутия, обяви протестът. 760 души, цялата фирма, е разположена на различни места из страната, за да са видими. Разширен синдикален съвет ще решава за бъдещи протести. В момента фирмата е пред колапс, защото от 4 месеца няма пари, нито за заплати, за резервни части, за инертни материали. Цялата работа по строителството е умишлено блокирана.

Въздържахме се досега, за да не се политизира протестът ни около изборите, но е време институциите да ни видят и да реагират, каза Петя Стоянова.

Срамно е, че тези, които ни лъжат, са университетски преподаватели, казаха други от протестиращите. 

По-късно стана ясно, че протестиращите са получили обещание от правителството да бъдат приети и изслушани техни представители.

Декларацията беше приета. Екипът на премиера увери, че още днес ще се пристъпи към решаване проблемите на нашия казус, обявиха активисти от протеста. Те останаха да изчакат официално изявление на министър Виолета Комитова. Развитието на протеста зависи от това какво каже тя, обявиха протестиращите.

Магистралите продължават да са блокирани, не искаме да пречим на хората, но отговорността е на тези, които не спазват закона. Очакваме изявлението на г-жа Комитова, която нямаше смелостта да се срещне с нас, казаха протестиращите, които изслушаха изявлението на Комитова на живо.

Тя призна, че се закъснява с плащанията. А хората са изнервени заради проточилите се през лятото ремонти. Нашето търговско дружество е давало работа, без да е осигурено бюджетно финансиране, каза Комитова. Нямало пари и защото се очаквала актуализация на бюджета. Дали можело да се плаща по така сключения договор щяла да бъде питана прокуратурата. Тя хвърли вината върху предишното ръководство на АПИ и "Автомагистрали" и предишния кабинет на ГЕРБ. Комитова не знаела дали това са измами или умишлена политика.

Комитова лъже нагло, скандираха пък от протеста. Те обявиха, че Комитова се крие от страх и затова не слиза при 50-те протестиращи на жълтите павета. 400 общо са обаче протестиращите по пътищата и магистралите. Ние работим на пътя, няма проблем всеки ден да сме на пътя, докато не получим парите си, каза протестът. Те обещаха да вдигнат блокадите в страната, за да не пречат на хората, но ще сезират всички европейски институции, защото реално решаване на проблема им няма, а отново само обещания.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК